На работа вкъщи с дете: за бизнес разговорите на фона на пеещи играчки

Практически съвети от майка журналист на свободна практика

28 Май 2019 г.
На работа вкъщи с дете: за бизнес разговорите на фона на пеещи играчки

Снимка: Guliver / iStock

Все повече професии в последно време могат да се практикуват от разстояние и моята е една от тях. Като журналист на свободна практика имам възможността да извършвам служебните си задължения от всяка точка на планетата, стига тя да е снабдена с интернет. Нямам потребност да ходя в офис и се възползвам от привилегията, която ми дава още едно предимство: да прекарвам повече време с детето си.

Тъй като фрийлансърството все още не е достатъчно наложено у нас, много хора не разбират изцяло същността му и остават с впечатление, че долу-горе нещо се работи, но като цяло по-скоро ти плащат, докато се разхождаш по пижама вкъщи. Всъщност при свободните професии е точно обратното: най-често се работи с конкретни задачи и в конкретни срокове, които биват съвсем точно заплатени. Или, с други думи: колкото си изработиш, толкова ще ти платят, т.е. вариант за “скатаване” няма.

Затова е много важно родител, работещ от вкъщи, да има желязна организация за това, за да може в действителност да се възползва от привилегиите, които този тип работа дава, вместо да направи точно обратното: заради липса на организация да стои пред компютъра 24 часа в денонощието.

Ранно пиле, рано пее

Това, че работите от дома си, не означава, че трябва да се събуждате в 12 часа. Ако не сте семейни и нямате против импровизираните нощни смени - добре, но ако имате дете, тази практика определено не би била печеливша за вас.

При мен работи следното: събуждане около час преди детето, но имам късмета то да не става в 6 сутринта, както много мъници правят. Свободният час сутрин ми е напълно достатъчен, за да направя закуска и да сготвя. Повечето ястия, които приготвям, се готвят сравнително лесно и единственото усилие от моя страна е да нарежа продуктите, да ги сложа в съответния съд в нужната последователност и да внимавам да не загорят. Ако и вие сте почитатели на домашната храна, можете да се сдобиете с мултикукър, който, според рекламите, готви сам. В моята кухня има такъв, но все още не съм открила подходящите рецепти за него.

Всяко нещо си има граница

Така трябва да е и с вашата работа. Представете си, че сте в офис, само че по-уютен и за да стигнете до който, не губите 1 час в градския транспорт. И си представете, че работното ви време е до 18.00 часа̀ например. Затова, вместо да си губите деня, успокоявайки се, че ще си довършите задачите вечерта, просто се опитайте да ги направите в рамките на стандартния работен ден.

И в офиса никой не работи плътно по 8 ча̀са - има обедна почивка, кафе паузи, паузи за цигара, разговори с колеги и други. Вие също можете да си ги вземате, но по други начини, които да ви носят добавена стойност - разходка с детето например.

Едно голямо предимство на работата от дома е, че можете да отидете в парка в делничен ден и да прекарате сравнително спокоен и по-малко шумен следобед. А когато се приберете и детето легне да спи, спокойно можете да си довършите останалата работа.

Сговорна дружина планина повдига

Това, че работите от дома си, не означава, че не работите. Затова си разпределяйте задълженията с половинката и не допускайте грешката да поемате цялата домакинска работа, само защото сте си вкъщи.

В моя случай това правило работи отлично, тъй като и двамата работим от разстояние и го няма момента с “надцакването” кой е свършил повече неща. При някои семейства работи кардиналното разделяне на задълженията, при които например мъжът знае, че той носи отговорност за хвърлянето на боклука, простирането на изпраните дрехи и т.н., докато други семейства нямат нужда от чак толкова ясни задания и на момента разпределят задачите, в зависимост от това какво е приоритетно да се свърши.

И вълкът сит, и агнето цяло

Водещият елемент при работата от вкъщи е търсенето на златната среда. "Търсенето”, защото “постигането” съвсем не е толкова лесно и универсална формула за него няма.

Решите ли да работите от разстояние, приемате предизвикателството съзнанието ви непрекъснато да бъде разделено между детето/децата, работата и дома. При стандартната работа е по-лесно: сутрин отивате на работа, съсредоточавате се основно върху нея през деня, а вечер се прибирате и имате време за близките си.

При фрийлансърския начин на живот ще сменяте пелени, докато пишете статия; ще приспивате дете, докато говорите по телефона; ще правите конферентни бизнес разговори, докато на заден фон се чуват пеещи играчки. Също така ще прекъсвате работата си многократно, така че ако имате нужда да се съсредоточите сериозно, докато работите, този тип дейност не е за вас.

Но пък ще имате повече физическо време за себе си и близките си. Ще работите по пижама, пиейки домашно кафе и хапвайки домашна закуска. Ще можете да излизате през деня, без да молите шефа си да ви пусне да свършите нещо. Ще можете да прекарвате летата далеч от града, стига да имате добра връзка с интернет, което е напълно постижимо.

И най-важното: ще прекарвате много повече време с детето си, без да се лишавате от кариерно развитие - възможно е, поне при мен работи.

Станислава Симидчийска

Снимка: личен архив

Станислава е на 28, един от основателите на копирайтинг агенция, завършила е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и магистратура Журналистика и медии там. Има близо 10-годишен опит в медии - редактор в различни сайтове, има дъщеря на 2 годинки.

Хранене

Ако кърмите, а трябва да се върнете на работа

Образование

Коя работа е най-подходяща за вас

Да поговорим

Майчинството – работа на две пълни смени всеки ден

Да поговорим

Колко е вредно да работя от вкъщи

Още от Да поговорим

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Освен морална подкрепа, Фондация „За доброто“ се грижи и за бъдещото развитие на децата.

Снимка: Фондация „За доброто“

 

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Новият епизод е фокусиран върху уменията и храненето на бебето в деветия му месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на 9 месеца развива първите си социални умения

Новият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети за нововъденията в храненето и уменията на бебето

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои