От какво се нуждае всеки брак

Има ли формула на семейното щастие?

04 август 2019 г.
От какво се нуждае всеки брак

Снимка: Guliver/ iStock

Питали ли сте се каква е тайната на дългогодишния щастлив брак? Макар че формулата за успех в брака е различна при всяка двойка, има няколко неща, допринасящи за изграждането на връзка, която ще издържи на времето и на всички обрати и трудности в живота. 

От сайтът Womansday.com споделят 25 неща, от които се нуждае всеки брак, за да бъде дълготраен и изпълнен с щастие. 

1.Специално място
Това може да бъде любим ресторант или квартално кафене, в което сте ходили заедно в началото на вашата връзка. Може да е някакъв парк в града или любима туристическа дестинация. Самата локация не е от значение, стига тя да е свързана с позитивни моменти от миналото, които да помните цял живот. 

2. Добри обноски
Думите „благодаря“ и „моля“ не са нещо, на което учите децата си или казвате на непознат. Добрите обноски са изключително важни за поддържането на добрите семейни отношения през годините. Казвайте „моля“ и „благодаря“ при всяка възможност – за оправянето на леглото, за измиването на чиниите, за извеждането на кучето. Никога не спирайте да изразявате благодарността си един към друг дори за най-малките и обикновени неща в живота.

3. Приемане на различията на другия
Когато човек е влюбен, той има чувството, че трябва да се съгласява със своята половинка за всички. Това обаче далеч не е така. След като разберете кои са темите, по които не споделяте мнението на вашия партньор, приемете, че двамата просто ще трябва да се примирите с тези разлики. Постоянните дрязги, които произтичат от опитите ви да промените мнението на вашата половинка, не си заслужават нервите и времето. 

4. Пълна вяра в „... докато смъртта ни раздели“
Трудните моменти са неизбежни, но не трябва да забравяте, че те отминават толкова бързо, колкото са и дошли.


Снимка: Guliver/ iStock

5. Да оставите на другия последната хапка
Добре, де, може би не всеки път! Хубаво е от време на време да жертвате последното парче торта в името на любовта.

6. Да облечете нещо по-специално за своята половинка
В нашето съвремие се е превърнало в приемливо и дори нормално да носите джинси и тениски навсякъде. Няма как обаче да се отрече, че е изключително приятно за вашия партньор от време на време да ви вижда в любимите ви дрехи, защото това показва, че не приемате за даденост вашата любов. 

7. Прекарване на време с други двойки, които и двамата харесвате
Това заздравява допълнително вашата връзка.

8. Да знаете кога да кажете „Съжалявам“ и кога „Прощавам ти“
Да живееш с някого не е никак лесно, а и всички ние правим грешки. Преглътнете гордостта си и се научете да признавате своята вина. Непрекъснатите спорове и обиди не са от полза за никого. 

9.  Споделени ценности
Противоположностите може наистина да се привличат, но когато става въпрос за дългосрочно обвързване, тези разлики може да се превърнат в непреодолима пропаст. Близките разбирания и възгледи за света, вярата и живота като цяло са това, което ще ви гарантира дългогодишен щастлив брак.


Снимка: Guliver/ iStock

10. Специални традиции
Неделните разходки в парка, размяната на валентинки, гледането на любим коледен филм със семейството... Всички тези споделени ритуали заздравяват връзката ви и подчертават нейната уникалност.

11. Жестове, показващи вашата любов
Целувка с червило върху огледалото в банята. Любовна бележка, пъхната в чантата на вашата половинка. Независимо дали става въпрос за палав, или сърдечен жест, няма нищо по-приятно от това да намерите бележка, на която пише „Обичам те“, където най-малко очаквате.

12. Уважение
Хапливите забележки, снизходителният тон и подлите закачки не са нещо, което ще удължи продължителността на вашия брак. Както и във всичко останало, уважението е в центъра на добрите отношения между хората. Това важи в още по-голямо значение за хората, които са си обещали да прекарат остатъка от живота си заедно.

13. Специални празненства за годишнините
Независимо дали става въпрос за отбелязването на 1 година от първата ви среща, или за 20 години брак, положете усилия, за да направите този ден специален. Билет за кино, вечеря в изискан ресторант, домашно приготвена закуска – направете каквото можете, за да почетете подобаващо този ден.

14. Снимка в рамка
Задължително е в дома си да имате поне една снимка в рамка, която да ви напомня постоянно за вашата любов. Не, снимките от сватбата не влизат в тази бройка

15. Целувка за „Добре дошъл“ и „Довиждане“
Не позволявайте на забързания начин на живот да ви открадне този жест на привързаност. Използвайте всеки възможен случай, за да припомняте един на друг колко се обичате. В края на краищата, човек никога не знае какво може да се случи на неговата половинка, когато двамата не са заедно. След това посрещнете топло и с целувка партньора си, когато се прибере вкъщи.

16. Правете си комплименти пред другите
Не позволявайте никога на половинката си да забрави колко е специална за вас. Ефектът от даването на комплименти е още по-голям, когато те се правят в присъствието на други хора. 

