Лъжецът имитира действията на своята жертва

А най-честите заблуди засягат партньора в двойката

21 юли 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Оказва се, че лъжците могат да бъдат разпознати по едно съвсем простичко нещо - те имат навика да имитират действията на своята потенциална жертва.

Поне така смятат учени от университета в Ротердам, Нидерландия, предава Daily Mail.

Проучването на учените

За да достигнат до тези заключения, изследователите са използвали технология за улавяне на действието. Част от наблюдаваните доброволци са казвали истината, а други - все по-големи лъжи.

Първият експеримент проследил автоматично невербалната координация - езика на тялото и движенията. При втория експеримент участниците получавали инструкции, които влияели на вниманието им.

Какви са изводите

Резултатите от двата експеримента показват, че невербелната координация между интервюиращ и интервюиран - имитирането на езика на тялото, се увеличава с трудността на лъжата. Това не се влияе нито от мнителността на интервюиращия, нито от вниманието на доброволеца към невербалната комуникация.

„Резултатите ни показват, че хората разчитат на автоматизирани процеси, като имитация, когато са под когнитивно натоварване“, пишат учените в сп. Royal Society Open Science. Това важи особено когато се лъже партньор.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа