Как да живеем богат живот, без да бъдем богати

Прозренията на Лора Тонг за 14 неща, които са безкрайно ценни

27 Декември 2018 г.
Как да живеем богат живот, без да бъдем богати

Снимка: Shutterstock

Някога се чувствах не на място с по-богатите си приятели. Колкото и да си казвах, че с парите не можеш да си купиш щастие, се чувствах по-малоценна, защото струвах по-малко... финансово. И тогава се включих в надбягването, пише Лора Тонг в Tiny Buddha. 

След 30-ата си година се впуснах след мечтата за пари. Пет изтощителни, изпълнени със стрес години на безпощадно преследване на печалби. През тези години, дори донякъде да бях успяла, осъзнах, че материалните богатства ограбваха щастието, здравето и пълноценните ми връзки.

Без представа накъде да поема, започнах да си записвам всички истински богатства, всяко преживяване, постижение, приключение, приятелство и всяко решение, което помня да съм правила. Така разбрах, че животът ми е бил изпълнен с богатство много, преди да съм започнала да преследвам материалните блага.

Разбира се, когато си зле с парите, е трудно да се съсредоточиш върху нещо отвъд справянето с най-основното. Когато едва си плащах наема и се молех да има намалена храна в супермаркета, това ми костваше много енергия. Но ми се ще да знаех тогава, в тогавашната ситуация, за богатствата, с които съм разполагала.

Това прозрение ми помогна да осъзная, че, колкото и една част от мен да го е искала, аз никога няма да бъда материален човек. По-скоро съм духовен човек. Вие също.

14 безкрайно ценни неща за богат живот:

1. Автентичност

Да бъдеш винаги верен на себе си и в мир със себе си е най-голямото богатство в живота. Всяка сутрин кажете на отражението си в огледалото, че ще си направите най-голямата услуга – да бъдете себе си. Това ме прави по-щастлива, независимо от личната ми финансова ситуация или липса на „статус“. Започнете изброяването на богатствата в живота си, като заявите автентичния, духовно богат човек, който наистина сте.

2. Приемане

Преодолейте естественото си желание за контрол над неконтролируемото в живота и заместете борбата с приемане и мир. Всеки път, когато се уловите да желаете да промените неизменяемото, запишете го в дневника си и кажете „Всичко е наред. Приемам го така, както е.“

3. Любознателност

Детското удивление още е в нас. Вечното търсене и експериментиране е знак за богат ум. Най-приятните дни винаги са белязани от откритие, научаване на нещо ново, независимо колко малко е то. Запалете отново искрата и вълнението за живота, като четете различни книги, учите за различни култури, и се задълбочавате в нещата, които ви интересуват. Записвайте тези открития в дневника на истинските си богатства.

4. Креативност

Да създадеш нещо от нищо е смел акт, който внася ценно постижение във всекидневния практичен живот. Нека себеизразяването тържествува – започнете  да пишете книгата, нарисувайте картината, или скицирайте идеята, която ви е хрумнала.

5. Прошка

Освобождаването от гнева и обидата дава невероятен душевен покой – безценна свобода. Актът на прошката е свидетелство за вътрешна сила, запишете си на кого прощавате. Не се тревожете, ако не го чувствате. И това ще се случи, когато му дойде времето.

6. Внимателно отношение

Конфуций изброява благородното отношение като една от най-големите добродетели и това е качество, което може да се проследи в историята на духовните хора от Буда до Ганди. Способността да бъдеш силен, без да бъдеш рязък или груб, е рядко и ценно качество.

Следващият път, когато децата или някой колега се провинят, усмихнете се, говорете спокойно и си отбележете в дневника, че сте се държали твърдо, но внимателно.

7. Търпение


В днешната епоха на незабавно задоволяване на желанията не е лесно да си търпелив. Но с търпение можете постепенно да постигнете неща, които са изглеждали невъзможни. Записването в дневника на идеите и проектите ми ме доведе от „искам го или веднага, или никога“, до радостта на успеха от трайните и по-съществени неща. 

Затова следващият път, когато се ядосвате за пропуснатата цел, запишете си реалистичен срок и не забравяйте да бъдете търпеливи със себе си, така, както и с другите.

8. Благодарност

Нужна е отдаденост, за да забележите какво имате и да бъдете благодарни за него. Но признаването на всичко добро, което имате, всеки ден, ще ви донесе щастие. Поставете си това предизвикателство – отбелязвайте по едно нещо всеки ден, което може да сте приемали за даденост, и го добавете в дневника си.

9. Щедрост

Истинската щедрост – тази от сърце, е да дадете тогава, когато сте наясно, че самите вие нямате достатъчно. И това води до осъзнаването, че винаги имате достатъчно, за да споделите.

Когато мислите, че нямате време, осигурете на някого цялото си внимание за час и половина. В този забързан свят да дадете на някого пълното си внимание е истински акт на щедрост. Записвайте тези постъпки в дневника си.

10. Доброта

Да бъдеш добър носи богати награди – вътрешен мир, щастие, и знанието, че правиш нещо, за да промениш света към по-добро. Затова следващия път, когато се чувствате нещастни или се самообвинявате, направете едно малко добро за някого, и после едно за себе си. Отбележете си и това.

11. Състрадание

Да разберете и да почувствате болката на другия е наистина безкористна постъпка. Тя ви позволява и да оцените областите в живота, в които самите вие се радвате на лекота и изобилие. Записвайте състрадателните си мисли и постъпки. За мен това са най-силните записки в дневника. Те ми дават чувство за сигурност всеки път, когато ги препрочитам.

12. Любов

Осъществяването на емоционална връзка с другите, независимо дали това е вашият партньор, приятел или близък, носи такова изобилие в живота, което парите никога не могат да се надяват да постигнат. Всеки ден казвайте на някого, че го обичате, или пишете в дневника си всеки път, когато някой го каже на вас.

13. Уязвимост

Да свалиш гарда и да откриеш слабите си места позволява на другите да видят пълната картина, а не само един силует. Уязвимостта изгражда доверие в отношенията. Тя може да крие риск, но може да превърне едно обикновено познанство в истинско приятелство. Записвайте си моментите, когато уязвимостта ви е довела до положителни преживявания.

14. Удовлетвореност

Осъзнаването, че вече имате изобилие в живота си, носи спокойствие и удовлетворение. А постигането на това в един материалистичен свят е специално умение. Записвайте си всички неща, различни от парите, с които сте богати. Оценете цялото богатство, което притежавате.

Източник: Обекти.бг

Да поговорим

Полезно домашно за бъдещото ви "аз"

Заедно

Ричард Бах за желанието, силата и въображението

Още от Да поговорим

Успешният брак се постига с взаимно уважение.

Снимка: Shutterstock

6 тънкости, които ще подобрят отношенията ви

Майка и син на кея. Снимка: Getty

Как да освободим порасналото дете от нашата опека

Семейство лежи на леглото и се чуди. Снимка: Guliver / Getty

Когато баба критикува методите ни на възпитание, да я слушаме ли

Качественият сън може да ви подмлади с почти 4 години, твърдят учените.

Снимка: Shutterstock

Сънят помага да се чувстваме млади

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Помощ! Нямам вече сили

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Майка и син на кея. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да освободим порасналото дете от нашата опека

3 основни мита за раздялата, коментира психолог

Семейство лежи на леглото и се чуди. Снимка: Guliver / Getty

Да поговорим

Когато баба критикува методите ни на възпитание, да я слушаме ли

Защо тя рядко се доверява на лекари и сляпо следва натрупания житейски опит

Майка, която е на предела на силите си. Илюстрация: Getty

 

Здраве

Помощ! Нямам вече сили

7 начина да се спасите от прегаряне

Джорджина Родригес. Снимка: Instagram

Заедно

Приятелката на Кристиано Роналдо тренира заедно с децата

Джорджина Родригес не пропуска заниманията във фитнес залата

Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс. Снимка: Instagram

 

Заедно

Майкъл Дъглас на кадър със съпругата и внуците

Актьорът се снима с децата на сина си за първи път от много време

Отворена книга, кафе и люляк. Снимка: Getty 

Въображението и креативността са важна част от развитието на децата.

Снимка: Shutterstock

Майка и дъщеря се забавляват. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

8 неща, на които детето ще ви научи

Изучавайте всяка негова реакция и скоро ще се убедите, че и то също може да ви е учител