Правилните реакции, ако детето си гризе ноктите

Ето какво трябва и не трябва да правите, ако забележите този досаден навик

26 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Този проблем се нарича онихофагия и засяга не само малките деца, а и по-големите, дори възрастните. Не е заболяване, а разстройство, което в повечето случаи се проявява при несигурност, ревност, дискомфорт.

Коя е причината

Гризането на ноктите най-често се случва при малките деца и след това в периода на юношеството. Обикновено се провокира от напрегната ситуация (начало на детската градина, първите дни в училище, раждането на малко братче, раздялата на мама и татко...), а при тийнейджърите, когато изпитват нужда да се успокоят и защитят от всякакви негативни чувства (гняв, страх, безпокойство, ревност...). Общото и в двата периода е, че детето не успява да се справи с този проблем и опитва да го преодолее именно чрез гризането на ноктите. Така то разтоварва негативните си усещания, самоубеждавайки се, че това е единственият начин да възвърне спокойствието си.

Как да се държим, ако забележим този проблем

В никакъв случай не се карайте на детето, защото това е условен рефлекс, с който то не успява да се справи по друг по рационален начин.

Не опитвайте да го манипулирате и изнудвате, тъй като резултатът може да бъде обратен на очакванията ви. Детето може да продължи да гризе ноктите си, но тайно от вас.

Открийте причината за дискомфорта и успокойте детето. Ако е необходимо и случаят е по-сериозен, потърсете специализирана помощ.

Наблюдавайте детето и опитайте да разбере кога гризе ноктите си най-много и какви са неговите страхове.

Стремете се да успокоявате детето. Питайте го от време на време какво чувства и му обяснете, че негативните емоции не са нещо страшно, а са част от човешката природа.

Помогнете на детето да прогони безпокойството или агресията като му предложите алтернативни дейности: спорт, творчески работилници, музика.

Бъдете винаги до него, подкрепяйте го, повтаряйте му, че го обичате, за да се почувства защитено и спокойно.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.