Най-подходящите кучета за деца

Ето как да изберете домашен любимец на малчугана, ако сте се решили на тази важна стъпка

14 Септември 2021 г.
Най-подходящите кучета за деца

Снимка: Shutterstock

Всички деца стигат до момента, в който мечтаят и много искат домашен любимец. И най-често става дума за куче. Не всички породи обаче са подходящи за деца.

Ето как да изберете куче, ако вече сте решили да направите тази важна стъпка. А е важна, защото кучето не е просто една играчка, а живо същество, което има нужда от грижи и разходки.

Защо е полезно

Включването на животно в семейството е прекрасна възможност за децата, особено за най-малките, да се научат да бъдат по-внимателни, по-грижовни и по-отговорни. В същото време това е още един приятел в игрите, който на всичко отгоре обича безрезервно и истински. И е готов на всичко за своето семейство, дори когато малкият натрапник го дърпа за опашката, рисува с флумастер по гърба му или най-брутално му вади от устата с ръка откраднатото с толкова труд кюфте от масата.

Има обаче и неща, с които задължително трябва да съобразите, когато избирате домашния си любимец. На първо място – породата, и на второ, евентуалните алергии на някой от семейството към кучешката козина. Има породи, които определено не обичат деца (те няма да търпят нищо от гореизброеното), има и такива, които се нуждаят от много движение и активност.

По дефиниция няма лошо куче, но все пак някои не са така общителни. Доброто обучение е необходимост и понякога прави чудеса. Но въпреки това е по-добре да се спрете на породи, за които се знае, че са подходящи за семейства с деца.

Снимка: Shutterstock

Големи породи

Сред големите кучета, най-подходяща за деца, са голдън ретривър, който просто кара всички да се влюбят в него. Освен това е едно много умно куче, което обича да играе на открито, търпеливо е и надеждно, и има спокоен нрав. Харесва бягането и поради тази причина се препоръчва за тези, които водят по-активен начин на живот или живеят в къща с двор, където може да тича на воля.

Друго подходящо куче е ирландският сетер. Със своята красива и лъскава козина той е безспорен любимец. И е много активен и забавен, интелигентен и с балансиран характер, което го прави подходящ и за най-малките.

Пиренейското планинско куче е също подходящо за деца. Това е топка от пухкава бяла козина със златно сърце. Отличава се с вродения си инстинкт за защита на своето човешко семейство.

Немската овчарка е друг добър избор. Тя е внимателна, търпелива, интелигентна и мнтого послушна.

Бордър колито също заслужава внимание. Тази порода притежава естествена склонност да защитава стадото, като под стадо влизат и членовете на семейството. И е много умно куче.

Истински гигант на добротата е догът. Той има внушителни размери, но е едно от най-спокойните и послушни кучета, които ще срещнете.

За семейства с деца е подходящ и лабрадорът, но е добре да притежавате и къща с двор, тъй като той има нужда от повече движение.

Снимка: Shutterstock

Средни кучета

Сред средно големите породи кучета, най-подходящ за семеен живот, е мопсът. Макар да е по-малък от големите си събратя, той всъщност има здрава конструкция, което го прави доста издръжлив. И е с жив характер, вечно готов за игри. Не притежава особен защитен инстинкт.

Колкото и странно да ви звучи, бултериерът е друго куче, което си пасва с децата като ръкавица. Далеч от общоприетото мнение, че това е много опасна порода, всъщност грозноватият, но чаровен бултериер, е перфектен партньор на малчуганите в игрите и е способен на огромно търпение с тях. Към децата и семейството никога няма да покаже агресия, но само някой да опита да посегне на неговите хора, той веднага става силно подозрителен и демонстрира своя инстинкт за защита.

Боксерът е концентрат на нежност и е чудесен вариант за деца. Освен това обожава игрите и е готов на всичко в името на някоя… беля. Проблемът е, че пуска малко повече лиги от очакваното. Но пък притежава голяма отговорност към семейството.

Бигълът е друг добър избор, особено ако става дума за деца, които не обичат да стоят на едно място. И бигълът не обича. Така че са си лика – прилика. Това е куче с любопитна интелигентност, което обожава да гони топките.

Подходящ за деца е и далматинецът, който освен това им е и любимец покрай анимационния филм „101 далматинци“ и едноименната книга. Това куче е едновременно елегантно и игриво, пък и много ефектно със своите петна.

Снимка: Shutterstock

Малки породи

При липса на много място у дома, малките породи са чудесно решение. Пуделът е едно от най-популярните семейни кучета. Интелигентно, оживено, любопитно, то може да се превърне в добър приятел.

Малтийската болонка е порода, която пък се характеризира с жизненост и желание за много игри.

Уелското корги е също добър вариант. Това е активно, игриво и с много спокоен характер куче. Същото може да се каже и за кавалер кинг чарлз. Която и от двете породи изберете, няма да сгрешите.

Но едни от най-големите любимци на деца, възрастни, а и на много звезди, са френските булдоци. Просто като им погледнете смешната муцунка с чип нос и големи прилепови уши, вече сте се влюбили завинаги. Това е порода, създадена да бъде компаньон, и е точно такава. В същото време има здраво телосложение и вроден инстинкт да защитава стадото си. Така че това сърцато малко куче няма да се поколебае да се хвърли и срещу мечка (да, точно срещу мечка). И е безкрайно забавно във всеки един момент, истински клоун, способен на хиляди номера.

По материали от Al femminile

 

 

Заедно

Преди да решите да вземете домашен любимец

Да поговорим

Перфектният домашен любимец за деца

Да поговорим

Загубата на домашен любимец се отразява пагубно на децата

Още от Да поговорим

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Как да научите детето да почиства по метода на Монтесори

Концертите свързват изпълнителите с публиката, за което вероятно влияят еволюционни фактори.

Снимка: Shutterstock

Слушането на музика на живо въздейства по-силно от записите, установи изследване

Снимка: Shutterstock

Крещя на детето, а после ме е срам

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Определено има неща, на които сега гледате с други очи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

7 неща, които бихте променили, ако сте отново бременна

Ето какво бихте направили, ако имаше начин да се върнете в началото на деветте месеца