Стинг, Даниел Крейг, Гейтс и други звезди, които ще оставят децата си без наследство

За да разчитат на себе си, а не на бащиното богатство

14 май 2022 г.

Снимка: Getty 

Да оставиш децата си без наследство (или почти без него) е обичайна практика в света на богатите и известните.
През 2010 г. милиардерите Уорън Бъфет и Бил Гейтс инициираха движението “Giving Pledge”. Идеята е по-голямата част от капитала им да отиде за благотворителност.
Тази практика спестява и раздорите между роднините, особено когато децата са от смесени бракове.
Ето преглед на смелите решения на най-богатите родители.

Децата на Бил Гейтс, Дженифър, Фийби и Рори ще получат само 10 милиона долара от почти 100 милиардното богатство на баща си. Със своето решение създателят на Microsoft иска да постигне независимост от своите потомци.
И, разбира се, те са на път към успеха: Дженифър е запалена по конния спорт и печели пари от конни надбягвания, брат ѝ Рори учи право в Чикагския университет, а по-малката ѝ сестра Фийби напредва в балета.

Снимка: Getty 

Даниел Крейг има две дъщери от различни бракове - с Фиона Лудън и Рейчъл Вайс. Но нито една от тях няма да получи богатството на баща си - най-високоплатения Джеймс Бонд в историята на киното. 
Както актьорът каза в едно интервю, самата идея за разпределяне на наследство е „отвратителна“ за него. Той вярва, че парите трябва или да се харчат, или да се даряват. Той не иска да вкара дъщерите си в инертния режим на новоизлюпени богаташи.

„Завещанието на пари е отвратително нещо. Винаги обърква ценностите, целите, отношенията. По всяка вероятност ще похарча всичко, или ще направя дарение преди да си отида.“, обясни Крейг.

Състоянието му към момента се изчислява на 125 милиона паунда. „Не искам да оставям големи суми на следващото поколение. Това е порочна практика.“, отсече 52-годишната звезда, която за последния си "скок в кожата" на британския шпионин е взела хонорар от 18 милиона.
Няма доказателство, че дъщерите му приемат тази философия, но все пак последната дума принадлежи на агент 007.

Снимка: Instagram

Синовете на Елтън Джон се къпят в лукс от ранното си детството си: носят маркови дрехи и пътуват до най-добрите курорти в света.
Това обаче не означава, че звездният татко ще подкрепя финансово децата завинаги. Легендарният изпълнител изповядва философията на Гейтс и Бъфет.

Снимка: Instagram

Сър Елтън е готов да предостави на синовете си „необходимото“: например да им купува къщи и коли, но няма да завещае огромното си състояние на тях, защото „да се пилеят“ пари не е от полза за никого.

 Актьорът Джаки Чан също не възнамерява да дели богатството с децата си. Решението му не е изненада за тях: актьорът така или иначе не общува с извънбрачната си дъщеря, а със сина си Джейси имат доста обтегнати отношения.

Снимка: Getty 

В едно от интервютата екшън героят каза, че ако синът му е умен, той сам ще спечели пари. А ако не, тогава само напразно ще пропилява парите на баща си. Джейси, между другото, следва стъпките на своя родител и също се изявява като актьор.

Семейството на Аштън Къчър и Мила Кунис също вярва, че големите пари демотивират децата. Затова всичките им средства, според завещанието, ще отидат за благотворителност. Техният син и дъщеря ще трябва да помислят сами как да печелят пари.

Снимка: Getty 

Аштън обаче каза, че ако неговите деца  му предоставят разумен бизнес план, той е готов да стане инвеститор в техния стартъп.

Стинг има над 100 души екип, които работят за него и на които плаща на заплатата. Затова след смъртта му той препоръчва на децата си да разчитата основно на себе си.
Наследниците му не са особено притеснени от това. Най-големият син на музиканта Джо Съмнър следва стъпките на баща си и понякога се изявява с него на концерти. На сцената и дъщерята на Стинг, Елиът, се чувства страхотно, а сестра им Мики е актриса.

Британският готвач Гордън Рамзи  притежател на 160 милиона долара, вярва, че децата му не трябва да имат някакви по-особени привилегии от другите, само, защото са родени в неговото семейство.

Семейство Рамзи от ляво надясно: Гордън, Меган, Матилда, Джак, Холи и Тана Рамзи, снимка: Getty Images

Той има пет деца, които винаги е учил да бъдат пестеливи. Например, кагото семейство пътува с един полет, родителите са в бизнес класа, а децата му трябва да се задоволят с икономичната класа. Рамзи обави, че максималното, което е готов да направи, е да плати на наследниците 20% от стойността на избрания от тях имот. Но останалите 80% синовете и дъщерите ще трябва да си спечелят сами.

Без голямо наследство останаха и сестрите Хилтън - Ники и ексцентрична Парис.

Снимка: Getty 

Според някои източници дядо им Барън Хилтън, който почина през 2019 г., не им е оставил нищо, заради репутацията им. През 2000-те години Парис вбеси цялото семейство с поведението си: снимки в риалити шоу, шофиране в нетрезво състояние, сексуални приключения и други „непристойни“ занимания. 
Според друга версия сестрите са получили някаква сума, но тя е била много малка в сравнение с приходите на популярната в цял свят хотелска верига. Момичета и техните братя Конрад и Барън получиха по 2,5 милиона долара всеки.
Въпреки това Парис не потъна в скръб: вместо семеен бизнес, тя доста успешно печели от реклама в социалните мрежи и козметика.

По материали от чуждия печат, Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа