Не конфликтите, а емоционалната дистанция унищожава брака

Как да разпознаем семейната криза и да съхраним интимната близост - отговорите на семеен терапевт

23 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Всички търсим любов, подкрепа и грижа в отношенията си. Без значение дали искаме да освежим или обогатим връзка, в която романтиката е изтляла и сме си станали по-скоро съседи, отколкото влюбени, или пък искаме да реанимираме умиращи отношения, има само едно нещо, което трябва да помним: бракът се разрушава съвсем не заради конфликтите, а когато мъжете и жените се отдалечат емоционално един от друг.

Семейният психотерапевт Сю Джонсън, която разработва емоционално ориентиран подход в терапията с двойки, смята: ако искате да създадете по-трайни и надеждни отношения, бъдете отзивчиви един към друг и възстановете емоционалната близост помежду си. Това ще ви се отдаде само, ако достигнете до най-дълбоките емоционални корени на отношенията си – до най-фините интимни преживявания, осъзнавайки, че сте зависими от своя партньор и емоционално свързани с него така, както детето е свързано с родителите си.

Често за охладняването на отношенията обвиняваме скандалите и конфликтите, но не те разрушават връзката, а фактът, че партньорите постепенно започват да се отдалечават и това е най-сигурният признак за семейна криза, свързан с липса на доверие, чувство за безопасност, за загриженост и взаимно удоволствие.

Джон Готман, психолог, изучавал съпружеските отношения в течение на няколко десетилетия, казва, че мъжете и жените, които са заедно от години, се стремят да запазят емоционалния контакт в двойката през повечето време, в което са заедно. В около 86% от случаите те реагират емоционално на посланията на партньора си, търсят взаимно внимание, нежност, обич….

Емоционалната връзка между съпрузите е гаранция, че ще съхраним живо любовното чувство и успешно ще преодоляваме конфликтите, които са само причина да бъдем по-внимателни един към друг.

Невинаги е лесно да разпознаем емоционалните послания, някои от тях е лесно да се пропуснат, освен това съпрузите може съзнателно да не откликват на емоционалните сигнали или да правят това неуважително, като критикуват или обиждат. Според резултатите от изследването на Готман, подобна реакция на емоционалните послания на партньора е убиецът на отношенията.

Когато обърнем гръб на емоционалните послания на човека до себе си, ние се отдалечаваме един от друг и убиваме близостта, а от отчуждението на двама души, които са си били близки преди, има само крачка до това да започнат да се чудят какво правят заедно, какво ги свързва.

След няколко години брак при много двойки изчезва сексуалната близост. В много връзки рано или късно искрата угасва, задушена от работа, домашни задължения, грижа за децата и други всекидневни ангажименти – страстните някога отношения се превръщат в обикновено съжителство и отчуждението се задълбочава.

Емоционалното и сексуално отдалечаване не възниква внезапно, и тук е едва доловим моментът, когато дистанцията помежду ви се увеличава и трябва човек да е много внимателен, за да го долови, и да се опита да възроди близостта. Ако успеете да възстановите емоционалните и интимни отношения, това е най-добрият начин да запазите и обогатите връзката си, смята Сю Джонсън.

В центъра на емоционално ориентираната семейна терапия са емоциите и моделите в отношенията. Този подход насърчава и двамата партньори към повече откритост, чувствителност и емоционални реакции.

Вместо да се дистанцирате и обвинявате един друг, бъдете чувствителни и открити - не се бойте да разкриете най-дълбоките си чувства, да изкажете всичко, което ви мъчи. Вместо да критикувате и осъждате, учете се да говорите уверено и уважително с партньора си, за да не накърните доверието, близостта, подкрепата и всички онези прекрасни неща, когато усещате, че човекът до вас го е грижа за двама ви.

Всички отношения са процес, който се развива и променя с времето, затова за да запазим предишните си чувства се иска постоянна грижа, а тези усилия искат себеотдаване. Но хубавото е, че възрастните, които са наясно със себе си и с това, което искат, са способни на надеждна привързаност и здравословна зависимост в отношенията. А това значи, че оценяват близостта, но в същото време запазват собствената си свобода и себеуважение, така че няма проблем да помолят за подкрепа, когато е необходимо.

Psychcentral.com

Коментари
Последни видеа