17. Гледайте на нещата от позитивната и забавната им страна
Ако можете да се фокусирате върху нелепата и абсурдна страна на нещата, вместо да се паникьосвате за всеки малък и незначителен инцидент (независимо дали става въпрос за някаква изгубена вещ, или за запушена мивка…), ще увеличи значително дълголетието на вашия брак. Съвместната забава е от ключово значение за щастливия брак.

18. Време за себе си
Важно е да си оставите време, в което да си починете един от друг. Време, в което да се срещнете с приятели или да запълните с някакво ваше хоби. В края на краищата, няма как да очаквате животът ви да е само розов и никога да не спорите с вашия партньор. Именно в моментите, когато сме далеч от любимия човек, било то в буквален или преносен смисъл, ние разбираме колко важен е той за нас.

19. Бягство от външния свят
Разговорите с вашия партньор, когато той сърфира в интернета или пише някакъв имейл, трудно могат да бъдат считани за пълноценни. Отделете време, в което да се откъснете от тревогите на  всекидневието и да бъдете само двамата, правейки истински неща в истинския живот. Отидете на разходка в парка и гледайте заедно залеза. Направете нещо заедно, но без да се взирате в екрана на телефоните си.


Снимка: Guliver/ iStock

20. Позволете на другия да избере 
Независимо дали става въпрос за избора на филм, който да гледате на кино, или за избора на храна, която да си поръчате, позволете на вашата половинка да избере. Понякога тези избори няма да съвпадат напълно с вашия вкус, но това е компромис, който си заслужава да направите. 

21. Шеги, които само двамата разбирате
Това е строго секретен код, който разбират само двама души в света.

22. Нови приключения
Няма нищо лошо в това да се придържате към зоната си на комфорт, но понякога може да бъде много вълнуващо да намерите ново хоби или дейност, която да е приятна и за двамата. Отидете на почивка на място, което нито единият не е посещавал досега. Запишете се на курс по танци. Отидете на вечеря в ресторант, в който никога не сте влизали. С други думи, разнообразете всекидневието си, за да заздравите вашата връзка. 

23. „Спомняш ли си, когато...?“
Припомнянето на приятни моменти от миналото ще ви накара да се засмеете и ще ви напомни защо сте избрали да прекарате живота си точно с този човек.

24. Доброта
В човешката природа е да искате да отвърнете на другия, когато той се държи зле с вас. Понякога обаче е по-полезно за вашата връзка да бъдете добри, отколкото да бъдете прави. Разбира се, това не означава, че човек винаги може да подминава нападките на своята половинка и да отвръща с усмивка, но определено си заслужава да се пробвате. В края на краищата, в човешката природа е и да отговаряме на доброто с добро, така че не трябва да бъдете изненадани, ако по-късно вашата половинка ви се извини за повишения тон и ненужния спор. 

25. Празнувайте малките победи
Успех в работата. Добра оценка в училище на вашето дете. Фактът, че най-накрая е петък. Ние често пренебрегваме малките моменти, които ни носят истинско щастие и правят живота ни по-хубав. Не пропускайте възможност да отбележите приятните моменти във вашия живот и да оцените живота, който сте изградили заедно. 

Източник: Womansday.com

Заедно

Учени изведоха формулата на идеалния брак

Заедно

Хю Джакман с признание за щастливия брак

Здраве

Защо бракът е здраве – буквално

Здраве

Тайната на щастливия брак – спете голи

Още от Да поговорим

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Преместването на детето в самостоятелна стая

Един от честите проблеми при бебетата е зачервената кожа под памперса.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Как да се справим със зачервената кожа на бебето под памперса

Има знаци, които ясно показват, че този мъж не е подходящ за връзка.

Снимка: Shutterstock

9 явни признака, че не означавате нищо за него

Защо колегите от различни поколения трудно намират общ език в работата?

Снимка: Shutterstock

Истинската причина за поколенческите конфликти на работното място

С непоискани съвети е много лесно да изнервите още повече младата майка.

Снимка: Shutterstock

Няколко обществени изисквания, които взривяват майчиния мозък

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Мъж и жена се подготват за бъдещото бебе. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Преди да преместите детето в стаята му, може да преместите там любимите му играчки.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Преместването на детето в самостоятелна стая

Представяме ви 7 съвета, които ще улеснят този процес

Мъж и жена се подготват за бъдещото бебе. Снимка: Getty

Здраве

Как се наследяват външният вид, височината, килограмите

Кои семейства имат нужда от генетична консултация (част 3)

Един от честите проблеми при бебетата е зачервената кожа под памперса.

Снимка: Laboratorios BABÉ

Да поговорим

Как да се справим със зачервената кожа на бебето под памперса

Това състояние се среща доста често, не бива да се подценява, но може лесно да бъде преодоляно

С непоискани съвети е много лесно да изнервите още повече младата майка.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Как реагират при развод децата от различни възрасти

Какво да им обясним, съветват психолози

Дете изследва носа на майка си. Снимка: Getty

Да поговорим

Усмихнете детето, направете го щастливо

Има няколко научно доказани стратегии, които лесно може да приложите (галерия)