Майчинството – работа на две пълни смени всеки ден

Тя отделя по 98 часа в седмица за децата си

24 юни 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Майчинството е тежка и изтощителна работа, сочи проучване сред 2000 майки, които са се посветили изцяло на отглеждане на потомството си. Децата им били на възраст от 5 до 12 години. 
Всяка от участничките в анкетата разказвала за всекидневието, за натоварването си, за трудностите и проблемите, с които се сблъсква в живота и какво ѝ помага да оцелее, пише  The Independent.

Оказва се, че работният ден на майката започва сутрин към 6:25 и приключва около 20:31 часа. И, ако няма извънредни ситуации, той продължава 14 часа всеки ден.
И при това през седмицата тя няма почивен ден. С други думи работната ѝ седмица е от 98 часа - доста повече, отколкото нормалната 40-часова работна седмица на служителите. А за себе си тя успява да отдели средно само 1 час и 7 минути на ден.

40% от участничките в проучването признават, че животът им представлява безкрайна поредица от задължения – да заведат децата на училище, да ги вземат оттам, да сготвят, да сервират, да помогнат с уроците, да ги заведат на спорт, да ги приберат и т.н.

Какво помага на майката да оцелее в тази въртележка. Или по-скоро – кой?

В списъка с топ 20 на първо място са бабите и дядовците, които са готови да гледат внуците от време на време, гледачка, на която родителите могат да се доверят. От помощ е още: кафе, чаша вино, играчките в колата, които забавляват хлапетата, докато майките шофират, шансът да поспят малко през деня, таблетът или телевизорът, на които децата да гледат анимационен филм, както и телевизионните сериали, които за малко откъсват майката от всекидневната рутина.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа