На 29 и неомъжена

„Не искам мъж“, „Отдадена съм на работата си“ – когато това не е точно така

06 Септември 2022 г.
На 29 и неомъжена

Снимка: Shutterstock

Не ми провървя, затова и нямам мъж до себе си. Много време губих в тягостни отношения, които нищо не ми донесоха, губих се и в безплодни мисли, заради които дълго не се решавах да започна нещо ново.

Вярвам, че съществува някаква сила, която решава кой и кога ще си намери мъж. По този повод мама ми казва: "Даже цветята в природата разцъфват по различно време". Така е и с момичетата.

Някои са като кокичетата под снега, развиват се рано, още на 18 години. Други срещат своята любов в късна есен, когато са вече на 40. Може би и аз съм есенно цвете? И гарантира ли шастлив живот бракът, сключен рано?

Да вземем мама – тя е срещнала тате на 18 години и в брака си е била много щастлива: любим мъж, две деца. Но на 30 мама остава вдовица и след това така и не се решава да създаде ново семейство.

А пък на най-добрата мамина приятелка дълго време не ѝ е вървяло в любовта. Всички около нея са се изпоженили, родили си деца, а тя все си оставала сама. Разбира се, много е страдала затова, дори се е пропила. Но на 43 години срещнала своя бъдещ мъж, а на 50 завела своя син в първи клас.

Мислейки за нея, мама често повтаря: „Е, коя от нас се оказа по-щастлива?“ На мен ми се струва, че и двете са имали своите щастливи моменти.

Как се чувства неомъженото момиче на 29?

С възрастта започваш да цениш това, над което по-рано си се присмивала. Поне при мен е така.

Преди бях много независима и винаги се стремях към уединение, но съвсем наскоро това се промени, за което може би изиграха роля определени житейски обстоятелства. Върнах се в родния си град и реших да постоя известно време у дома.

Ако трябва да съм честна, много се страхувах от този период, а той се оказа най-хубавият. Вкъщи ме чакаха мама и сестра ми, с които можех да обсъждам всичко. Ако преди мислех само за работата, сега осъзнах, че всъщност има и друг живот, в който е доста по-уютно.

Сега ми се наложи отново да се върна в Минск и отново живея в самотен дом, където ме чака само папагалът. И това ме убива.

Човек може да свикне с всичко, включително и със самотата, но аз не искам да свиквам. Много самотни хора се обръщат към психологията, за да разберат и променят себе си и своя живот. Но от това чувствам главата си задръстена.

Забелязала съм, че когато започна да чета текстове по психология, изпадам в още по-дълбока депресия, изпадам в самосъжаление, затова си ги спестявам.

Освен това, макар и не открито, но на самотните им се вменява чувство за вина и комплекси. Например, смята се, че ако човек не може да изгради отношения, значи нещо с него не е наред.

Или ако момичето е израснало в непълно семейство, е обречено да остане само. Извинявайте, ама това е глупост. Познавам жена, която е израснала в интернат – без двама родители. Тя е омъжена и има две прекрасни деца. Което опровергава мита, че обитателите на интернати и домове майка и дете не могат да те подготвят да създадеш семейство и да бъдеш добър родител.

Снимка: Shutterstock

Разбира се, някои момичета, израсли без бащи, имат своите особености. За себе си например съм забелязала, че ми е трудно да разбера, когато някой ме харесва.

Не знам какво ще стане по-нататък и как ще се чувствам. Но подозирам, че няма да е много хубаво. Работата не запълва пустотата в душата ми. И фактът, че хората около мен ме смятат за чудачка, не добавя оптимизъм. 

Преди време работех с колега, който е на 40 години, неженен и живее с майка си. Помня, че гледах на него като на неудачник, макар да изглеждаше добре и да се държеше мило.

Предвкусвайки подобна съдба, преди няколко години си съставих откачен план. Тъй като от доста време работех на едно и също място, реших да подам оставка, когато стана на 30 години, а на новите си колеги да кажа, че съм разведена. По този начин мислех да си спестя излишни въпроси.

Странно е, че разводът е много по-престижен в обществото, отколкото статусът "неомъжена". Ето защо някои момичета излизат с извинения, че не искат да се омъжват, или, че нямат време за това заради работата.

Най-тежки присъди в подобни ситуации раздават далечните роднини. Когато разберат, че момичето все още е свободно, гледат с удивени очи: „Все още ли си няма мъж?!“ Те, по принцип, би трябвало да ободряват, да помагат, но всъщност обвиняват и изглежда, сякаш аз съм прекалено претенциозна и трябва да снижа прага на очакванията си към партньора. В подобен момент ми се иска да им кажа някои доста неприятни неща...

По повод изискванията си не мога да кажа нищо – не мога да се видя отстрани. Възможно е и да са завишени, но бих искала да помоля: не правете прибързани изводи за самотните момичета!

За да постигнеш щастието на споделената любов може би трябва да се изчака по-дълго време. А на тези, чиито сърца са още свободни, бих искала да кажа: не мислете, че встъпването в брак е непременно щастлив финал. В него също има проблеми, а понякога той просто не си струва. Реалността е, че около две трети от разводите са инициирани от жени, така че... трябва да се изчака.

Юлия Балакирева

Заедно

Създадоха формула за щастлив брак

Да поговорим

Брак след 23-годишна възраст намалява вероятността от развод

Да поговорим

Бракът ви е под угроза

Още от Да поговорим

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Не трябва да ви интересува какво смятат останалите за вас като майка.

Снимка: Shutterstock

8 неща, за които майката никога не трябва да се извинява

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Замислена жена, гледа през прозореца. Снимка: Getty

Мъжът ми вече не ревнува: дали е спрял да ме обича

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Здраве

Бременността ускорява биологичния часовник

Нова причина за преждевременно раждане

Ник Кенън с част от децата си. Снимка: Instagram

Новини

Как Ник Кенън забавлява своите 12 деца и колко харчи

Бившият съпруг на Марая Кери се оплака от липсата на помощи за бащите

Хомеопатични лекарства. Снимка: Getty

 

Здраве

Възпалено гърло, хрема и ангини: може ли без антибиотик

В кои случаи лечението с хомеопатия е от помощ

Дуа Липа и Ромен Гаврас. Снимка: Getty

Новини

Дуа Липа се раздели с режисьора Ромен Гаврас

Връзката им продължи едва осем месеца

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Появата на брат или сестра често не радва мигновено по-големите малчугани

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Как да обясним на детето, че добрият старец не е всемогъщ, без да развалим настроението му