Мамо, ще се женя, споделя 4-годишният ви син

Какво да правите, когато малкото дете се влюби

19 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Те още ходят на детска градина, но копират възрастните - създават двойки, гледат се един друг в очите и дори - о, ужас! - целуват се и си дават обещания за брак.
Само че са още на на 4-5 години.
Какво точно се случва, разказва психоложката Алена Казанцева. 

О, времена, о нрави!

На 5 години хлапето е влюбено. Това е напълно естествено поведение не само за днешните момчета и момиченца, но и за техните връстници от минали епохи. Старите филми го доказват.
Истории за такава любов, има не само във филмите, но и в живота – и могат да се чуят както от европейски, така и от африкански родители. Било е така преди един век и, ако не сме погълнати от света на виртуалната комуникация, това ще продължи още 100 години. 

Любов без правила

Родителите са тревожни, когато стават свидетели на сериозни целувки и прегръдки между хлапетата. Защо правят това?
Спокойно: детето иска да изрази чувствата си и го прави по единствения начин, който познава. Когато мама и татко са щастливи, те изразяват любовта си като се целуват и прегръщат. Те прегръщат и децата. По същия начин малките се опитват да изразят чувствата си един към друг.
Детето може да копира това поведение, тъй като още не знае други стратегии. Покажете му и го запознайте с други начини за проява на внимание към обекта на своите чувства. И то ще се научи. Успоредно с това ще овладее и правилата на поведение в обществото.

Химията на любовта? 

Разбира се, когато детето е на 4-5 години, не може да става дума за „онази“ химия, защото все още не се произвеждат „такива“ хормони, нито при момичета, нито при момчета.
Но „любовта“ на тази възраст идва, защото детето вече е разбрало, че хората са разделени на два пола и то постепенно започва да овладява собствената си джендър роля.
При момичетата това развитие се проявява като приемат ролеви игри и подражават на майка си. В тях те определят своето място и роля и изграждат нови взаимоотношения с момчетата. 

О, моят герой!

Животът на детето е наситен с приказки и повечето от тях са с романтични сюжети. В тях присъстват принцеси, рицари, супергерои. Кое момиче не иска да бъде принцеса?
А истинската принцеса, освен красота и корона, се нуждае и от рицар.
Момичетата са мечтателки по природа и се стремят по всякакъв начин да сбъднат тази приказката. В много ранна възраст най-първият обект за влюбване, разбира се е таткото - идеален мъж във всички отношения. Но малко по-късно той може да има сериозен конкурент - момче от детската градина, на същата възраст като самата принцеса.


 

Снимка: Guliver / Getty

Не я  обичам
Уви, несподелената любов се случва не само при възрастните, но и при децата. Ако синът или дъщеря ви се оплаче, че ухажването на негов връстник му досажда, тежи и дори го дразни и е „уморен“ от него, трябва да му обясните какво се случва. И, най-важното, да го научите да реагира тактично на ситуацията.
На детски език това звучи така: „Ти си прекрасна, но не ми харесва как се държиш с мен. Моля те, не го прави. Не се дръж с мен по този начин!“

Например, ако едно момиче не приема подаръците от своя връстник и той страда, родителите трябва буквално да му кажат следното: „Подаръкът ти е добър, момичето е добро, но няма нужда да настояваш. Щом то не приема подаръка, значи не го иска. Вероятно тя има причини за това. Това е нейно решение ".

Съвет към родителите

- Не заплашвайте детето, не му се смейте, нито се подигравайте с него. Приемете сериозно признанията му, за да не нараните чувствата му. Това е гаранцията, че в бъдеще то ще говори за проблемите си без страх, че няма да бъде разбрано.

- Можете да му разкажете, че и вие на неговата възраст сте били влюбени. Наложително и да завършите историята с положителна нотка, така че хлапето да не губи вяра и да не възприема любовта като нещо тъжно.

- Не поставяйте ограничения , за да не травмирате психиката на децата. Нека, ако искат, да седнат на една маса или да се държат за ръце по време на разходка – в това няма нищо страшно.

- Ако децата говорят за желанието си да се оженят, обяснете, че това може да стане едва след като навършат 18 години, но че вие нямате нищо против, дори одобрявате избора. Не се притеснявайте от това щедро обещание. Ще минат години, докато синът ви навърши пълнолетие и всичко много ще се промени.

И най -важното, ако разберете, че детето ви има чувства към друго дете от детска градина (или трагичният му край е настъпил), не обсъждайте на глас с татко, баба или приятели. В крайна сметка това е интимна история, детето я е споделило с вас и е разумно да пазите тайната му.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.