Парите от касичката - как е разумно детето да ги похарчи

Съобразете се с неговото желание

09 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Детето събра пари и намира начин да отделя по стотинки или левче, за да ги пуска в касичката. Родители го стимулират, защото са убедени, че си създава добри навици за спестовност. Това обаче е само първият етап. Във втория трябва заедно с детето да вземат решение кога и как то да изхарчи спестяванията и то най-разумно.
Ето съветите на експерта по финанси Евгения Блискавка и автор на книгата „Децата и парите“.

- Още в самото начало, когато детето получи касичка и изяви желание да събира пари, поговорете с него за какво мечтае да ги похарчи. Важно е покупката да му достави максимално удоволствие.

- Не е добере събраните от хлапето пари да се вложат в нещо, което родители смятат за полезно и важно, но самото дете не иска. Може дори това да е 13-ата кукла, която то ще получи или поредното камионче, или супермен – нека изборът е на детето, а не ваш. Заради това то е пестило и е събирало толкова време. Важно е да му позволите да направи точно тази покупка.
Днес много деца мечтаят да си купят герой от любимата онлайн игра. За родителите подобна покупка може да съвършено непонятна, а за детето тя е реална като всяка друга стока в магазина.
Може да разговаряте и заедно да обсъждане целта на тази покупка, но в никакъв случай не го оборвайте и не се опитвайте да налагате собственото си мнение. Защото, ако непрекъснато го насочвате и контролирате, има риск в бъдеще, когато порасне, да не може умело да се справя с по-големи суми.

Има и още една тънкост. Това е начинът, по който детето събира пари. То може да иска дребни суми от мама, татко, баба и дядо. А може да измислите специални ангажименти, които да му носят приходи, които то да пази в касичката си.
Например, да помогне на майка си при пазаруването в магазина и на разпродажби. Или пък да направи нещо полезно за семейството. Така постепенно ще стимулирате детето само да печели и пести пари.

Мона Василева 

 

 

 

Коментари
Последни видеа