Не съм приятел с детето си

Една гледна точка към родителството

14 септември 2019 г.

Източник: kristinakuzmic.com

Майката на три деца и абсолютна youtube звезда Кристина Кузмич наскоро публикува видео, озаглавено "Дете, не съм ти приятел. (Защото те обичам.)", превърнало се в тотален хит и събрало почти половин милион гледания само за първите десетина дни от качването му. В него Кристина предлага своята позиция относно вечния проблем - сърдещо се на родителя дете, задето той е действал като родител. Някои от нас капитулират пред детските сълзи и протести, но не и Кристина. Изглежда тя не се поддава на манипулации.

Ето и нейното обяснение защо:

„И трите ми деца са ми бесни в момента. Поради различни, абсолютно несвързани една с друга причини. Всяко от трите ми е сърдито. За тези от вас, които са имали проблеми с математиката, мога да обясня, че 100 % от децата ми са ми ядосани. И знаете ли какво – не ми пука. Не ми пука. Знаете ли защо? Защото аз не съм им приятел. Аз съм им родител.

Те са ми бесни, защото се държах с тях като родител. Първата ми работа като тяхна майка е да ги обичам. А това да ги обичам не означава да се старая винаги да са щастливи и да получават всяко нещо, което си поискат. Да ги обичам означава да ги отгледам като здрави и достойни човешки същества, с които в един момент наистина да поискам да излизам. Това означава да ги обичам.

Докато децата ми не станат възрастни, аз не съм им приятел, ние не сме на едно и също ниво, аз съм авторитетът. Здравето на детето ми е много по-важно от мнението му за мен... Работата ми не е да бъда харесвана от детето си и изобщо не го приемам лично, когато не ме харесва. И, честно казано, ако децата ми ме харесваха през цялото време, има голяма вероятност да се провалям като родител.

Така че слушайте, родители. Знам, че родителството е много, много, много трудно, знам го. И знам, че се опитвате да правите правилното нещо, да бъдете стриктни, когато се налага, и после детето ви ви се обижда и вие се предавате. Недейте, не се предавайте. Не си променяйте мнението.

Чувала съм родители, които казват: „Моето дете ми е най-добрият приятел.“ Това звучи много сладко и така нататъка, но нека бъдем честни – ако сте на 30-40 години и най-добрият ви приятел е 8-годишно дете, е малко странно. Странно е. Не бъдете толкова несигурни в себе си и отчаяни в желанието си детето ви винаги да ви харесва. Бъдете родител за детето си и си намерете приятели на вашата възраст.

А ето я и добрата новина: ако се опитвате да правите правилното нещо и възпитавате децата си, това, че те не ви харесват няма да трае вечно. Знаете ли кое ще трае вечно – децата ви, превърнали се в презадоволени, невъзпитани възрастни, с които светът трябва да се справя. Това е непоправимо. Но това, че те не ви харесват няма да трае вечно.

И имам още една добра новина: поне една марка сладолед в кварталния ви магазин е на промоция в момента, така че отидете да си вземете.“

По-долу може да се убедите сами, че Кристина също е отскочила за следолед преди записа.

Кристина Кузмич е в YouTube и на kristinakuzmic.com.

Превод: Елисавета Цалова

Коментари
Последни видеа