Как да сприятелите детето с емоциите

3 съвета за грижовни родители

27 януари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

Да можеш да разбираш и да контролираш емоциите си е също толкова важно умение, колкото говоренето и ходенето. И то се учи.А според психолозите емоционалната интелигентност трябва да се развива от ранна детска възраст.
Как да сприятелите вашето хлапе с емоциите?
Ето три прости съвета, които ще да ви помогнат, представени от психолози пред deti.mail.ru.

1. Занимавайте го с арттерапия

Арттерапията е метод на психологическа корекция, основан на изкуството. Без значение е дали ще разчитате на рисуване, музика, танци, моделиране с пластилин - всяка творческа дейност, която носи удоволствие на детето.
Смисълът на арттерапията е да помогне на детето да намери нов и забавен начин да изрази себе си. След заниманието то ще усети прилив на вдъхновение и най-вече спокойствие и релакс.
Не случайно по време на карантината социалните мрежи бяха пълни с артистични флашмобове: възрастни, облечени в костюми на любими филмови герои.

Арттерапията е много полезна, особено ако комбинирате различни видове изкуство. Например можете да слушате музика заедно и след това да помолите детето да определи какво е настроението му или да измисли история, свързана с мелодията.
Можете да рисувате емоции и да ги свързвате с цвят и звук - попитайте детето например какъв цвят е тъга и какъв има радостта.

2. Четете книги, свързани с темата

Когато детето осъзнае, че героите от книжките се чувстват по същия начин като него, някак за него е по-лесно. Сега то знае, че странните промени в настроението му са нормални и се научава да се справя с тях.
Има много книги, с помощта на които може да развивате емоционалната интелигентност не детето.

Интересна е новата поредица на турския писател и психолог Тюлин Козикоглу „Басните на баба Лейла“. Той разказва за девет забавни животни, които живеят в къщата на Лейла Фонтен, пра-правнучката на известния разказвач Ла Фонтен.
Всяко животно има много труден характер: котката винаги е капризна, рибата е мързелива, пилето се страхува от всичко, таралежът не се съгласява да прави нищо.
Но една мъдра баба не осъжда никого, а напротив, помага на домашните любимци да се справят с емоциите си. Тя им обяснява, че капризите, сълзите и мързелът няма да разрешат нито един проблем. Всички деца понякога са като капризната котка или са ядосани като паяка - сложните емоции трябва, подобно на домашните любимци на Лейла, да бъдат осъзнати от детето.
Важно е вие да научите хлапето да разпознава тези състояния и да ги приема по-леко и с хумор.
 

3. Разигравайте сцени, измисляйте истории

Ролевите игри са важен елемент в развитието на емоционалната интелигентност. В тях хлапето влиза в определена социална роля: дъщеря - майка, лекар - пациент, продавач - купувач.
Разигравайте заедно различни сценарии, за да видите кака то възприема едни или други събития.

„Наскоро при мен дойде майка и се оплака, че детето ѝ реагира странно, когато си играе с други деца. Започва да се смее, ако някой падне или ако се удари на детската площадка“, казва психологът Валерия Суворова.
Това е пример за липса на емоционална интелигентност.
Тези деца трудно да установят контакти, трудно преговарят и установяват контакти с околните. Затова е важно да ги учим.

 Дайте на детето си свободата да избира в каква роля да влезе и какъв да е характерът на неговия персонаж.
Погрижете се обстановката да е близка до действителността – ако ще е фризьорка, подредете „салона за красота“, подгответе огледало и фотьойл, ако ще е в училище, в клас - маса и тетрадки.
Не коментирайте поведението на детето по време на играта: то може да се ядоса и да ругае.
Вашата цел е да му помогнете да намери изход от ситуацията. След това можете да споделите впечатленията си и да му обясните защо трябва да се държите по този начин, а не по друг начин.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа