Как да разберем, че тийнейджърът има сериозни проблеми

5 сигнала издават, че има нужда от помощ

06 септември 2022 г.

Снимка: Getty

Тийнейджърите често се затварят в себе си и в повечето случаи смятат, че родителите им не са в състояние да разберат проблемите им.
През този период с младия човек се случват много ярки емоционални промени, с които не всеки може да се справи сам.
Как да разберем, че тийнейджърът има сериозни проблеми и да не пропуснем труден момент в живота на детето.
Психолозите съветват да обърнете внимание на няколко важни признака, пише The Rambler.

Самонаранявания
Говорим не само за порязвания и рани, но и за такива действия като натрапчиво гризане на ноктите, разчопляне на рани, продължително стоене под твърде горещ душ.
Ако тези признаци се проявят внезапно, трябва да се тревожите. Несъзнателно, чрез физическата болка той вероятно се опитва да се справи с емоционалните си преживявания.

Липса на интерес
Вие може да не одобрявате хобито на вашия тийнейджър, но практикуването му е част от нормалното формиране и изграждане на характера. Синът ви може да играе компютърни игри с часове или да снима и монтира видеоклипове.
Много по-лошо е, ако той не се интересува от нищо. Това показва депресивно състояние, при което мозъкът няма ресурси за хобита.

Снимка: Getty

Самоизолация
Юношеството е време на активна социализация, през този период ученикът развива силни приятелства, поражда се първа любов и си създава постоянна компания.
Ако забележите, че детето прекарва цялото време само, не отговаря, не се обажда на съученици, не споменава приятели - това е тревожен сигнал.
Може би тийнейджърът не знае как да общува. Струва си да поговорите както с него, така и с учителя, за да сте сигурни, че детето не е станало жертва на тормоз.

Апатия
В тази възраст подрастващите започват активно да се изразяват, опитват се да се откроят, да бъдат по-забележими. Ако вашият син/ дъщеря не се интересува какво да облече, какво да яде за вечеря, как да се подстриже, може би е в депресия.

Хранителни разстройства
Обикновено юношите се хранят с апетит: растящият организъм се нуждае от храна, за да се справи с физическия и психически стрес. Забелязали ли сте, че дъщеря ви отказва любимите си ястия или бавно рови в чинията си с вилица? Може би се притеснява за външния си вид.
Крехкото самочувствие на тийнейджър може лесно да бъде разбито от всяка забележка за килограмите, външния вид или случаен саркастичен коментар може лесно да доведе до анорексия.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.