С какво да забавляваме детето в колата

Без телефони и таблети по време на път

26 Февруари 2021 г.
С какво да забавляваме детето в колата

Снимка: Getty

Дългите пътешествия и преходи с кола може да са ужасно уморителни за детето. Най-лесният начин да го залисате е като му дадете смартфон и включите любимата му игра или анимация. Но понякога и това омръзва.
Има опасност от гледането хлапето да получи позиви за повръщане и да му стане лошо. По същата причина четенето по време на път не е за всеки.
Винаги е забавно да слушате музика и подкасти.

Трябва обаче да имате в арсенала си няколко неща, с които хлапето може да играе самостоятелно.
Ето няколко алтернативни развлечения, които може да пробвате.

Списък със задачи

Ако ще спирате често из някои градове (защото например трябва да посетите различни магазини), направете списък с всички точки по маршрута. Запишете ги не на телефон, а в обикновен бележник и дайте списъка на детето.
Кажете, че му поверявате много важна задача: да ви каже къде да отидете по-нататък и накъде да карате, а то ще отбелязва в списъка изпълнените задачи.
Ако то все още не може да чете и пише, нека нарисува със символи задачите в списъка (плодове за хранителния магазин, автомивка и т.н.). Така няма да има риск да му стане скучно, защото ще знае, че успехът на цялото пътуване зависи от него. И няма да има причина да пита на всеки пет минути кога ще стигнете или кога ще се приберете у дома.

Флаш карти

Купете или направете картички със снимки на животни, храни, предмети, цифри, букви и цветя. Зависи какво учи детето в момента. По пътя то ще може да ги разглежда и още веднъж да повтори цифрите, буквите и т.н.
Ученето с помощта на тези карти е по-удобно от използването на учебник или книга, особено на път. Ако пък му омръзне да ги гледа, вероятно ще им ще намери приложение: може да ги подреди в различен ред, да ги мачка или да ги хвърля из колата.

Стикери

Стикерите определено ще забавляват дълго време детето, така че то дори може и да не забележи, кога сте пристигнали обратно у дома. Има специални албуми, в които историите се допълват със стикери. Така то само „разказва“ приказката. Но много деца предпочитат просто да ги залепят в произволен ред на празен лист хартия или да измислят свои собствен сюжет. За да има забавления и за следващо пътешествие, изберете стикери за многократна употреба.

Антистрес играчки

Меки топки, еластични играчки и топки със забавни лица ще се харесат децата повече от обикновените меки играчки, защото „мърдат“ и се лепят навсякъде. Те са измислени, за да могат да се мачкат с часове, да забавляват децата и да отвличат вниманието им.

Снимка: Getty

Портмоне

Не давайте на хлапето личния си портфейл, пълен с кредитни карти. Особено, ако то има телефон под ръка. Защото може да си „напазарува“ много бързо платеното приложение, което отдавна иска да инсталира.
По-добре вземете отделен портфейл и го напълнете със стари карти. На вас подобна игра може и да не ви се стори интересна, но децата обичат да разглеждат тези карти и различните рисунки върху тях. И, разбира се, ще се опитват да ги сгънат или ще ги разпръснат из цялото купе.

Магнити

Вместо магнитна дъска, която е неудобна за колата поради размера си, можете да използвате железен капак на кутия за бисквити. Ще ви трябват и магнити.
Ако у дома детето си играе с магнитни букви или цифри, не забравяйте да ги вземете. Или купете магнитен пъзел. Всеки обикновен пъзел може да стане такъв, ако фиксирате парчетата магнитна лента към частите.

Раница с изненади

Опаковайте старателно и сложете в раница обичайните играчки на детето, но тайно. Така ще направите „раница с изненади.“ То ще се радва да рови вътре и да разбере какво има.

Буркан с играчки

Вземете пластмасов буркан с капак и поставете няколко малки играчки в него. Различни фигури, ключодържатели, дори жетони и други друбни неща ще свършат работа.
Напълнете останалото място в буркана с мъниста, ориз или хидрогел. Разбъркайте съдържанието на буркана и затворете плътно. За всеки случай капакът може да бъде залепен с лепило, така че детето да не ги извади нещо отвътре и да се опита да го погълне.
Но разклащането на буркана и разглеждането на предмети в него ще му бъде интересно.

Източник: Chip Journal, адаптация Мона Василева

 

Да поговорим

Пътуваш и не ревеш

Да поговорим

Как да не забравите детето в колата

Още от Да поговорим

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty

Как да научите детето да почиства по метода на Монтесори

Концертите свързват изпълнителите с публиката, за което вероятно влияят еволюционни фактори.

Снимка: Shutterstock

Слушането на музика на живо въздейства по-силно от записите, установи изследване

Снимка: Shutterstock

Крещя на детето, а после ме е срам

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty