Консултант по детски сън – имаме ли нужда от него

Когато родителите не могат се справят сами, как да действат, обяснява психологът Магдалена Дойчинова

11 август 2021 г.
Консултант по детски сън – имаме ли нужда от него

Снимка: Guliver / Getty

Чували ли сте за професията консултант по детски сън? Аз преди две години не бях. В България такива нямаше, обяснява психоложката Магдалена Дойчинова и разказва за своята работа като консултант по детски сън.

Снимка: личен архив на автора
Магдалена Дойчинова е детски психолог и сертифициран консултант по детски сън. Има бакалавърска степен психология към университета в Абърдийн, Шотландия и магистър- детско-юношеска и училищна психология към СУ "Св. Климент Охридски". От почти 10 години работи с деца и техните семейства. Специализациите ѝ са свързани с ранното детско развитие. Има опит с деца с поведенчески и емоционални проблеми, както и с деца с проблеми в развитието. Съосновател е на център за ранно детско развитие "Шарено детство", а от скоро и основател на пространството за родители - "Детски Прозявки".

Няколко месеца след като родих дъщеря ми, бях изпаднала в много трудна ситуация. Детето ми спеше изключително малко през деня - нещо, което аз инстинктивно знаех, че не е правилно. Имаше и много нощни събуждания - нещо, което смятах, че е нормално. Много добре си спомням деня, в който двамата с мъжа ми седяхме изтощени на дивана в хола вечерта (след поредното трудно приспиване и часове рев преди това) и търсехме информация за съня на бебето. Интересувахме се къде грешим и как да поправим грешките си. Намирахме информация само на английски, тъй като до онзи момент в България никой не беше чувал за специалисти по детски сън.
Тогава попаднахме на полезна информация (която отново не ни помогна, но все пак беше лъч надежда) от консултант по детски сън. Тогава мъжът ми попита „защо и ние нямаме такива специалисти?“.
Отне ни още месец или два преди да разберем, че и в България вече има такива хора. Естествено веднага се възползвахме от услугите, тъй като нашите опити да решим проблема със съня на дъщеря ни останаха безуспешни.
Само месец след консултацията със специалист,

вече имахме добре спящо и щастливо дете

Оказа се, че стотиците нощни събуждания не са нормална част от съня на детето и, че да „изморим много бебето“, за да спи добре е абсолютен мит.
Почувствах се нов човек. Вече имах време и за себе си, а новата атмосфера в цялото ни семейство си личеше от далече.
Няколко месеца по-късно започвах своето обучение по програма за консултанти по детски сън в България, за да мога и аз да помагам на всички онези семейства, които търсят помощ и подкрепа по същия начин, по който и ние я търсихме преди.
Казват, че хубавите работи ставали бавно. Ето още един пример за това. Вече и в нашата страна има специалисти, които да помагат на уморени и изтощени родители, които просто не знаят какво да променят, за да подобрят ситуацията в своето семейство.
 ​Какво всъщност прави консултантът по детски сън и 

кога има нужда от неговата помощ

Вероятно много от вас знаят за тази професия, но въпреки това неразбирането е все още факт. Когато я споменеш, чуваш реплики като „баба ми е отгледала три деца без консултанти“, „нямам нужда от консултант, не ми пречи ставането през нощта“, „ще се справя и сама“, „ще го израсте“ и прочие. И всички тези коментари са напълно основателни.
В крайна сметка защо наистина да ползваме консултант, ако да ходим при детето по пет пъти на нощ не е проблем за нас и всички се чувстваме добре?!
Защо ни е да ползваме консултант, ако семейството ни ще ни вини, че не се справяме сами, защото бабите са успявали, а ние не?!
Ако съм в положението на всички тези хора, и аз няма да искам да ползвам услугите на консултант по детски сън. Всеки човек носи своите вярвания и виждания и ги проектира в действията си.

Трябва да знаем и за онези - другите хора, които имат нужда от професионална подкрепа и информация и да ги успокоим, че въпреки всичко, те също са добри родители. Те също се справят. Те също разбират своето дете. Просто има деца, които поради една или друга причина създават повече трудности. А родителите на тези деца

имат пълното право да желаят промяна

Защото и те са хора. И те имат нужда от сън и щастливи дни. Защото да имаш дете НЕ е равно на безсъние, загърбване на собствената личност и ценност. Да имаш дете Е равно на това да обичаш себе си и да си способен да дадеш любов на още един човек без това да ощетява твоята същност.
В работата ми със семейства много обичам да давам пример с поставянето на кислородна маска в самолетите. Винаги преди излитане ни предупреждават, че в случай на авария трябва първо да сложим своята маска и едва след това тази на човека до себе си в случай, че той не може да го направи сам. Защо?! Защото само ако ние сме добре, бихме могли да помогнем и на друг човек в нужда. Същото е и със съня на детето. Ако детето има нужда от мама например по сто пъти на нощ и това води до нейното пълно изтощение. Как тогава да полага адекватни грижи за детето си през деня?! Разбира се всичко това се отразява и на самото дете.

Сънят има функцията да помага на тялото да се възстанови физически и психически. Пълноценният сън ни дава добра имунна защита, по-добри когнитивни способности (памет, концентрация и т.н.), спомага развитието на мозъка и т.н.
Едно дете, което не спи добре, ще бъде в по-лошо настроение през деня, по-трудно ще се концентрира, ще прекарва будното си време по един по-некачествен начин, но не сравнено с другите деца, а сравнено с него самото в една друга ситуация - такава на добър и качествен сън. Затова мога смело да заявя, че качеството на съня е от ключово значение то да достигане пълния си потенциал. Знам това на теория и съм го виждала вече години наред в практиката ми на детски психолог.
Ето затова днес се опитам да внеса повече яснота в нарасналата нужда от консултанти по детски сън. Това не е някаква мода. Това е нуждата на нашето съвремие. Всеки ден бързаме за нещо, прекарваме времето с децата някъде там между другите ангажименти, стараем се да са чисти и нахранени, но колко често обръщаме внимание на качеството на съня им?! Надявам се, че все повече ще се вглеждаме и в тази изключително важна за тях област от развитието им, защото тя е тази, която ще им даде летящ старт.

Какво точно прави консултантът?

Може би си представяте, че мисията на консултантите по детски сън е детето да заспива самостоятелно, без никаква помощ. Да, вярно е, че самостоятелното заспиване решава голяма част от проблемите със съня, но не винаги и не всички. И това също е важно да се знае. Има и ситуации, в които то не е необходимо, нито пък желано. Аз самата избрах да не стигам до напълно самостоятелно заспиване с моето дете, въпреки че мога да го постигна само за няколко дни.
Дъщеря ми заспива сама в креватчето си, но с мое или друго присъствие. Ако сте по-наясно с материята, вероятно знаете, че това не е самостоятелно заспиване. Но то не пречи на съня на дъщеря ми и не пречи на моето семейство. Това е и моето време за почивка и рестарт на деня.
Работата на консултанта по детски сън е да се увери, че детето се наспива и спи пълноценно; че родителите му са щастливи от ситуацията, в която се намират и че знаят как да се справят със следващите изпитания по пътя на променящите се нужди от сън с възрастта.
Консултантът съветва и напътства през целия процес на работа, но винаги взима предвид желанията и нуждите на семейството, с което работи.

Ще завърша с един много любим за мен цитат:
„Няма правилен начин на приспиване. Има правилно отношение към съня“, Уилям и Марта Сиърс

Магдалена Дойчинова, детски психолог

За контакт:
m.g.danailova@abv.bg 
+359/885-971-069

 

Да поговорим

5 малко известни факта за съня на бебето (част II)

Здраве

5 малко известни факта за съня на бебето (част I)

Да поговорим

Бебето заспива само на ръце

Новини

Защо все повече деца заспиват трудно

Още от Да поговорим

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Детето трябва да спи определени часове задължително в зависимост от възрастта си.

Снимка: Shutterstock

Колко време трябва да спи детето

Важно е да се научите да подавате ръка.

Снимка: Shutterstock

Вие от кой тип личности сте – от даващите или от получаващите

Има неща, за които не бива да изпитвате вина като родител.

Снимка: Shutterstock

Как да се отървем от чувството за вина спрямо детето

Дете мисли пред стрелките на чавовника. Снимка: Getty

5 идеи: Как бързо да научите детето да познава часовника

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас. Снимка: Instagram

 

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

Бременна по време на преглед с ултразвук. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Не е необходимо да подарите нещо голямо, важен е жестът и вниманието.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

9 подходящи коледни подаръка за учителя

Вероятно се чудите как да зарадвате преподавателя на вашето дете за предстоящите празници

Бременна по време на преглед с ултразвук. Снимка: Getty

Здраве

Личен избор: раждане със секцио

7 причини бъдещите майки да предпочетат цезаровото сечение

Дете мисли пред стрелките на чавовника. Снимка: Getty

Да поговорим

5 идеи: Как бързо да научите детето да познава часовника

На каква възраст усвоява това умение и как да го направим по-забавно

Кейт Мидълтън и Шарлот. Снимка: Getty

Новини

Кейт Мидълтън разказа за новото увлечене на дъщеря си

Какъв талант откри и насърчава у Шарлот амбициозната майка

Печена курабийка рибка, която виси на елхата.  Guliver / iStock

Заедно

На Никулден украсяваме елхата

Легенди и поверия за деня на Св. Николай Чудотворец

Момиче чете книга. Снимка: Getty

 

Баща работи, а синът наднича през рамото му. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Когато детето твърди: Никой не ме разбира

Защо родителите подценяват проблемите му и какъв е рискът от травмата на отхвърлянето

Понякога избързването с обучението не е полезно.

Снимка: Shutterstock