Страхът във всяка възраст е различен

Плашат го бавачката, тъмното, гръмотевици, клоуни. Как да му помогнете

07 Декември 2021 г.
Страхът във всяка възраст е различен

Снимка: Guliver / Getty

Всички се страхуваме от нещо и сме сигурни, че страховете ни са основателни. Но когато едно дете пребледнее при вида на клоун или плаче сърцераздирателно, още преди да влезе в лекарския кабинет, ни е трудно да разберем защо е толкова уплашено.
Може би вие сте от онези късметлии, които смело сядат на зъболекарския стол, безстрашно даряват кръв и нямат нищо против редовните медицински прегледи. Но когато дойде време вашето дете да посети за първи път зъболекаря, то започва да плаче и да се гърчи, опитвайки се да се измъкне от „страшния“ стол.
Откъде идва този страх?
И как да се държим в такава ситуация: да се скараме на страхливеца, да влезем в дълги обяснения, че няма смисъл да се плаши или да да отложим посещението за неопределен период от време?
Страховете на детето, които могат да се възприемат като досадни пречки, всъщност са част от неговото развитие и адаптация, разказва детският психолог Наталия Богданова.
С напредване на възрастта страховете „мутират“, отразявайки промените в живота му.
Детето започва да пълзи, научава се да ходи, да говори ... Всеки ден от живота му носи нещо ново.
Случва се толкова бързо, а то трябва да се справи с всички промени в умственото и физическото си развитие. А по пътя усвоява и много информация. Някои ситуации са твърде сложни за него и тогава може да изпита безпокойство и страх. Вие обаче сте там и винаги можете да го утешите.

Нова бавачка (от 5-10 месеца до 5 години)

Защо хлапето се страхува? За малко дете тревожността при среща с непознат е начин да покаже, че разбира, че той не е нито мама, нито татко. Не бавачката плаши детето, а то се доверява само на близки хора, които познава от дълго време. Това и проблемът.
Има обаче моменти, в които то трябва да се справи с „непознати“ - хора, които изглеждат, говорят и миришат различно от родителите му. И това е повод за тревога.
Как да помогнем? Независимо от възрастта на детето, не трябва да го оставяте твърде бързо с бавачката. Опитайте се да направите постепенно този преход: поканете я у дома и прекарайте време заедно. Когато детето свикне малко с нея, можете да ги оставите насаме, а вие да си вършите домакинската работа. Щом то започне спокойно да играе и да общува с нея, можете да излезете от къщи. Не правете това тайно, не забравяйте да се сбогувате с детето.
На излизане демонстрирайте спокойствие, но бъдете твърди. Ако детето е по-голямо, може да му обясните: „Мама излиза сега, но скоро ще се върне. Междувременно бавачката ще играе и ще се разхожда с теб.“

Лекари (от 1 до 7 години)

Защо хлапето се страхува? Седенето на зъболекарския стол или усещането за хлад при допира на лекарската слушалка, кара детето да се чувства уязвимо. Той не знае какво ще правят с него. Докосват го ръцете на някой друг – това то преживява като нахлуване в личното пространство. А медицинските инструменти изглеждат плашещи. 
Как да помогнем?  Първо, обяснете на детето какво прави лекарят и защо трябва да го посетите. Преди да се насочите към кабинета, играйте на преглед - подарете му медицински комплект и му предложете да прегледа плюшеното мече или вие влезте в ролята на пациент.
Отивайки на лекар, вземете мечето със себе си. Докато чакате, насърчете хлапето: „Вчера лекувахме мечето, а днес ти отиваш на лекар“.
Много е важно по време на прегледа лекарят да го информира какво прави. „А сега ще погледна зъбките ти, за да се уверя, че са чисти и здрави!“
Когато излезете от кабинета, не забравяйте да го похвалите: „Ето, ти почти не се страхува, много се гордея с теб.

