От каква възраст момичето трябва да носи бански

Мнението на 4 различни експерти

28 юли 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Докато една майка търси бански с горнище за 3-годишното си момиченце, друга е убедена, че на плажа децата могат да бъдат голи.
Обърнахме се към психолози и експерти, за да разберем на каква възраст е време момичетата да сложат бански от две части.
Мненията им се различават, така че изберете опцията, която е най-удобна за вас.

Марина Смовж, психолог
Всяко облекло издава и е атрибут на пола. Плажното облекло не е изключение. Добре е да помним този факт и да се съобразяваме с етапите на психологическо и физиологично развитие на детето.
Още на 1,5-годишна възраст детето започва да се разпознава като момче или момиче. То все още е доста малко и може да го оставите на плажа и голичко. Дори от гледна точка на физиологията, ще бъде по-удобно. 
Въпреки това, от 2, още повече на 3-годишна възраст е по-добре момиченцето вече да сложи бански.
По това време то, от една страна, иска да е като майка си, а от друга се опитва да спечели подкрепящото внимание на баща си. Тази двойна задача е изключително важна за нормалното му психологическо развитие. На този етап (така наречения Едипов етап на развитие) започва процесът на несъзнателно формиране на женската идентичност на момичето. Следователно банският от две части ще бъде добър помощник в този процес.

Оксана Чернуха, психолог
От 3 до 5 години започва формирането на женствеността. Момичетата обичат да се контят, да се въртят пред огледалото, смущават се от мъжете, може дори да флиртуват. Те вече разбират разликата между половете, момичетата се чувстват като малки дами.
Поставяйки горната част на банския, вие подчертавате женствеността на момичето.
Ако горнището е неудобно, потърсете друго - сега има голям избор от цели бански костюми.


 

Снимка: Guliver / Getty
Ако момичето и майка ѝ имат добра емоционална връзка, ако тя не се ядосва на първите женски прояви на дъщеря си, ако татко умее да показва любов към нея, възхищава се на тоалетите ѝ, тогава тя спокойно ще изявява своята женственост.
Има и мнение, че бански от две части трябва да се сложи, когато момичето започне да се срамува. Това се случва около 3-годишна възраст. Може да изберете цял бански. Основното е, да бъде удобен, презрамките да не се впиват и да не дърпа никъде.
И не забравяйте да се възхитите от външния вид на дъщеря си.

Ирена Похомова, семеен психолог
Обикновено всички момичета на определена възраст започват да се срамуват и искат бански с горнище. Това се случва на 5-7 години. Тогава по молба на детето трябва да му осигурите бански от две части или цял. 
Ако то не поиска, напълно нормално е да остане по бикини до училищна възраст.
Тогава може да обясним, че в обществото има определени правила, които трябва да се спазват, независимо дали ни харесва или не. И едно от тези правила е на плажа да се носи горнище, а в двора на вилата – това не е задължително.

Татяна Суменко, ръководител на „Студио на ярките събития“
Някои майки твърдят, че банските са неудобни и запарват. Моето мнение е, че трябва да се купуват само висококачествени, дишащи бански костюми. Сега изборът е огромен. По-скъпи са, но от това не бива да се пести.
Веднага след като детето проходи, можете спокойно да му облечете бански с горнище. Сега има много красиви и стилни бански за момичета. Те са необходимата защита и срещу UF лъчи.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.