Пролетно почистване

Не на дома, а на ума и душата – полезно е да го направите

29 Април 2021 г.
Пролетно почистване

Снимка: Shutterstock

Времето се затопля и дните стават по-слънчеви. Иначе казано, наближава моментът за едно добро пролетно почистване. Ако обаче амбицията ви не е просто да почистите дома и работното си място, а ума и душата, то ще трябва да свършите малко повече работа.

„Дори хората с безупречно поддържани домове може да се чувстват обкръжени от безпорядък“, казва професионалният организатор Кери Томас в пост в блога TED Ideas. Предвид нейната професия, физическите пространства в живота ѝ винаги са били подредени перфектно, но след тежка операция тя се е чувствала затрупана от безпорядък, но не от този тип, за който първо ни идва на ум.

„Животът ми беше изключително подреден и получавах много комплименти за това. Въпреки всичко имах чувството, че съм попаднала в безизходица. Защо? Защото бях затрупана в емоционален безпорядък. Неговата проява бе под формата на страх и по-конкретно въпроси като: „Какво ще стане, ако операцията не бъде успешна?“, „Ами ако отново имам проблем със сърцето?“. Освен страх имаше и чувство на вина. Аз се питах: „Защо все още съм тук, а други хора вече не са?“, споделя тя.

Томас е осъзнала, че стресът и натоварването, което е изпитвала, не се е дължало на неподредените шкафове или неизпълнените задачи от нейния календар (макар че това също е било допринасящ фактор). Мислите могат да носят не по-малко стрес от хаоса в околната среда.

Сега тя учи клиентите си, че съществуват пет типа безпорядък, които заслужават еднакво внимание.

Физически безпорядък

„Това са типичните неща, за които се сещаме, когато чуем тази дума. Това са неподредените гардероби, кашоните с вещи за изхвърляне, неизмитите чинии и т.н.“, пише тя.

Дигитален безпорядък

Пълна ли е пощата ви със стотици непрочетени писма? Ако отговорът ви на този въпрос е „да“, то имате проблем с цифровия безпорядък.

„Това обаче не са само съобщенията в имейла, но и разхвърляните файлове на вашия десктоп и папките без ясно описание, които ви губят времето в търсене на нещата, от които се нуждаете“, отбелязва Томас.

Психически безпорядък

„Тук попадат вашите страхове, списъците със задачи, случващото се около вас, новините по телевизията и всичко друго, което ви държи будни до късно“, казва тя.

Емоционален безпорядък

Този тип безпорядък включва „негативни модели на мислене и вярвания, които дори не осъзнавате, че носите със себе си“.

„Тук влизат коментарите от рода на „не мога да правя…“, като например „не мога да отслабна“ или „не мога да напусна работа“, обяснява Томас.

Духовен безпорядък

Тя определя този тип безпорядък като „липса на прошка или спокойствие“, като състояние, в което не можете да намерите мир в себе си.

Както справянето с физическия безпорядък изисква запретване на ръкави и хващане на метла в ръка, така и човек трябва да положи усилия за преодоляването на другите по-абстрактни типове безпорядък.

„При физическият безпорядък събирате нещата в кутии и торби, или ги изхвърляте в кош за боклук. При другите типове безпорядък действията са малко по-различни. Тук може да става въпрос за разговор с добър приятел, за разходка сред природата, медитация или писане в дневник. С други думи и в двата случая трябва да предприемете някакво действие, колкото и да е малко, и да продължите напред. Вселената ще ви възнагради с инерция“, казва Томас.

Ако се готвите за пролетно почистване, не мислете, че подредбата на килера и почистването на пощенската кутия ще ви помогнат да намерите баланс в живота. За истинско спокойствие е нужно да овладеете безпорядъка във всяка от петте изброени области. Започнете от днес!

Мениджър Нюз

 

Да поговорим

Как да живеем в хармония със себе си

Заедно

5 стъпки към спокойствието

Здраве

13 учудващо лесни начина да релаксираме

Още от Да поговорим

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Как говорят животните

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Секс след раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)