Бил Гейтс - какъв е бил като малък

Компютърният магнат продава първата си програма още, когато е на 15

13 юли 2019 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Компютърният магнат и основател на гигантската корпорация Microsoft е сред революционерите в своята област и вече няколко десетилетия влияе на света с напредничавата си визия. Интересно как е преминало детството на прочутия Бил Гейтс? 

Уилям Хенри Гейтс Трети се ражда в Сиатъл през 1955 г. в благоденстващо семейство на адвокат, в което цари любов, а зад гърба му има много влиятелни и известни роднини. Той има всички шансове да израсте разглезен и да провали живота си с лентяйство, но това, както всички знаем, не се случва, тъкмо напротив.

От края на 80-те, когато е включен в списъка на „Форбс“ с 400-те най-богати хора в света, Гейтс си остава най-младия милиардер и днес продължава да е сред най-влиятелните личности в света (през 2008 г., когато се оттегля от ръководството на компанията, богатството му се изчислява на 65 милиарда долара.)

Но като тийнейджър нито преподавателите, нито съучениците му в частно сиатълско училище виждат в него бъдещия визионер и бизнесмен. Единственото, което тогава му се отдава с лекота, е математиката и по този предмет Гейтс наистина е отличник.

Забелязвайки тази склонност на сина си, майка му помага на училището да се оборудва с компютърен терминал, и така момчето и приятелите му се потапят във вълнуващия свят на програмирането и живеят с компютрите едва ли не денонощно.  

Снимка: Shutterstock

Първата програма

Своята първа програма, която регулира уличното движение, Бил продава, когато е 15-годишен, за 20 хиляди долара. После създава разплащателна програма, училищен каталог и това е само засилката на неговия летящ старт.

Родителите му одобряват напълно заниманията на сина си. Но когато разбират, че Бил може буквално да се удави в компютърната реалност и дори е хакнал училищния терминал, за да си добави работно време към своя компютър, те го завеждат при психолог.

Минават години и Гейтс признава: “Идеалът за мен винаги са били отношенията на родителите ми – те винаги са общували активно, винаги са правили всичко заедно. Те бяха като отбор и мечтаех и моят живот да бъде така вълшебен.“

Своето семейство той създава именно по образеца и правилата на своите родители – Бил Гейтс има съпруга и три деца, с които са в чудесни отношения.

Марина Атанасова по материали на deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа