Как работи „правилото на трите минути“

То може да помогне на родителите без напрежение да отглеждат щастливо дете

31 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

 

 

Колко време прекарвате с детето си всеки ден? Половин час до час вечер след работа, докато приготвяте вечеря и седите на масата заедно. Е, още 15-20 минути, докато го сложите в леглото и прочетете приказка.
С една дума доста малко. Но ако имате онези важни и специални 3 минути, ще можете да изградите връзка на доверие с детето и ще я запазите, когато то стане тийнейджър.

Какво гласи правилото
Правилото за три минути гласи: всеки път, когато не сте виждали детето си известно време (независимо дали е седмица, цял ден или половин час, докато пазарувате), седнете, спуснете се до нивото на очите му (това е много важно), прегърнете го и го попитайте какво се е случило, докато сте били разделени.
И слушайте каквото иска да ви каже поне три минути. По правило това време е достатъчно, за да може детето да даде важна за него информация.

Особено важно е да спазвате това правило, когато взимате детето си от детска градина, от училище или когато се прибирате от работа.

Най-важното е през тези три минути да сте напълно фокусирани върху детето, да го гледате в очите, да му показвате, че го слушате внимателно и го чувате. 

Защо е важно
Важно е веднага кажем, че правилото за три минути изобщо не означава, че е достатъчно да прекарвате само три минути на ден с детето. Това означава, че поне три минути трябва да сте максимално съсредоточени върху него, неговите чувства, преживявания и мисли.
Благодарение на тези няколко минути ще можете да изградите отношения на доверие. Детето ще почувства, че не е пренебрегнато, а животът му и всичко, което се случва в него, е от голямо значение за вас.

Ще минат години, То ще порасне, ще се отдалечи и (това е неизбежно) ще ви разказва много по-малко за себе си. Но винаги ще знае, че вие ​​сте човекът, който искрено се интересува от него и най-важното – който го чува.

Кога правилото няма да работи
- Ако не слушате внимателно детето си, рискувате да не научите наистина важни неща, които се случват в живота му. То просто няма да има възможност да ви разкаже за тях веднага и след това може да ги забрави или да реши, че това не е важно.

- Ако разглеждате бърборенето на хлапето като фонов шум, с течение на времето то ще реши, че родителите му не го слушат или не го чуват. Това определено няма да допринесе за формирането на доверителни отношения в семейството.

- Ако само се преструвате, че слушате внимателно детето и изобразявате възторг или интерес, то бързо ще ви разбере. Децата чувстват фалша и се убеждават семи, че нито те, нито техният живот представляват интерес за вас. 

По материали на moms.com, Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа