Синята светлина от екраните програмира мозъка и бави заспиването

Как може да намалите риска, когато детето цял ден е пред телефон, таблет, компютър

10 декември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

В настоящата ситуация на изолация, дистанционно обучение и работа от вкъщи - електронните устройства са абсолютна необходимост. Те са полезни и практични. В същото време, обаче, прекомерната им употреба може да причини различни вреди. 

Една от тях е свързана със синята светлина, излъчвана от екраните. Тя, може да „програмира“ мозъка така, че той да забави процеса на заспиване. Вълнуващото - и понякога и стресиращо, съдържание от електронните медии може да направи същото, карайки децата да заспиват по-късно и дори да се будят през нощта.

В практическия  Наръчник за съня на бебето и детето Академия за родители разказва как да предотвратим проблеми със съня при децата.

 Изпробвани съвети

 1. Дръжте децата далеч от съдържание, изпълнено с насилие, или съдържание, което би ги направило тревожни.

Лесно е да се досетим, че е необходимо да се избягва потенциално плашещо за детето съдържание - особено в часовете непосредствено преди лягане. Но не забравяйте, че времето през деня също има значение. Според проведени проучвания сред деца в предучилищна възраст подобно съдържание влияе на съня.

  2. Определете период без електронни устройства, който да е поне един час преди лягане.

Всъщност не е съвсем ясно дали един час е достатъчен, особено за малки деца. Но повечето проучвания, търсещи връзка между употребата на електронни устройства и проблемите със съня, се фокусират именно върху този интервал от време и установяват, че той има значение.

Снимка: Guliver / iStock

3. Ако не искате (или не можете) да спрете употребата на електронни устройства преди лягане, използвайте филтър за синя светлина.

Създаването на навик за поне един час без електронни устройства може да се окаже трудно – особено ако детето ви трябва да си напише домашното на компютъра например. Но независимо дали става въпрос за мобилен телефон, компютър или таблет, би трябвало да има опция за включване на филтър за синя светлина. В повечето случаи филтрите са всъщност приложения, които променят цветовия спектър, излъчван от екрана.

 4. Проверете стаята на детето си за нощни лампи и други обекти, които могат да излъчват синя светлина.

Нощните лампи, които се препоръчват за намаляване на тревожността при децата и за улесняване на заспиването, често използват синя светлина.
Съблюдаването на всички тези съвети ще улесни заспиването на детето и ще подобри качеството на съня му.

В безплатното ръководство, съставено от организацията  ще намерите още полезни съвети.  

Материалът е предоставен  от Академия за родители. 

 

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.