Как с игри да научим детето да подрежда стаята си

Малки трикове, състезания и ... заплахи – как да ги прилагаме

30 ноември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

 

Влизате в стаята, а играчките на детето са покрили целия под и няма дори къде да стъпите.
„Ани дойде на гости и си поиграхме малко“, обяснява детето и отказва да подрежда. Този проблем е до болка познат на всички родители.
Може да научите детето на добри навици за почистване и подреждане, без това да разваля настроението и на двамата. И хлапето да го прави с удоволствие.
Кой метод ще изберете зависи от вашето настроение, от степента ви на раздразнение и умората.

Правилото "взех едно, оставих друго"

Същността на метода е следната: детето трябва да бъде научено, че ако е взело някаква нова играчка, за да си играе с нея, трябва да постави предишната на мястото ѝ.
Трябва честно да се признае, че този метод далеч не е перфектен, тъй като за да работи, трябва да бъдат изпълнени поне три условия.
Първо, за да може детето да развие такъв полезен навик, трябва да му се напомня дълго време, че една играчка трябва постоянно да се сменя с друга. Това означава, че ще трябва непрекъснато да "висите" над него.

Второ, самото дете естествено трябва да притежава определени качества: да бъде спокойно, послушно, доброжелателно и склонно към сътрудничество.
Не всички родители са такива късметлии ( между другото, те също трябва да притежават всички тези качества плюс феноменално търпение).
И накрая, трето, детето не трябва да има братя и сестри. В противен случай всичко, което се случва в детската стая, просто не може да бъде контролирано.

Снимка: Guliver / Getty
Метод с таймер

Ако имате повече от едно дете, можете да опитате метод, който събужда духа на състезанието и превръща почистването от много скучно занимание в забавно състезание. Нагласете таймера примерно за пет минути ... и организирайте състезание кой е по-бърз.
Наистина, много е вероятно всичко да завърши със сълзи, защото духът на състезание между братя и сестри обикновено надхвърля рамката на заданието.

Метод на визуализация и разделяне

За да не се чудят къде да подредят и поставят определени играчки, всяка от тях (или по-скоро всеки тип играчка) трябва да има свое място.
За да направите това, можете да използвате стикери с подходящи думи или снимки.
Когато дойде време за почистване, задайте времева рамка. Например: "Имате десет минути. Да тръгваме!"
И след това ги инструктирайте какви точно предмети трябва да поставят този път на мястото им. 
Например: „Сега прибираш всички коли“ или „Сега прибираш всички червени играчки на местата им“ и т.н.
Този подход на теория трябва да направи почистването по-интересно. Но, отново, всичко това изисква от родителите страхотна организация и активно участие в процеса, което не всеки може да контролира.

Смяна на подхода

Когато кажем с привидно извинителен тон: „Не е ли време да събираме играчки?“ - съвсем логично детето отговяра: "Не!"
Следователно няма нужда да му оставяте вратички. Просто го информирайте направо: "Време е да събираме играчки!" - или още по-сериозно: "Искам веднага да почистиш всичко, иначе утре няма да намериш нищо."
Би било добре да напомните за положителните и отрицателните последици, които го очакват, ако не сложи ред или или избяга – например да има допълнително време за гледане на анимации, когато добросъвестно е почистило или че утре няма да намери онези играчки, които днес са останали на пода...


 

Снимка: Guliver / Getty
Съвместна работа

Можете да дадете добър пример на детето си, като вие започнете да подреждате играчките му. След това, ако то не възнамерява да се присъедини към вас, просто вземете ръката му в своята и го направлявайте, отнасяйки играчка след играчка на правилното място. Поне е по-добре от нищо. Освен това има малка надежда, че с течение на времето детето ще се включи в почистването. 

Хитър метод

Можете да съберете разпръснати из къщата играчки и да не му ги давате. То може да ги „освободи“ от затвора, само срещу определена такса под формата на домашни задължения. Напишете етикет с цена. Например - да изчисти масата след вечеря, а за да си върне таблета, трябва да измие банята. В зависимост от възрастта.

Най-екстремният метод

Когато нищо не помага и родителят напълно е изгубил търпение, тогава остава едно – изнудване и заплахи.
Заплашвайте децата, че ще изхвърлите или ще дарите за благотворителност всичките им вещи, които са разпръснати из цялата къща.
Дайте им краен срок – например 24 или 48 часа – и им кажете, че ако не приберат нещата си за това време, няма да ги видят отново. 
Много е важно обаче да сте готови да изпълните заплахата. 
Помислете дали можете да изхвърлите новото яке на сина си, което току-що сто купили, ако той не го вдигне от пода?
Основното нещо е да не се отказвате и да не отстъпвате от линията си.
И колкото и да е трудно, не забравяйте, че децата скоро ще пораснат и къщата ви ще бъде чиста и подредена.

По материалам Lifehacker, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.