Да празнуват ли разведените родители заедно Коледа

Според психолози това е „фалшиво добра идея“

21 декември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Семеен уют, връщане към спомените макар и за една вечер – само на Коледа. Това може да се стори примамлива идея на двойки, които са разделени или разведени, но поддържат добри отношения, заради децата. Според френския психолог Жак Биолей  това е „фалшиво добра идея“ .

„Дори бившите партньори да поддържат добри взаимоотношения, няма да направят подарък на децата си, ако се съберат на Коледа, въпреки, че по традиция наистина на този ден цялото семейство се събира“, обяснява Биолей.

Децата не са причина за раздялата на родителите. И се налага дълго да се работи с тях, за да я разберат и приемат. А събирането на Коледа, за да празнуват като семейство, може само да ги натовари психически и да ги обърка.

Най-вече, защото ще даде някакви нереални очаквания на хлапето, че родителите му може отново да се съберат и да заживеят заедно и всичко да бъде както преди.

Биолей съветва родителите добре да организират празника. И още от началото на декември да казват каква ще е организацията.

„Добре е предварително да постигнете съгласие, за да избегнете напрежението в последния момент. И да не оставите в детето грешни впечатления и надежди.

Ако майката и таткото живеят близо, може предварително да се разберат детето да прекара с единия родител 24, а с другия 25 декември. Защото и двете дати носят духа на Коледа. Оставете детето да избере – в кой ден с кого да бъде“, съветва психологът.

Обичайна практика а децата на разведените родители да прекарват един уикенд с таткото както и част от ваканциите. Така че, ако прецените, че е разумно, попитайте детето как да разпределите гостуването и по време на празниците.

Когато родителите се разделят, те вече не са семейна двойка, но са екип, който заедно възпитава и се грижи за детето. И трябва да правят всичко, за да се чувства то добре.

Преди раздялата родителите заедно са поднасяли подаръците. След раздялата всеки прави това отделно. 

„Дори родителите да се разбират добре, е добре всеки самостоятелно да поднесе подаръка си. Предварителното договаряне е важно, за да се избегне купуването на едни и същи играчки или на прекомерно много и скъпи подаръци.
И ако детето получи повече подаръци в сравнение с миналата година, това е нормално. Все пак не се увличайте“
, съветва психологът.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа