Оцеляване с близнаци – наръчник на една оцеляла майка

Личния си опит разказва Денимила Денчева

31 октомври 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Когато видях двете чертички на теста, все още не знаех, че ще се почувствам като във вица, в който една блондинка споделила на мъжа си: „Миличък, знаеш ли, че ще имаме близнаци. – Откъде знаеш? – учудил се мъжът ѝ. Ами на теста има две чертички.”

И така именно изведнъж двете чертички се оказаха две бебета. Прекрасна новина, която във времето навлезе в екшън с елементи на оцеляване, а впоследствие и в същинско оцеляване с елементи на екшън.

Няколко години по-късно определено мога да дам на бъдещите мами на близнаци 2 златни правила за оцеляване: „Предвиждай и делегирай!”

Само така увеселителното влакче ще се удържи на първа скорост, поне докато свикнат.

И така, преди раждането:

1. Мислете по две – доколкото е възможно – шишета за вода, мляко, столчета за кола.
Това не е задължително за дрехите, масата за повиване и за леглата. Особено, ако бюджетът ви е ограничен. Потърсете стоки втора употреба или от други майки, които вече нямат нужда от тях.

Не е нужно, например да купувате 2 легла – през първите две години и едно легло е достатъчно.

Снимка: Guliver / iStock

2. Близнаците заемат място – предвидете място за складиране на всичко нужно - скрин, шкаф, а още по-добре отделен двукрилен гардероб.

3. Възползвайте се от поръчки и пазаруване по интернет. Спестява време, често и пари, ако уцелите добра оферта. Пазарувайте в супермаркетите – за да може да вземете повече неща наведнъж. Оглеждайте се за промоции от типа: Плати едно – вземи две.

След раждането:

1. Приемайте всяка помощ, която ви предлагат. „Искаш ли да дойда, да ти помогна за близнаците“, пита приятелка.
„Да, да и отново - да“. Това е отговорът. Не се притеснявайте, защото често това предложение ще е единствена възможност и вие да почивате.

2. В момента на храненето настава истинска битка. Разделете времето за хранене на близнаците с 30 минути, за да можете първо да се посветите на едно, а след това и на другото бебе. Дори бебетата проявяват търпение едно към друго и умеят да се изчакват.

3. Слагайте бебета да спят едновременно по едно и също време след обяд. В началото може и да е трудно, но с времето децата свикват на дневния ритъм. Така ще имате време и вие да починете.

4. Още от раждането отбелязвайте в тефтер напредъка на едното дете и на другото. Записвайте всеки ден, без да пропускате. Колко мляко е изпило всяко едно от бебетата на съответното хранене, пишкало ли е, акало ли е.
Най-добре е да имате отделна таблица, за да се ориентирате по-бързо. Записвайте и евентуално какви медикаменти се е наложило да взема всяко едно от децата.

5. Стигаме до вечерния кошмар за повечето родители - къпането.
И тук има възможност – бебенцата могат да бъдат къпани и веднъж на 2 или 3 дни. Важното е при всяка смяна на памперсите да има ежедневен добър тоалет на течаща вода.

6. Прането на близнаците обикновено е внушително – и като количество, и като време.
За да не го правите непрекъснато, изберете 2 дни в седмицата, в които да перете само техните дрехи. Така в края на деня, сгъвате, прибирате и всичко и ще е подредено.

7. Най-трудният период от деня е между 18.30 и 20 часа. Бебета са уморени и кисели, вие – също.
Не се колебайте да търсите помощ именно за тези часове на деня.

8. Един път на ден е добре да излизате на разходка с бебетата. Трябва да планирате всичко добре, за да не се превърне разходката в сбъднат кошмар, особено по градските тротоари.
Пригответе чантата с аксесоари до входната врата, пригответе двойната количка и най-накрая облечете децата, за да не се изнервят, докато чакат.

Друга, често използвана хитрост от майките на близнаци, е – едното от децата да е в единична количка, с която придвижването по улиците е далеч по-лесно, а другото на гръб - в кенгуру.
Важно е да се отбележи, че изборът на подходящото ергономично кенгуру може да се окаже задача, по-сложна и от избирането на количка за близнаци.

Но целта винаги оправдава средствата. Успех.

Денимила Денчева

Коментари
Последни видеа