Принцесите на „Disney“ са опасни за детската психика

Анимационните красавици формират вредни стереотипи

29 юни 2016 г.

Снимка: Guliver / Getty Images

Принцесите на „Disney“, които традиционно се считат за идеал за женска красота, разклащат увереността у себе си на милиони подрастващи момиченца. Учените смятат, че те мечтаят да приличат на своите кумири, което в реалността е просто невъзможно.

Анимационните принцеси, които се явяват обект на обожание на няколко поколения момиченца и момченца, в реалността провокират негативни женски стереотипи, превръщайки героини с непропорционални тела в идеал за красота, смятат изследователите. Например у много от принцесите талиите са толкова нереалистично тънки, че чак изглеждат чупливи.

В момента, в който много родители смятат подобни анимации за напълно безобидни, по мнението на учените дадени персонажи формират вредни стереотипи. Много момиченца започват да се идентифицират с нарисуваните принцеси, обличат се и искат да изглеждат като тях, след което, вече като подрастващи, започват да ненавиждат собственото си тяло.

Женската самооценка започва да се формира в детството, именно когато гледаме принцесите на „Disney“ - около третата, четвъртата година,“ - казва авторът на изследването Сара Коен от Brigham Young University. - „Много родители смятат тези принцеси за напълно безопасни и постоянно чувам тази дума – безопасно. Всъщност в реалността майките и бащите трябва да преценят дългосрочното въздействие на цялата тази принцеска култура върху психиката на детето.

Изводите от изследването са базирани върху наблюденията на родители и възпитатели на 198 деца в предучилищна възраст. 96% от момичетата и 86% от момчетата са гледали анимационни филми с принцеси на „Disney“. Повече от 60% от момичетата играят на принцеси поне веднъж седмично, докато при момчетата процентът е 4. Авторите на изследването смятат, че е важно да се обясни на децата, че персонажите от екрана са нереалистични и възможностите на реалния човек в живота не съвпадат с възможностите на анимирания герой, пише medikforum.ru.

Коментари
Последни видеа