Най-доброто, което да направите за децата след развод

Раздялата на родителите се отразява негативно на малчуганите, затова е важно да не неглижирате този период

31 май 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Ако бракът ви се е срутил по една или друга причина и разводът е вече факт, много важно е да останете единни по отношение на децата, защото за тях това е изключителен стрес. Не трябва да неглижирате или подценявате този период, защото дори и да не им личи, раздялата се отразява негативно на малките.

Важно е да вземете конструктивно отношение към децата. Разводът може да се превърне и във възможност да станете по-добри майка или баща, отколкото сте били преди. Вместо да се поддадете на чувството за вина към децата или на гняв към бившия партньор (или комбинация от двете), по-правилно е да възприемете поведение, което да им помогне да преодолеят неприятните емоции.

Ето как да направите това!

Не се стремете към съвършенство

Периодът след развода е ужасен, особено за майките. Причината е, че жените го приемат като лична вина и като вина спрямо децата. А те винаги се стремят да бъдат съвършени, поне що се отнася до своите деца. И изведнъж всичко това рухва.

А всъщност за малките е далеч по-важно да получат не перфектност от своята майка, а последователност и надеждност във всичко, което е част от ежедневието им.

Снимка: Shutterstock

Не говорете лошо за другия

За да изпуснат парата, особено пред приятели или роднини, разделените родители понякога започват да злословят за доскоро любимия си партньор. Не правете това в никакъв случай пред децата.

Ако трябва да сме честни, не вие, а те са тези, които имат нужда да изпуснат парата в такъв момент. Затова никога не говорете лошо за бившия си партньор, защото всичко, което казвате срещу него, подкопава тяхната емоционална устойчивост още повече. Все пак става дума за татко или мама.

Покажете им, че те са важни за вас

Няма смисъл да се правите, че не ви пука от раздялата. Със сигурност се чувствате наранени. Но това не трябва да рефлектира върху поведението ви спрямо децата.

Добре е да си спомняте по-често, че те изобщо нямат нищо общо с раздялата. За тях е важно да ги обсипвате с обич и подкрепа, да се смеете заедно в подходящите моменти и сами да си създавате с тях мигове на щастие и радост.

Дори и да сте разделени, помнете, че не сте сами. И тези, които са с вас, имат нужда да чувстват, че са обичани.

Проявете съпричастност

Дори да не го показват, децата страдат от раздялата на мама и татко. Не подценявайте това и не се правете, че не го забелязвате, защото за вас така е по-лесно или понеже не знаете как да реагирате най-правилно.

Правилната реакция всъщност е много простичка. Трябва да им покажете, че ги разбирате и приемате болката им, да ги насърчите да говорят за чувствата си, без да ги осъждате, ако чуете нещо, което не ви допада.

Направете най-доброто

На теория най-добрият избор за децата е да продължат да бъдат „екип“ и с двамата родители, които трябва да загърбят враждебността си в името на общото благо. Но за съжаление това невинаги е възможно.

Понякога има непреодолими противоречия между доскорошните партньори, които не позволяват да се случи тази екипност. В такава ситуация е добре да проявите максимална рационалност и здрав разум, да изясните пред себе си кое е важно и добро за децата, и да следвате този път.

Бъдете дискретни

Добре е да сте наясно със силните и слабите страни – както вашите, така и на бившия ви партньор. Това ще ви помогне да не правите грешки в общуването с децата.

Бъдете дискретни и ги оставете те сами да формират своето мнение за случилото се. Поради тази причина не бива да говорите лошо за другия, защото е не само безполезно, а и вредно.

Снимка: Shutterstock

Проявете уважение

Това означава, че никога не трябва да карате децата да се чувстват виновни, ако изразят желание да прекарват повече време с баща си/майка си или ако показват признателност и любов към него/нея.

Не ги използвайте като оръжие за морално изнудване, като посредници или още по-лошо - като шпиони.

Как да говорим за това

Начинът за справяне с тази болезнена тема до голяма степен зависи и от възрастта на детето. Но при всички случаи и винаги е важно да заложите на честността.

Обяснете им, че семейството не е унищожено, а просто става друг вид семейство. Добре е обаче да не криете, че животът им ще се промени и да не обещавате нищо, което не можете да спазите. Уверете ги, че мама и татко винаги ще участват в живота им. И не обвинявайте никого за развода - нито другия партньор, нито себе си.

С кого да говорите

Когато разводът е вече факт, трябва да говорите с хората, които участват активно в живота на децата ви, за да не се стига до конфузни ситуации. Това са учителите, детегледачката, спортните треньори, родителите на приятелите им и всички други възрастни, които редовно се срещат с децата.

По този начин те ще могат да реагират адекватно и да не изпускат някоя неразумна дума в присъствието на детето.

Запазете рутината

В тази фаза на голяма промяна е добре да се опитате да запазите същата дневна рутина за децата, доколкото е възможно. Това ще им помогне да преминат през периода без сътресения.

И не пропускайте да им показвате колко ги обичате. Любовта ви към тях е по-силна от омразата ви към бившия партньор и това е най-важното в този момент.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа