Как да преживеем карантината с детето

Ръководство за родители стъпка по стъпка

28 април 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Режимът на всеобщата изолация показа нещо удивително – че реално прекарваме с децата си твърде малко време. Преди карантината в по-ранните часове на деня те бяха ангажирани в детската градина, в училище, кръжоци, спорт.
“Вакуумът“ в контактите в почивните дни се запълваше с посещение на кино или с разходка в парка. Сега мама е и учител, и възпитател, и аниматор. Ето няколко идеи, които дава специалист за бърза адаптация към нови роли и действителност, без да се побъркаме от изолацията. 

Промяната 

Напоследък сравняват пандемията със световните войни. Но това не е нищо по-различно от израз на паника.
Пандемията обаче има една отличителна черта: за първи път човечеството се сблъсква със заплахата в условията на хиперинформираност. Страшните новини се разпространяват със скоростта на светлината. 
Стряскащите подробности за броя заболели и за починалите се стоварват върху хората от телевизионните екрани и от смартфоните, и е невъзможно този поток да бъде спрян. В резултат понякога нивото на тревожност става прекомерно и децата усещат това. Но не го показват.
И как да им помогнем да преживеят тези трудни месеци?

Разговаряйте

Децата, точно така както и възрастните, са изтръгнати от обичайния си ритъм на живот и изпитват стрес. Разбират, че се случва нещо, че ще има някакви промени, но за тях остават и необясними неща.
Вие като надежден и мъдър възрастен трябва да им обясните за какво става дума. А малчуганите разбират много повече, отколкото вие си представяте. Затова - разкажете им, че в света се вихри опасен вирус и в повечето страни временно е въведена карантина. Но вие много обичате детето си, винаги ще бъдете до него и няма да позволите нищо да му се случи. И изобщо всичко ще бъде добре!
За децата е важно да чуват такива думи.

Обединявайте се

Ако децата ви са тийнейджъри, периодът на карантината е чудесно време да ги опознаете по-добре. И да се върнете за кратко в отишлото си вече детство. Специалистите са забелязали, че в условията на опасност, на някакво напрежение децата дават леко „заден ход“ – стараят се да бъдат по-близо до родителите си, до семейството, стават по-инфантилни. Това е напълно нормално. Както е нормално и да се учим от подрастващите, да проявяваме интерес към техните увлечения.
Смело усвоявайте майнкарф и тик-ток.
На вас може нещо и да не ви хареса чак толкова – можете да го споделите с детето си. Но не като неодобрение, или като упрек. А примерно във формулата: „ Това май не е моето, но ми е интересно да го опитам.“
По този начин вие казвате: „Ние сме различни, но сме заедно“.  
А също може да предложите на детето да пробва и да прави и неща, от които вие се увличате – примерно йога, тенис, или да свири на китара ...  

Снимка: Guliver / iStock

Ценете всеки ден

Карантината сякаш ни вкара в стопкадър. До настъпването на пандемията животът ни летеше като засилен автомобил, всеки имаше някакви цели – малки и големи цели, всекидневието следваше определена координатна система, повече или по-малко установен ритъм. И изведнъж всичко това спря. Никой не очакваше такава „внезапна спирачка“ и сега хората умуват кога и как ще завърши всичко това. Все още обаче те планират живота си в контекста на някакво светло бъдеще. А случващото се в момента трябва някак си да го преживеем.
Такъв подход е неправилен. Това, което става в момента с нас, е просто живот, но е живот в изолация. И тук опираме до задачата на родителите – да напълнят този „спрял“ живот със смисъл. И да се научат да живеят в тези условия и те самите те и да научат и децата. Да се радват на всеки нов ден, на приятните дреболии и даже на незначителните събития. Измислете, че примерно понеделник ще е ден за кино, вторник – ден за спорт и т.н.

  Спазвайте някакъв дневен режим

За децата постоянството е важно. Затова съставете дневен режим за себе си и предложете и на всеки член на семейството си да си направи разпределение на деня- час на ставане, душ, закуска и т.н. Определете примерно сутрешните часове да са за учене и за работа, в обедните – за почивка.
На всяка цена отделете време и за себе си – да почетете, да се отдадете на хобито си или...просто да полежите на дивана. Не превръщайте карантината в гоненица из различни онлайн адреси. Най-малкото защото в състояние на стрес организмът произвежда кортизол, който пречи на възприемането на информацията. Правете онова, за което чувствате, че имате ресурс.

И оставете децата на спокойствие

Колкото и невероятно да звучи – животът под карантина е нов етап във вашите отношения с децата ви. Всичко недоизказано, отложено, всички потиснати проблеми излизат наяве. Допълнително напрежение внася онлайн обучението, а то нервира всички участници в него.
Специалистите съветват – в тези странни реалности нека децата учат така, както могат. При напрежението, създадено от карантината, по-важни са добрите отношения в семейството и здравите нерви, а не скандали за ненаучени уроци или лоши оценки.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Оставете следа

28 февруари 2021 г.