Приятелите или семейството?

Мама си остава на първо място

07 декември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Според едно ново изследване нашите родители обикновено си остават най-важните хора за нас - дори когато вече сме възрастни.

Фактът, че мама и татко са (и си остават) най-добрите, не е новост. Това бе доказано и от науката под формата на проучване, проведено от Калифорнийския университет. Обект на проучването, резултатите от което бяха публикувани в специализираното списание „Сайколоджикъл Сайънс“, били 174 души на възраст между 18 и 30 години. Те били разпитани и „тествани“ за отношението и предаността им към близките им приятели, както и към родителите.

Приятелите или семейството?

Участниците били помолени да изиграят на компютъра една игра на карти, като в първия етап всички (фиктивни) печалби отивали в полза на единия родител (по избор), а всички загуби били за сметка на посочен от играча приятел. Във втория етап ставало обратното – печалбите в полза на приятеля, а загубите за сметка на родителя. Преди експеримента с играта задали на участниците въпроса коя връзка оценяват по-високо - с родителите или с приятелите. Повечето участници заявили, че връзката им с приятелите е по-силна, отколкото тази с мама и татко.

Mама и татко (несъзнателно) остават на първо място

Резултатите от експеримента обаче показали точно обратното. По-голямата част от участниците (независимо от пол и възраст) отсъдили в полза на родителя и съответно в ущърб на приятеля си. „Щом ставаше напечено, те избираха родителите си“, казва психоложката Дженифър Силвърс. Авторът на изследването Жоао Гаси Морейра допълва, че много от участниците били раздвоени, но накрая все пак избирали родителите, защото смятали, че им дължат благодарност. В началото изследователите предположили, че по-възрастните участници ще предпочетат родителите си, а по-младите – приятелите си. Но се оказало, че независимо от възрастта си повечето от тях останали верни на мама и татко.

Обекти.бг

 

Коментари
Последни видеа