Как бързо да успокоите бебето: 6 доказани начина

Ако писне изведнъж, най-вероятно е гладно. За другите случаи също има тактика за действие

01 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Вземете бебето на ръце
Това е родителският „рефлекс“ – първото нещо, което мама или татко ще направят, когато бебето прояви безпокойство.
Вземете новороденото на ръце, повдигнете го така, че вашите и неговите очи да са на едно ниво, за да имате зрителен контакт. Кажете му нещо мило и нежно - думите имат успокояващ ефект. Особено ако се изрекат от майката. Бебето познава нейният глас още от утробата и той му дава чувство за сигурност.

Просто го полюшкайте

Този инстинктивен жест има напълно разбираем ефект: бебето изравнява дишането си, докато се люлее, като по този начин постепенно се успокоява.
Разходете се с бебето из стаята – люлеенето, докато се разхождате, засилва успокояващия ефект.
Можете да го носите в слинг или "кенгуру" - сгушено плътно до гърдите ви. То ще вдишва аромата на мама, ще чува гласа и ударите на сърцето ѝ.
Ще се почувства защитено и безпокойството му ще изчезне.

Дайте му залъгалка, вода или го накърмете
Сукателният рефлекс е един от основните безусловни рефлекси на новороденото. Бебето може да „виси“ с часове на гърдите на майка си, да суче зърното или да намери заместител – собствения си пръст. Това го успокоява и приспива.
Ако не кърмите, залъгалка или шишето с вода ще ви помогнат. Между другото, глътка вода помага за облекчаване на стреса дори и на възрастния.

Снимка: Shutterstock

Повийте го
Плътното повиване на бебето като в "пашкул" напоследък се смята за остарял подход, който му пречи да се движи. 
Младите майки предпочитат да го затоплят, като го облекат в цяло боди.
Все повече експерти обаче настояват, че повиването има някои предимства: когато бебета е „увито“, то се чувства по-сигурно и се успокоява. Повиването му "напомня" позицията в утробата.

Поставете го във физиологична поза
Използвайте "магически пози", за да облекчите състоянието на бебето по време на колики. Например Изабел Гамбер-Драго, френски физиотерапевт и треньор по бебешки масаж, ви съветва да сложете бебето в скута си с лице към вас, като едната ръка подпира главата му, така че брадичката да докосва врата ви. С другата си ръка съберете краката на бебето, като ги притиснете към корема „в позата на Буда“. В тази позиция „ембрион“ бебето ще се чувства по-добре.

Снимка: Shutterstock
Изведете го на разходка
Това е добър начин да отвлечете вниманието на плачещо бебе, ако се чувства неспокойно.
Чистият въздух, движението на количката, слънцето, шумът - всичко това го разсейва и то забравя за лошото си настроение.
Друго изпитано средство е разходката с кола. Има всички шансове бебето да заспи до пет минути. Проблем е след края на пътуването, да го извадите от колата, без да го събудите.

Нe тръскайте силно бебето
Понякога се случва родителите да изпуснат нервите си от умора и от непрестанния плач на бебето. Те  започват да го тръскат интензивно. Но това движение може да бъде много опасно, тъй като мускулите на шията на новороденото все още не са достатъчно обучени, за да поддържат главата, а мозъкът не запълва напълно черепа.
Тръскането може да предизвика промени в структурите на мозъка и разкъсвания на кръвоносните съдове. Възможните последствия са много опасни.
По материали на psychologies.com , Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа