Кога се раждат гениите

Още се търси точен отговор на този въпрос, но хипотези – много

06 декември 2018 г.

Снимка: Guliver/ iStock

Геният ражда ли се или се изгражда? А можем ли да моделираме предварително неговото раждане? Тези въпроси не дават мира на учените и до днес. Има много директни и конкретни отговори от стотици изследвания, опитващи се да открият ясни зависимости и модели, предопределящи зачеването и появата на гений. Избрахме някои от най-интересните обяснения към момента.

Гении се раждат през февруари, във вторник, сряда или събота
Такава закономерност извежда руският инженер от Централния аерохидрологически институт Евгений Виноградов. Той подбира 727 знаменити личности, при които са известни не само годината и месеца на раждане, но и точният ден и час, в който са се появили на бял свят. Така установява, че повечето надарени личности с ярък отпечатък върху света и неговото развитие, са родени или във вторник и то, през втората половина на деня, или в сряда, или в събота до обед. А месецът с най-активно раждане на гении се оказал февруари.

Много талант – малко внимание
Суперталантите често остават незабелязвани в училище. Това е един от изводите, формулирани от екип от американския университет Хопкинс. Те започват мащабно изследване още през 1971 г. на надарени деца. Забележителното на това проучване, станало известно като Проектът SMPY, е че продължава 45 години. Изследването е концентрирано главно върху деца с т.нар. ранно математическо развитие. В продължение на години учените наблюдават 5000 американци, които в детството си показват изключителни математически способности.

Сред младите гении, които попадат в златния 1% от най-добре представилите се на американския тест SAT били математикът Терънс Тао, основателят на Facebook Марк Зукърбърг, съоснователят на Google Сергей Брин, и музикантката Стефани Джоан Анджелина Джерманота, която по-късно ще се превърне в поп звездата от световна величина Лейди Гага.

На финала на изследването учените правят следните изводи за предопределеността и съдбата на гения:

1. Най-добрите от най-добрите математически умове в ранна детска възраст постигат в живота високи успехи и се класират директно на върха на социалната пирамида – сред онези 5% супербогати американци, оформящи елита на нацията от изключителни учени, шефове и основатели на големи компании, федерални съдии, сенатори и милиардери.

2. Надарените деца получават малко внимание от учителите. Педагозите често не разкриват потенциала на талантите и гениите, а се съсредоточават главно върху това да „бутат” напред по-слабите ученици.

3. Вундеркиндите имат развито пространствено мислене и това е тяхна обединяваща черта.

4. Природните заложби са по-важни от трудолюбието и това е единственият надежден индикатор, позволяващ да се прогнозира бъдещ успех.

Коментари
Последни видеа