Моите 5 тайни за красива бременност

Разказва Деница Венкова, майка на 2 деца

23 март 2019 г.

Снимки: личен архив

Как по време на бременността жената да остане в тонус, да не натрупа излишни килограми и не само да запази красотата си, а и да добави още?
Отговор на този въпрос открихме на отминалия  „Форум бременност и детско здраве“организиран от Puls.bg. Дава го Деница Венкова, майка на 2 деца.

Ето как тя е успяла да съхрани своето самочувствие, добра физическа форма и красота през време на двете бременности:

Деница Венкова е биотехнолог със специализация в областта на ваксините, антибиотиците и хранителните добавки в Otto-von-Güricke-Universität Magdeburg. Продуктов мениджър е на Куайсер Фарма и от 9 години отговоря за марката “Допелхерц“. Деница е и майка на две деца - едното е на 5 г., а другото близо на 2 години.

Като майка на 2 деца, искам да разкажа за преживяванията си по време на двете бременности и на кърменето, и да дам ценни съвети на тези, на които им предстои това страхотно преживяване.

Напълно възможно е по време на бременността жената да запази и здравето, и красотата си. Ключът е да поддържа баланс между пълноценен и разнообразен хранителен режим, съчетан с двигателна активност, здравословен сън и допълнителен прием на витамини, минерали и микроелементи. Много важно е всяка бременна да разбере, че външната красота е пряко отражение на здравето и вътрешната хармония, която носи в себе си.

Бременността е едно прекрасно състояние, благодарение на което откриваме магията на майчинството.
Предстои ни да изживеем много незабравими мигове, свързани с първото зъбче, първата усмивка, първата крачка, за които трябва да сме подготвени максимално. И да дадем шанс на всичко това да се случи.
Ето как най-кратко бих формулирала моите 5 съвета към бъдещата майка.

1. Да се наслаждава на всеки миг

Бременността е наистина периодът, в който жената трябва да си почине, защото, когато бебето се роди, това вече е много по-трудно. 
По време на бременността се грижех по-активно за външния си вид, излизах с приятелки и какво ли още не правех. А сега, когато вляза за 5 минути в банята, още на първата минута се започва да се чука по вратата и да се настоява да изляза по-бързо.

И съветът ми е: Насладете се на всеки един вълнуващ момент максимално! Защото той се повтаря рядко – 1 до 2, много рядко до 3 пъти в живота.

2. Да направи максимално разнообразен и пълноценен хранителен режим

Не мисля, че трябва да се налагат ограничения.
Добре е в менюто на бременната да има повече храни, богати на витамини, минерали, микроелементи – пресни плодове и зеленчуци, меса, риби, ядки. И нека не забравяме, че витамините имат редица „врагове“: като пастьоризация, консервиране, използване на метални цитрус преси, употреба на пестициди, нитрати.

Трябва да се ограничи приемът на алергени, защото те оказват влияние върху плода. Това е важно не само през бременността, но и в периода на кърменето, защото всички те преминават през кърмата.

3. Да поддържа добра двигателна активност
Поддържането на добра физическа форма има благоприятен ефект не само върху майчиния организъм, но и върху здравословното състояние на бебето, 
Чрез двигателната активност допълнително се подобрява тонусът, работоспособността и устойчивостта.

4. Да спи достатъчно

Важно за вътрешната хармония и здраве е бременната да спи достатъчно и сънят ѝ да е здравословен.
Недостатъчният сън често води след себе си умора, раздразнителност, дневна сънливост и оказва неблагоприятно влияние върху имунната система.

5. Да приема допълнително витамини, минерали и микроелементи

Това се налага, тъй като в хода на бременността се увеличават нуждите на организма от витамини, минерали и микроелементи.
Известно е, че всички органи и системи на бебето започват да се формират още от самото начало на бременността.
Растежът е нещо повече от увеличаване на размерите. Той включва развитие на физически, емоционални и интелектуални възможности. Затова е много важно осигуряването на подходящата среда. 
И нека не забравяме, че грижата за здравето на майката е грижа за здравето на плода.

Записа Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа