Детето упорито не ви чува, когато го молите за нещо

7 съвета от психолог, които ще променят ситуацията

30 Септември 2022 г.
Детето упорито не ви чува, когато го молите за нещо

Снимка: Getty

 

В един прекрасен момент детето влиза във възрастта „Не“ . Тоест на всяко искане или въпрос, отговаря кратко и без колебание: „Не“.
То също така преминава през период на пълно "оглушаване". Когато майка му пита, предлага, убеждава, то сякаш не я чува. И докато не кресне, не отговаря на никакви молби.
А историите във форумите се множат:

„Синът ми е на три години и половина. На теория това е възрастта, в която всяко дете започва да прави всичко само. При мен е обратното. Трябва да се облича и въпреки че може, отказва да го направи сам. Не иска да се храни самостоятелно. Какво да правя?"

„Моят е почти на 5 години. Когато поискам да направи нещо, той се движи като сънлива муха, разсейва се. Давам му панталони, моля го да си сложи тениска, а той лежи с вдигнати крака, панталоните му стоят на леглото. Изчаквам 5 минути и се връщам в стаята. Картината е пак същата – дрехите са на пода, а той си играе. Изкрещявам - той скача и бързо се облича. Трябва ли да крещя през цялото време?"

Снимка: Getty

„На първо място е необходимо да се открият причините за такова поведение“, предлага семейният психолог Елена Шамова.

Основните са: липса на внимание; липса на ясни изисквания от родителите; незрялост на психиката на детето; липса на ресурси за изпълнение на дадено действие.
Може, разбира се, малчуганът да не е спал достатъчно, да не се чувства добре или просто този ден да не иска ходи на градина.
Майката трябва да знае, че детето не е в състояние изведнъж да реши да я ядосва. И не го прави съзнателно. 

1. Три години е възрастта на кризата, наречена „аз сам“. Именно през този период майките и татковците, както и бабите и дядовците трябва ясно да поставят граници. Това са определени правила и семейни закони, според които детето започва да се оправя в реалността. Например, сутрин се става в 7:00, вечер се ляга в 21:00.
В точното време то закусва, обядва, спи следобеден сън, а вечер си мие зъбите, слуша приказка, която мама му чете и спи. Важно е ритуалът да се повтаря всеки ден.

2. Тряба да оцените особеностите на умственото развитие на детето. До тригодишна възраст префронталната кора в мозъка все още не е напълно развита, практически няма гънки и бразди.
До 5-7-годишна възраст мозъкът на детето се променя, вкючително и заради отказа на майка му да направи това или онова. Проследете веригата: детето е изправено пред фрустрация (незадоволяване на нуждите), а изискванията или забраната винаги са фрустрация. То изпитва лек стрес, но по този начин “тренира“ психиката за следващи психо-емоционални реакции. Така че отричането на всичко и неговото вечно „Не“ са естествена реакция.
Не бива всичко да е позволено за детето. Това му причинява тревога и безпокойство. То губи почва под краката му и в резултат отключва агресия.

3. На тригодишна възраст започва процесът на отделяне от родителите и този процес не е еднократен. Хлапето иска да бъде възрастен, да прави всичко само, но не винаги има достатъчно ресурси за това - както физически, така и психически.
Едно хлапе ще премине десет стъпки и ще поиска подкрепа. Мъдрите родители ще помогнат, не много мъдрите ще кажат троснато: „Вече си самостоятелен, така че върви сам“.
По-добре е да го похвалите и ще дочакате нови постижения!

Снимка: Getty

4. Може би детето се е научило да се справя само, но все още моли майка си да го храни, облича и да лежи до него. Какво означава това? Че все още има нужда от емоционална подкрепа. И е добре, че наблизо има възрастен, на когото то има доверие, към когото може да се обърнете за помощ, да плаче, да се гушка. Най-често това е майката.

5. Не бързайте детето да порасне, погледнете себе си. Колко често играете заедно? Говорите ли от сърце? Обяснявате ли ситуацията и последствията от нея? Това отнема време, с което родителите често не разполагат.
Вие сте спокойна и усмихната майка, която безрезервно обича детето си и му го казва, или сте майка, която е недоволна от всичко, вечно уморена и забързана?
Тогава не се изненадвайте, че детето ще иска да привлече вниманието към себе си в най-неподходящия момент. То има нужда от мама, макар тя да е със свъсени вежди. Има нужда тук и сега, а не утре, когато дойде почивният ден.

6. Всеки каприз и лошото настроение трябва да се превърнат в игра. Не оказвайте натиск върху детето с думите „Не, ще ядеш каша, вече ти казах“.
Подтиснете вашите отрицателние емоции и желание да се налагате. Те няма да доведат до нищо положително. Не иска да се облече? Няма смисъл да го насилвате, по-добре е да се пошегувате и да играете две минути.
Предложете да огледате стаята за изгубени неща - чорапи, тениска. Или се обувайте на състезание. Може да участвате в процеса паралелно. Кажете му: „Аз търся тениска, а ти облечи гащи, аз духам каша и ти ядеш“.
Постепенно намалете участието си до минимум и се радвайте заедно на новите му умения.

7. Важно е да не избухвате и да се научите спокойно да казвате „не“. Така детето получава истинска, а не изкривена картина на света, където всичко може да се постигне, стига да се разпищи и  разплаче.
Родителите трябва да са готови да живеят с негодуванието на хлапето и с неговата агресия („Не те обичам, не искам да си ми майка“).
Най-много гадни неща то говори след т. нар. безсмислени сълзи, които не водят до нищо.
Всъщност то не мисли така, просто в този момент целият свят се е сринал за него и незрялата му психика не е в състояние да реагира на ситуацията по различен начин. И е много желателно, въпреки този негативизъм, грозно поведение и безпричинни (според вас) сълзи, да намерите сили да го гушнете и да му прошепнете в ухото колко сте щастливи, че го имате.

Мона Василева

Да поговорим

Защо детето проявява капризи

Да поговорим

20 полезни хитрини срещу детските капризи (Част 1)

Да поговорим

Защо децата проявяват капризите си по-често пред мама

Да поговорим

Възрастта на упоритото „Не“

Още от Да поговорим

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Детските истерии са полезни

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

5 причини, които ни тласкат към брак

Децата интроверти живеят в свой свят.

Снимка: Shutterstock

8 знака, че детето ви е интроверт

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Пасивната агресия може да бъде спряна с една фраза

Да живееш сам всъщност изобщо не е толкова лошо.

Снимка: Shutterstock

Предимствата да живееш сам

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Истериите носят и ползи. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Детските истерии са полезни

10 доказателства, които ще ви успокоят

Селин Дион. Снимка: Instagram

Заедно

Селин Дион се снима с Мик Джагър и с тримата си сина

След концерт на Rolling Stones певицата пусна кадър с Рене-Чарлз и 13-годишните близнаци Нелсън и Еди

Мъж слага брачна халка на любимата си. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

5 причини, които ни тласкат към брак

Не става дума само за любов – понякога се поддаваме на навик, натиск от общество, изгода ...

Отличен успех. Снимка: Getty

 

Образование

Да си най-добрият не винаги е печеливша опция

Кога преследването на идеала носи щастие

Разтворена книга, кафе и цъфнал люляк. Снимка: Getty

 

Котки, които се дебнат. Снимка: Getty

Хълцането на бебето притеснява сериозно родителите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да спрем хълцането на бебето

И колко тревожно може да бъде това

Момиче яде разнообразни храни. Снимка: Getty

Хранене

Ям, когато съм в стрес: грешният модел, който родителите насаждат

Какви проблеми се крият зад този „апетит“ на тийнейджъра и как да ги избегнем