Ако детето ви изненада по време на секс

По-разумно е да вземете предпазни мерки

11 май 2022 г.

Снимка: Getty

Някои двойки се страхуват дори да се целуват пред деца, други правят секс в една стая с тях.
Как това може да повлияе, обяснява психологът Олга Василенко.

Ако детето чува стенания или дори по-лошо – ако шпионира случващото се, това означава, че то става участник в родителския секс. Подобно нещо не бива да се допуска.
Първо, детето може да се уплаши, особено ако е много малко.
Второ, това, което вижда или чува, може да предизвика тревожност и безпокойство за дълго време след това.

„Ушите са същият сетивен орган като очите, езика, кожата, носа. И когато някой от тези сетивни органи се „включи в работа“, това означава че човек участва в процеса. Именно това се а се случва, когато детето чува стененията“, обяснява психоложката.

Много хора смятат, че ако детето стане случаен свидетел на секс, тогава нищо лошо няма да се случи. Но не е точно така.
Ако то е до 2 години, вероятно „щетата“ ще се ограничи максимум до уплаха. Децата над 3 години вече помнят всичко. Те могат да решат, че родителят е в опасност или, че нещо лошо му се случва в спалнята.
В бъдеще това може да повлияе на личния му сексуалния живот и подсъзнателно то да реши, че това е лошо, вулгарно и срамно нещо.

Забрана за влизане в спалнята на родителите

Ако се страхувате от неудобни ситуации, тогава най-лесният начин да ги избегнете е да поставите ясни граници. Кажете на детето, че спалнята е територията на родителите и там не може да влиза без покана.
Можете да се справите и по-лесно: сложете ключалка на вратата и я затворете в онези моменти, когато не искате да ви безпокоят.
Важно е да обясните и да покажете на хлапето, че родителите имат собствена територия в къщата.
Няма смисъл да сдържате чувствата си пред детето, да избягвате да се целувате и да се прегръщате пред него. Това е друга крайност.
За него е по-добре родителите да се държат като влюбена двойка, а не като безразлични съседи. В противен случай то ще формира погрешни представи за семейството.

Показването на чувства и любов не означава показване на детайлите от една интимна връзка. В крайна сметка, дори понякога детето да чуе стенания и скърцане на леглото, нищо страшно няма да се случи с психиката му.
Достатъчно е да проявите разумна предпазливост: изберете моменти за интимност, когато спи дълбоко или погълнато от играта и не правете секс в стаята където то спи.
Ако ви е трудно да се отпуснете, потърсете възможност да останете насаме като го изпратите за нощта при баба или при приятели.

Сексът е неразделна част от семейния живот. И на определена възраст детето трябва да научи за секса. И това е добре да се случи преди да тръгне на училище.
Не се страхувайте да се прегръщате и целувате пред децата. Здравословна концепция за сексуалността се формира, когато знае, че между родителите му има любов.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа