Как родителите възпитават хора, които изневеряват

Кръшкането се предава по наследство

12 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Хората, чиито родители са изневерявали, са по-склонни да изневеряват на партньора си, откриват изследвания. Изневярата се предава по наследство. Когато децата знаят, че родителите са изневерявали, те също са по-склонни да го направят. 

Това отчасти се дължи на неявните послания за връзките, предавани от едно поколение на друго. Ако родителят изневерява, неговият наследник несъзнателно заключава, че това поведение е приемливо.

Изневярата е твърде често срещано явление, причина номер едно за разделите, както при необвързаните, така и при брачните двойки, пишат авторите в изследването си.
Около 22% -25% от женените мъже и 11% -15% от омъжените жени споделят, че са изневерявали на брачния си партньор, а 75% от студенти и 68% от студентките споделят, че са допускали някаква форма на невярност във връзките си.

Изследването обхваща 1254 души в три отделни проучвания. Участниците отговарят на въпроси относно нагласите им към изневярата, включително степента, в която са съгласни със следните твърдения:

- Партньорите винаги трябва да са верни един на друг.

- За да имат успешна връзка, хората трябва да имат любовни отношения единствено и само със своя партньор.

- ми са обсъждали с мен колко е важно да бъдеш верен в любовните си взаимоотношения.

- Родителите ми са ми казвали, че изневярата понякога е оправдана.

Авторите обясняват резултатите от изследването си, като стигат до извода, че отношението на родителите спрямо изневярата и това дали самите те са изневерявали, се отразява върху по-късното поведение на децата им във връзките. 

Целия текст четете в Обекти. бг

Коментари
Последни видеа

Бъди различен

06 август 2020 г.

Цар куче

05 август 2020 г.