Фразите, които карат хората да не ви слушат

Няколко думи могат да развалят доброто впечатление

24 август 2019 г.
Фразите, които карат хората да не ви слушат

Илюстрация: Shutterstock

 

Ако търсите как да напреднете в кариерата си, то е добре да се фокусирате върху начина, по който общувате с хората. В края на краищата, комуникационните умения винаги ще ви бъдат от полза и могат да наклонят везните към вас в случаи, когато се конкурирате с колега, който е не по-малко успешен и компетентен от вас.
За съжаление има няколко думи и фрази, които могат да навредят на доброто впечатление, което сте изградили у другите.
„Думите са мощен инструмент, като някои от тях носят със себе си негативна енергия“, казва Алън Самюел Коен, автор на „The Connection Challenge: How Executives Create Power and Possibility in the Age of Distraction“.
В най-добрия случаи тези фрази могат да подействат разсейващо, а в най-лошия да доведат до силно негативна реакция у вашия събеседник. 
Макар че е невъзможно да контролирате постоянно всяка дума, която казвате, а и в крайна сметка много хора така или иначе чуват това, което искат, Коен твърди, че има няколко фрази, които на всяка цена трябва да избягвате.

1. „Но“

Когато използвате думата „но“ по средата на вашето изказване, то първата му част веднага губи своето значение за сметка на втората. Когато кажете нещо от рода на „Обичам те, но…“ или „Това е страхотна идея, но…“, вие поставяте под въпрос първата част от изречението, казва Дженифър Маккей, основател на Mckay Coaching and Consulting.
„Втората част на изречението винаги съдържа нещо, което противоречи на първата“. 
Преодоляването на този проблем е много просто – когато стигнете до частта, в която идва „но-то“, просто не я казвайте. Другия вариант е да замените „но“ с „и“. Например: „Това е страхотна идея и ние ще отделим нужното време, за да я анализираме“.

2. „Може да звучи глупаво“

Когато използвате себеирония, преди да изложите някаква сериозна идея, вие унищожавате доверието на другите у вас и им давате позволение да игнорират всичко, което предстои да кажете, твърди Ели Екхоф, старши вицепрезидент на коучинг компанията ClearRock.

„Това може би не е много добра идея, може би вече сме го пробвали, може би няма да се получи. Хората, които започват своето изказване по този начин са обречени на провал“, казва тя.

Най-доброто решение в този случаи е просто да представите идеята си, без да и давате излишни квалификации. Така тя ще бъде оценена по достойнство, а не на база на личните ви притеснения.

3. „С уважение“

Ако започвате изказването си с фразите „с уважение“ или „с цялото ми уважение“, то това което следва обикновено не е особено уважително и в повечето случай не е продуктивно, казва Тони Харисън, главен изпълнителен директор и основател на  Etched Communication.
Дори и действително да искате да бъдете уважителни в изказването си, тази фраза създава предпоставката, че не сте искрени. „В крайна сметка, никой не очаква да кажете нещо неуважително за него, какъв е тогава смисъла от тази фраза?“, казва тя.
Коен подкрепя нейната позиция и казва, че същото важи и за думата „искрено“. 
Ако реакцията ви произтича от чувство на гняв и разочарование, то трябва да си поемете въздух и да отделите няколко минути, за да си съберете мислите и да реагирате по подобаващ начин. Не може да започнете изказването си с подобна неискрен израз на уважение и да очаквате да постигнете някакъв положителен резултат. Най-добре е просто да забравите за тази фраза и да кажете това, което искате да кажете.

4. „Зает съм“

Когато отговаряте на въпроса „Как си“ с „Много съм зает“, вие карате хората да се отдръпват и да избягват разговорите с вас, защото мислят, че ви отнемат време, с което не разполагате, казва Маккей.
Други може пък да си помислят, че по този начин вие се правите важни. „Постоянната заетост“ се е превърнала в философия и начин на живот за някои хора, които може да бъде дразнещ за околните.
Когато в действителност сте притиснати от времето, може да кажете нещо от рода на „Бих искал да поговорим на дълго и широко, но имам среща след пет минути. Може ли отложим разговора за 14 часа?“.
Ако сте затрупани със задължения, споделянето с колеги и приятели може да ви помогне да намерите решения на вашите проблеми.

5. „Опитвам“

Когато хората работят заедно по някакъв проект или задачи, от съществено значение е всеки член на екипа да знае върху какво точно работят неговите колеги и какъв напредък са постигнали, казва Маккей.
„Когато някои каже, че опитва да направи нещо, той остава съмнения в околните относно неговото ниво на ангажираност към задачата и вероятността тя да бъде изпълнена“, добавя тя.

Продължението четете в Мениджър.нюз

 

Да поговорим

Когато думите са по-малко, децата слушат повече

Да поговорим

7 думи, които могат да разбият сърцето на един родител

Да поговорим

Какви думи и изрази мъжете не прощават

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сексът е водещ в съвременните връзки, не романтиката

Традиционните роли в двойката вече са отменени, констатират психолози

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Всичко, което трябва да знаете за забавянето на говора

Детето е на 3 г., а не иска да говори

Ариана Гранде. Снимка: Getty

 

Новини

Ариана Гранде подаде молба за развод

Само след 2 години брак

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Новини

Чанинг Тейтъм показа колко е пораснала 10-годишната му дъщеря

Актьорът сподели снимки на детето, което отглежда, заедно с бившата си съпруга

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Без пътни знаци

Има причини детето да бяга от училище.

Снимка: Shutterstock

Шерп носи багаж по склона. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Родители шерпи: кои са те

Експертите описаха нов тип родителска свръхзакрила, която носи само вреда

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители