Приятелите на детето му влияят лошо

В тази деликатна ситуация трябва да внимавате какво казвате

30 май 2022 г.

Снимка: Getty

В един момент в живота отношенията на подрастващите с връстниците им стават по-важни, отколкото отношенията с родителите. Но се случва точно тогава детето да попадне в неподходяща среда или да се довери на човек, който не е подходящ за него.
Много от нас са преживели токсични приятелства и в детството, и като тийнейджъри.
Затова възприемаме болезнено, когато собственото ни дете стъпи на хлъзгава почва.
Какво да направите, ако за вас е очевидно, че приятелят влияе лошо на детето ви?
Най-грешният ход е да се опитате да му забраните да се вижда и да поддържа връзка с такъв приятел. Това само ще влоши ситуацията.
Ето няколко съвета.

Не критикувайте

Готови сте да направите много неприятни коментари за приятеля на детето, който вие не харесвате. По-добре е да ги запазите за себе си.
Иска ви се да му покажете истинското лице на този човек, за да осъзнае колко зле му влияе и, че не е подходящ, нито е достоен да му бъде приятел. Внимавайте:
Първо, децата обикновено са склонни да защитават приятелите си.
Второ, вашият син/дъщеря най-вероятно възприема приятеля си по съвсем различен начин.
И трето, на тази възраст той/тя все още не могат да погледнат на ситуацията отвън и да я оценят правилно. И е много вероятно просто да не разберат за какво всъщност говорите.
Затова не говорете за личните качества на съмнителния приятел, а за поведението на вашето дете. Ако забележите, че то е започнало да копира неговото държане, му кажете директно, че това абсолютно не ви харесва, и че няма да толерирате подобно поведение в дома си.

Поставете условия
Не може да контролирате всичко, което детето ви прави през деня. Така че, ако се притеснявате къде е след училище и подозирате най-лошото, ще е трудно да разберете истината. Затова можете да поставите условие: заедно с приятеля си да прекарат това време у вас. Така ще можете поне с крайчеца на окото си да проследите какво правят. И ако детето активно се съпротивлява на подобни ограничения, е време да започнете разговор защо не ви харесва това приятелство.

Снимка: Getty

Дайте примери
Когато отговаряте и обяснявате на детето си защо не харесвате неговия приятел, е важно да не давате неясен и объркващ отговор: „Е, просто не ми харесва! Не е подходящ за теб“.
Трябва предварително да подготвите списък с причини и конкретни примери защо смятате, че той му влияе лошо.
Когато давате примери, ще сте по-убедителни. Освен това в процеса ще можете да научите нещо ново за неговия приятел, което обяснява поведението му. Може би има лоши отношения с родителите си, може те да са разделени и по някакъв начин да опитва да компенсира това.

Търсете баланс
Вашето категорично решение е детето да се откаже от това приятелство. Не изпадайте в крайности, а потърсите разумен компромис. Може би не всичко е толкова лошо. Може би от своя страна вашето дете влияе положително на приятеля си, така че отношенията им са в относителен баланс.
Тук е важно да поставите твърди граници – няма да толерирате определено поведение. И, ако се случи нещо подобно, ще сложите край на приятелството им.
 

Говорете с родителите на приятеля 
Така може да разберете нещо за самия приятел и защо той се държи така, а не иначе. Може би майка му се нуждае от подкрепа, тя самата се тревожи за поведението на детето си и не е в състояние да се справи с него. Възможно е да ѝ помогнете. Или поне да поговорите. Или може да се окаже, че майката няма представа колко ужасно се държи детето ѝ и вашата намеса ще ѝ помогне да го върне в пътя.

По материали на ​moms.com, Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.