Преходът от гърне към клозет

Как да научите детето да използва тоалетната: 8 важни съвета

21 април 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Гърнето и изпитание за всички родители. Едни отлагат, защото знаят, че успех се постига трудно. Колебаят се и не бързат прекомерно. Други пък бързат – смятат, че хигиенните навици, се усвояват по-лесно, докато децата са по-малки.
Има много информация за това как да не допуснете грешки и какви правила е важно да спазвате. И точно, когато сте се справили с гърнето, идва ред на тоалетната. Уж е същото, но на практика се оказва различно.
Ето как да се справите.

Изчакайте детето да е готово

Обикновено децата се учат да използват тоалетната след 3-годишна възраст. Те вече ходят на детска градина и често с мама и татко посещават приятели и роднини. Не винаги има как родителите им да носят гърнето, така че се налага да се използва тоалетната за възрастни.
Как да разберете,че детето е готово затова?
Ако то ходи на гърне всеки ден по едно и също време, ако умее да си сваля и обува гащите, значи е време да започне с тренировките. 

Преместете гърнето в тоалетната

Като начало детето трябва да свикне с идеята, че сега ще трябва да ходи до тоалетната само в едно конкретно помещение. Ако то си носи гърнето из къщата, го преместете по-близо до тоалетната.

Напредвайте бавно и търпеливо

За децата не е особено удобно да използват тоалетната, а и се страхуват от нея. Толкова е огромна (сякаш може да потънеш нея!) И издава ужасни звуци.
Кажете на хлапето, че тя не е чудовище. Първо спуснете капака и го оставете да поседи върху него с дрехите. През това време може да играе с любимите си играчки. Това е най-добрият начин да го разсеете и успокоите. След това повдигнете капака и оставете детето да поседи малко, но отново с дрехите. Едва след това започнете с уроците как да ползва тоалетната.

Илюстрация: Guliver / Getty

Използвайте допълнителна седалка и стъпало

Специалните седалки и стъпалото ще му помогнат да стигне и да седне удобно на тоалетната. Повечето детски седалки са в ярки цветове и напомнят на гърнето.
Някои родители не искат да използват тези устройства, тъй като по-късно също ще се наложи да отучват детето от тях. Но ако то изобщо откаже да използва тоалетната без детска седалка, трябва да направите тази жертва. А когато порасне и осъзнае, че седалката вече не му е нужна, най-вероятно само ще я махне.

Измислете система за възнаграждение 
Понякога родителите стимулират детето като го награждават с нещо сладко. По-добре купете няколко забавни стикера и му ги давайте след всеки опит да ползва тоалетната. Няма значение дали то я използва или само ще демонстрира, че не се страхува от нея и ще сяда за няколко минути. Щом свикне, забравете за наградите.

Обяснете последователността на действията

Когато детето свикне с тоалетната и се научи да седи на нея, без да плаче, му обяснете, че винаги може да я използва вместо гърнето. И му напомнете последователността на действията - да не забрави да пусне водата и да използва тоалетна хартия.

Научете го да ползва тоалетна хартия

Използването на тоалетна хартия заслужава отделен урок. Развиването на цялото руло на земята, е страшно забавно! Научете детето да откъсва малко парче хартия. За него е трудно да се ориентира колко точно е необходимо. Покажете му приблизително колко да откъсне и залепете на стената „мярка“ с тиксо, за да може да измери колко да откъсне.

Свикнете и с обществените тоалетни

Ако детето ползва тоалетната у дома, това не означава, че ще му бъде удобно да използва обществени тоалетни. Няма стъпала и специални седалки, така че ще трябва да го държите, за да не се страхува, че ще падне.
Ето разказът на Сара, която работи като бавачка. Детето, за което тя се е грижила, първоначално много се уплашило от обществената тоалетна, в която се наложило да влязат. Тя успява да го успокои и да го убеди, че няма нищо страшно и, че няма да падне.

„Не го наричайте „смело“ нито „герой“, ако се справи, защото то няма от какво да се страхува, докато използва тоалетната. Така че не се налага да бъде смело!“, обяснява тя.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа