Джак Ма: Отделете 1 час вечер на следните 5 неща

Съветите на милиардера, способни да променят кариерата и живота

25 Септември 2019 г.
Джак Ма: Отделете 1 час вечер на следните 5 неща

Снимка: Shutterstock

Приключвате работа в 18.00, а си лягате в полунощ – как прекарвате това време? Действията, които извършвате в този период, имат неимоверно голямо значение, според милиардера Джак Ма.

Много хора смятат, че кариерата им се определя от 8 часа напрегната и всеотдайна работа и усилията са нужни само в това време. Често мислят и че бъдещото им развитие зависи от шефа и компанията. Но реалността е такава, че за повечето хора кариерата зависи само от тях самите…

Професионалното ви израстване винаги зависи само от вас, убеждава 54-годишният китаец, който, според уикипедия, притежава чисти активи на стойност над 35 милиарда долара.

Снимка: Guliver/Getty

Не обвинявайте работата си за това, че не прогресирате. Не можете да държите отговорна и компанията, в която работите, затова, че не се грижи за вас.

Следните 4 прости правила могат да ви помогнат. Описва ги най-богатият мъж в Азия - Джак Ма, основател на най-голямата платформа за търговия Alibaba. 

1. Много е важно с какво сте заети всяка вечер

Аз завърших колеж по маркетинг, но исках да стана дизайнер. За да подобря своите умения да проектирам, практикувах ден и нощ и вземах допълнителна работа. Това ми отнемаше много време.

Когато станах началник, повече не се занимавах с дизайн и се върнах в областта на маркетинга. Всяка вечер, когато децата ми заспяха, започвах да уча и да трупам знания. Това също ми отнемаше много време, но започнах да бера плодовете на старанието си. Ако бях се развивал само в работно време, никога нямаше да стана креативен директор и мениджър по продукцията. Никога не бих обучавал студенти по маркетинг, както правя това днес.

Разчитам само на моите „уроци" към себе си. Дори най-успешните хора, които познавам, са вървяли по същия път, като мен.

Имам приятел, който завърши исторически факултет, но се интересуваше от технически продажби. През деня работеше в сферата на телемаркетинга, а вечер се учеше да кодира. В крайна сметка стана вицепрезидент по продажбите и сега е технически директор.

Имам още един приятел, който получи образование по политология, но много искаше да бъде предприемач, интересуваше се как да създаде компания. Накрая я създаде и я продаде за много пари.

За тях бъдещето определяше това, което те правят в периода от 6 часа вечерта до полунощ. Очевидно е необходимо да има баланс между личния живот и работата. Ако имате жена и деца, всяка вечер сте длъжни да бъдете с тях.

Дори да сте сами, пак е необходимо да използвате разумно времето, за отидете в спортна зала, да се срещнете с приятели, да медитирате в самота и т.н. Разбира се, хубаво е да гледате филми и да играете на игри. Но има неща, които не са ви необходими. Например, да гледате целия сезон на нов сериал по Netflix, да прекарвате часове пред телевизора или с приятелите си във Facebook.

2. Четете повече и всичко ще се промени!

Моят наставник в колежа е роден в щата Алабама в бедно африканско семейство. Приет е във Военната академия в Уест-Пойнт и става првия човек в своята фамилия, завършил колеж. Преди да получи магистратира в Хармард, става опитен офицер. Когато го срещнах, правеше кариера в Колорадо-Спрингс.

Попитах го на какво се дължи неговия голям успех и той отвърна, че никога не е преставал да чете. Той смяташе, че знанието е ключ към това, което искате в живота. Често питаше своите събеседници коя книга четат в момента и най-добрите от тях можеха да дадат отговор веднага.

Четенето може много да ви развие и да ви издигне над вашите колеги. Тези, които четат много, разбират повече в различни области и са по-опитни, а това може да бъде полезно за компанията.

Можете да предадете своите знания извън организацията или да създадете нови възможности за нея, освен това вашите изказвания ще бъдат по-интересни.

Антъни Робинс (консултант по лични и професионални постижения, експерт по върхови постижения в големи компании, автор на бестселъри в областта на самоусъвършенстването, като „Неограничена власт“ и „Събуди великана в себе си“ – бел. ред.) казва: „Ако вие получавате знания по дадена тема 1 час дневно, за година ще знаете за дадено нещо повече от 99,999% хора на света.“

Даже да имате само 30 свободни минути всяка вечер, лесно можете да прочетете една книга на седмица. Няма да станете експерт, но ви обещавам, че ще знаете повече от колегите си.

3. Участвайте в различни проекти

Ако вашата компания не ви дава възможност да приложите всичките си знания, създайте сами тази възможност. Можете да участвате в доброволчески проекти, които могат да ви донесат признание.

Работейки в екип, ще разберете как да приложите на практика познанията си и как това в крайна сметка засяга реалните клиенти. Ще разберете как да изпълните задачите си и да се вместите в сроковете, да получите обратна връзка и да извлечете полза от това. Този опит е много по-ценен от вашата жалка заплата.

4. Бъдете активни в установяването на връзки

Комуникацията може да ускори кариерното развитие. Ако нямате много познати, отделете от времето си, за да ги откриете и да установите връзки с тях. Това ще ви позволи:

- Да общувате с умни приятели и да научавате тяхното мнение;

- Да разполагате с информация и знания, които се получават трудно;

- Да помогнете на компанията да намери потенциални партньори или възможности за доходи.

- Да общувате с колегите си или с шефовете – ако станете предприемач, вашите познати ще бъдат вашите първи клиенти.

Вместо да се приберете вкъщи или да отидете на бар, свържете се с такива кръгове – има много неголеми групи, които могат да помогнат на вашата кариера и сте длъжни да се опитате да се интегрирате в тези кръгове.

Всяка седмица може да пиете кафе или да закусвате с новите си приятели. Може също да следите развитието на техните кариери в LinkedIn и да си създадете мрежа с ментори в различни професионални области. Кой знае - може би следващият ви работодател ще бъде сред тях?

Вашите връзки с другите са вашият най-мощен актив в работата.

Ако имате време да гледате телевизия, ще ви се намери време и да общувате с нужните хора.

5. Започнете да променяте живота си днес!

От 6 вечерта до 12 часа през нощта сте си вкъщи. Уморени сте физически и психически, но можете да правите всичко, което искате и не е нужно да изпълнявате указанията на други хора.

В това време можете да отключите мозъка си така, както пускате компютъра на работното си място. Можете да станете по-умни, по-силни и да разширите кръга от познатите си – започнете днес, отделете час на ден, за да направите това. Гарантирам ви, че след година и кариерата и животът ви ще се променят.

Източник: econet

Да поговорим

Стив Джобс - какъв е бил като малък

Образование

Защо Стив Джобс е забранявал на децата си да използват iPad

Образование

Златни житейски правила от Бил Гейтс

Образование

Бил Гейтс за най-добрия учител

Още от Да поговорим

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Перфектният домашен любимец за деца

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Детето е взело пари, без да пита

Някои имена орисат човека още от раждането.

Снимка: Shutterstock

Жените с тези имена са извор на радост и красота

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

4 прости правила за игри без травми

Децата трябва от малки да свикнат да уважават природата.

Снимка: Shutterstock

Да направим детето супер екогерой

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка