Пет мита за бебето

Мнението на учените за кърменето, биберона, захранването...

19 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Често младите родители получават куп съвети за храненето, съня и развитието на бебето. Но и тук, наред с разумните и научно обосновани съвети, има и много митове.
Ето няколко примера, събрани от Washington Post.

Мит № 1. Кърменето винаги е най-добрият избор
Това твърдение е първото нещо, което новите родители чуват. Дори не е прието това да се поставя под въпрос и да се разсъждава по темата.
Наистина майчиното мляко осигурява всичко необходимо на новороденото и на първо място добра имунна защита. Изследванията показват, че кърмените бебета не са така податливи на инфекциозни заболявания. Дори да кърмите само през първите два месеца от и това да бъде допълнено с изкуствено хранене, ще намалите риска от синдром на внезапна детска смърт, сочат проучвания.
Фанатичните привърженици на „кърмене на всяка цена” са склонни да преувеличават ползите и подценяват трудностите и проблемите, които възникват.
Някои твърдят, че ползите от кърменето са едва ли не за цял живот – обещават, че това дете ще има по-висок интелект, по-добро здраве, по-малък риск от затлъстяване и астма и т.н. Изследванията по тази тема обаче дават много противоречиви резултати.

Факт е, че човешкият интелект и здравето зависят от много фактори. На първо място, от наследствеността и условията, в които живее, особено в детството: чист въздух, безопасна среда, здравословно хранене, възможност за добро образование и т.н. Следователно кърменето няма как да играе решаваща роля.
Освен това много майки просто не могат да кърмят поради независещи от тях причини: заболяване, невъзможност да кърмят и да ходят на работа.
В крайна сметка за някои жени кърменето може да бъде много болезнено, психологически и физически изтощително.
А мантрата „кърмете, за да се грижете добре за детето си“, ги кара да се чувстват виновни, че не се справили.
Ето защо всяка млада майка трябва да знае, че адаптираните млека са напълно безопасна алтернатива на кърмата.

Мит № 2. След хранене бебето трябва да се държи право, за да оригне

Идеята е, че докато суче от гърдата или от шише, заедно с млякото бебето поглъща и въздух и ако не се държи изправено и не се потупва по гърба, този въздух ще му причини дискомфорт.
Но ако се съди по форумите на майките, този проблем не вълнува бебето, а неговите родители, които се притесняват, че то е заспало по време на хранене и не се и оригнало, за да се освободи от въздуха
В същото време науката казва: бъдете спокойни. И така, има клинични проучвания, които показват, че бебетата, които се оригват редовно след след хранене, не плачат по-малко от тези, които не се държат прави и не успяват да изкарат въздуха.
Американските педиатри смятат, че оригването по принцип е полезно, но не всички бебета поглъщат въздух, докато сучат. Така че просто не е необходимо да бъдат държани изправени и да се потупват по гръбчето.

Снимка: Guliver / Getty

Мит номер 3. Биберонът е вреден
Биберонът-залъгалка се използва за успокояване и за задоволяване на сукателния рефлекс. Но откакто е изобретен, хората непрекъснато са се притеснявали, че пристрастяването може да стане източник на различни лоши навици в бъдеще, включително тютюнопушене и дори алкохолна зависимост.
Една от последните "истории на ужасите" свързани с биберона е, че ако го дадете на новородено твърде рано, то ще предпочете него пред гърдата и ще откаже да се кърми. Затова се препоръча залъгалка да не се дава по-рано от шест до осем седмици след раждането.
Няма обаче научно потвърждение на това.


Проучване на шведски учени доказа, че няма значение кога бебето ще се „запознае“ с биберона – това не оказва никакво влияние нито на кърменето, нито на неговата продължителност.
Нещо повече. Проучване от 2013 г. показа, че ако майката не дава биберон-залъгалка, кърменето е по-трудно и по-кратко, а рискът от преминаване към изкуствено хранене се увеличава. Вероятно това е така, защото когато бебето има залъгалка плаче по-малко, а майката е по-спокойна и за нея е по-лесно да кърми.

Мит № 4: Обучението за самостоятелен сън вреди на бебето
В първите месеци от живота на бебето родителите правят какво ли не, само и само малко да поспят: люлеят го, хранят го, носят го из стаята, пеят, разхождат го с колата ... . Когато нищо друго не помага, изтощените майки и татковци започват да мислят за обучение на съня - да научат бебето да заспива самостоятелно с помощта на специална техника: то се оставя в креватчето първо за няколко минути, а след това постепенно все по-дълго, увеличавайки интервалите, в които остава само.
Обикновено подобно обучение е истинско изпитание за нервите на родителите, което се комбинира с истерични викове на протестиращото бебе. Не всички са склонни да се подложат на това изпитание и да го издържат.
Противниците на този метод твърдят, че стресът, който бебето изпитва, когато остане да плаче само в тъмното, води до тревожност, депресия, ниско самочувствие и други психични разстройства в бъдеще.

 

Снимка: Guliver / Getty

Ето какво казва науката. Първо, обучението за самостоятелен сън в крайна сметка позволява както на децата, така и на родителите да спят повече.
Второ, помага за подобряване на психичното здраве на родителите. Трето, този подход не повишава хормона на стреса кортизол при кърмачетата и не вреди на връзката родител-дете.
От друга страна, хроничното недоспиване е изключително опасно за психическото и физическото здраве на родителите.
Обучението обаче не е необходимо за всички бебета – има такива, които са по-спокойни и спят добре, а за някои родители такъв твърд подход просто е неприемлив.

Мит № 5. Захранването трябва да става постепенно, като се започне с картофено пюре.
Смята се, че картофеното пюре първоначално трябва да е почти течно, а след това бавно да се сгъстява, когато детето порасне. Няма нищо лошо в този подход към захранването. Въпреки това, няма причина да държите твърде дълго детето на етапа на каша.
Проучвания сочат, че повечето деца на 7-8 месеца (дори и по-рано), могат самостоятелно да вземат храна и да я слагат в устата си.
Скорошно проучване от Нова Зеландия установи, че пропускането на етапа на картофено пюре прави малчуганите по-спокойни относно храната и като цяло ти имат по-разнообразно меню на една година от тези, които се хранят с картофено пюре.
А разнообразната храна през първата година от живота и ранната „среща“ с потенциални алергени, намалява риска от развитие на хранителни алергии, сочат проучвания.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа