Какво се готви в Европа за празника (част I)
Снимка: Guliver / iStock
В света празнуват различно Нова година и трапезата във всяка една от страните на Европа е различна. Общото е, че трябва да е с много лакомства, защото пълната софра носи щастие и изобилие през новата година.
Как традициите съчетават празнуването на новата година с източния календар, според който настъпващата на 5 февруари 2019 г. е Година на Земната Свиня (или още Година на Глигана и Година на Прасето).
Може ли, например, да готвим и поднесем свинско в годината на Земната свиня? Вижте какво ще има на трапезата във всяка страна и как няма да я гневим.
Унгария – решението е шоколадово прасенце
В Унгария е прието за Нова година да се готви прасенце. При това не е задължително то да е печено на фурна или готвено.
Може да е шоколадово. И в годината на Свинята, когато астролозите не съветват да се готви и яде свинско, в красиво гарнираните блюда може да присъства изображение на това животно.
Снимка: Guliver / iStock
Така че шоколадовото прасенце съчетава и двете традиции и може да е съвсем актуално.
В Унгария не забравят за магичната сила на новогодишните блюда: фасулът и грахът съхраняват силата на духа, орехите пазят от беди, ябълките – красотата и любовта, чесънът – защитава от болести, а медът подслажда живота.
Австрия – без свинско няма как
Австрия по традиция се сервира месо – прасенце или сланина.
Австрийците вярват, че за да бъде щастлив човек, трябва да изяде парченце от главата или от зурлата. Това се нарича да „се включиш в свинското щастие“.
Снимка: Guliver / iStock
За да има пари – трябва грах, а за здраве – хрян.
Какво тогава ще приготвят австрийците в годината на Свинята и как ще излязат от трудното положение?
Вечерята на 31 декември трябва да е пищна.
На масата обезателно да има традиционната рибена салата по австрийски ( в нея не трябва да има раци). Защото ракът се движи назад, а това не е на добро и не носи успех през новата година.
Горещ глювайн допълва празничната вечеря.
А на 1 януари австрийците ще се черпят и по улиците с наденички със зеле.
Германия – парченце от глава или муцуна
В Германия традиционното блюдо на новогодишната маса е Sauerkraut - задушено кисело зеле с наденици както и Eisbein – свински бут или свински кокалчета. Месото обикновено се вари или се приготвя на скара, а като гарнитура има кисело зеле, грах и картофи.
Снимка: Guliver / iStock
Допълва ги пъстра палитра от много немски колбаси ( всеки район си има свои специалитети).
Заедно с тях на трапезата трябва да присъства сальотка, която се счита, че носи щастие.
Ще има още ябълки и орехи.
Според поверието ябълките са символ на познание и доброта, а орехите – жизнените трудности и тайни.
Празничната маса в Германия задължително е застлана със снежно-бяла покривка, украсяват я с елхови клонки и има много ароматни свещи.
Четете продължението утре.
Мона Василева
Реакцията идва от чревната нервна система, определяна още като втория мозък в човешкото тяло.
Снимка: Shutterstock
За да намерите вътрешно спокойствие, струва си да се съсредоточите върху това, което наистина има значение.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари