Четирите сигурни начина да се чувствате нещастни

Не правете това и ще си осигурите далеч по-позитивни дни и настроение

20 ноември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Изследователите казват, че ако пътят към щастието е неясен и субективен, то тези четири стъпки със сигурност ще ни отведат към нещастието и самосъжалението.

1. Сравнявате се с другите

Любимото занимание на повечето хора. Кой има по-щастлив живот, кой пътува повече, кой има по-висока заплата, кой говори по най-скъпия телефон, кой кара най-лъскавата кола, кой живее на най-хубавото място и т.н., и т.н. Класациите никога не свършват. Винаги ще има някой, който ще бъде над вас по стълбата на Живота, но това съвсем не означава, че се движи в правилната посока. Спомнете си „Приказка да стълбата“ – тъжната приказка за един път нагоре, който всъщност води надолу.

Снимка: Shutterstock

2. Живеете в миналото и постоянно се стремите да го промените

Ако сте пленници на миналото, горко ви. Със сигурност сте чували, че най-ценното умение е да се живее в настоящето. Ако на теория сте отличници обаче, нещата на практика често са коренно различни. И все пак – каква полза последно имахте от безсънните часове, в които съжалявахте за постъпката или думите си? Миналото трябва да бъде източник на знание за нашето щастие днес и утре. Примирете се, че не можете да го променяте. Каквото било, било. Живейте живота си в настоящето. Не се страхувайте от промени. Пътувайте. Не мислете за вчера и не се страхувайте за утре. Неслучайно хората са казали, че в края на живота си човек съжалява много повече за нещата, които не е направил, отколкото за онези, които е направил.

3. Робувате на общественото мнение

Хорските предразсъдъци са неизчерпаем ресурс. Колкото повече черпите от него, толкова повече увеличава обема си. Не го подхранвайте, като му обръщате внимание. Вредно е щастието ви да зависи от мнението на околните. Никой не казва да престъпвате закона и да не живеете в разбирателство с другите, но трябва да се примирите с факта, че никога не можете да се харесате на всички, че все ще има някой, който ще бъде недоволен, обиден, разочарован, възмутен. Не се тревожете, ако говорят зад гърба ви и ви обсъждат. Тревожете се, ако никой не говори за вас.

Снимка: Shutterstock

4. Отлагате мечтите си, докато работите за нечии чужди

Бъдете егоисти! Кога ще живеете за себе си? Колко живота имате? На колко сте години? Утре няма да бъдете по-млади от днес. Кога ще посетите мечтаната страна; кога ще създадете семейство; кога ще си подарите круиз; кога ще смените работата си? Кога ще направите онова, за което мечтаете от дълго време? Докато прекарвате дните си, отдадени на сбъдването на чуждите мечти, не и на своите, няма да имате вътрешна хармония. Никоя работа не е по-важна на света от вашето щастие. Тръгнете към него сега!

Обекти.бг

 

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.