Тъмно (от 3 до 7 години)

Защо хлапето се страхува? Когато детето не вижда какво го заобикаля, то сякаш губи контрол над случващото се. От познатите предмети остават само неясни сенки и всяко шумолене изглежда силно и плашещо в тишината на нощта.
Тъмнината се свързва в ума на човек със зло, чудовища и злодеи живеят в мрака на пещери и изоставени замъци. Това е дълбок страх, отразяващ страха на човек от неизвестното, от самотата, от смъртта. Затова много иначе безстрашни деца се страхуват от тъмното.
Как да помогнем? Най-лесният и интелигентен начин да помогнете на детето да преодолее страха си от тъмното е да оставите слаба лампа в стаята му. Така то ще се чувства в безопасност, а сънят му ще бъде дълбок и спокоен.
Попитайте го какво точно го плаши в тъмното. Говорейки за своите фантазии, то със сигурност ще се почувства облекчено, защо среща вашето разбиране и съчувствие. В крайна сметка един ден то ще разбере, че няма опасност да спи на тъмно. Освен това е и много по-удобно.

Гръмотевици (от 2 до 7 години)

Защо хлапето се страхува? Силният и непредсказуем тътен на бурята може да изплаши всеки! Пораствайки, децата започват да трупат информация от новини, филми, телевизионни предавания и истории за това кои природни явления са наистина опасни.
Но в страха от гръмотевична буря има и един първичен елемент, дошъл като наследство от нашите предци, които са смятали природните явления за могъщи и гневни божествени сили. Следователно, дори да е в вкъщи, в привидна безопасност, детето може да е уплашено. 
Как да помогнем? Случва се самите възрастни да се страхуват от гръмотевици и светкавици. Можете да кажете на детето: „Колко силно беше! Дори потръпнах. Изненада ме. Когато гръмотевичната буря стихне, няма да има повече гръмотевици."
И след това го поканете заедно да изчакате края на бурята: настанете се удобно на дивана, прегърнете го и наблюдавайте природата. Можете да изразите възхищението си от силата на бурята: „Уау! Каква ярка светкавица! Виж как освети всичко наоколо! ”
Така ще мупомогнете  да превключи вниманието от страх към любопитство.

Снимка: Guliver / Getty

Чудовища (от 3 до 6 години)

Защо хлапето се страхува? В представите на малкото дете между реалността и фантазията все още няма ясна граница. Чудовищата могат да го чакат в килера или под леглото, но изчезват веднага щом вие влезете в стаята или включите нощната лампа.
В момента, в който детето се премести в стаята си или си легне в креватчето, то може да бъде обзето от остро чувство на самота и изоставеност. Но не може да го разбере и да го изрази с думи. Затова често вижда „чудовища“.

Как да помогнем? Не пренебрегвайте страховете на вашето малко дете и не му казвайте: „Това са измишльотини!“ или "Не бъди глупаво!"
Не го засрамвайте, не го наричайте страхливец: то няма да стане по-малко уплашено, но ще се научи да крие чувствата си. Само и само да не му се подигравате.
Да, под леглото няма никой, но то изпитва страх. Дори не бива да го уверявате, че чудовището вече си е „тръгнало“ . По този начин няма да го успокоите, а само ще засилите страховете му. В крайна сметка, ако ужасното създание изчезне внезапно, значи то все още съществува!
Опитайте се да разберете какво наистина притеснява хлапето и го попитайте какво може да му помогне да се страхува по-малко.
Може би то ще ви помоли да седнете с него, или да оставите нощната лампа включена, или да му дадете любима играчка.
Кажете му, че изглежда наистина е уплашено в момента, но страхът му постепенно ще премине и вие ще му помогнете в това.

Снимка: Guliver / Getty

Кучета (от раждането до 7 години)

Защо хлапето се страхува? Въпреки факта, че кучетата отдавна са опитомени, те все още са животни и може би децата усещат дивата им природа повече от нас, възрастните. Но това е „полезен“ страх: много кучета хапят и, разбира се, не искате вашият малчуган да тича да гали непознато куче.
Децата, които се страхуват от кучета, обикновено са тези, чийто родители редовно ги заплашват: „Ще дойде кучето и ще те ухапе“. Никога не казвайте нещо подобно.
Този страх може да бъде свързан с факта, че вие ​​сами се страхувате от кучета и детето го усеща. Или пък той може да е свързан с някакъв неприятен инцидент.
Кучетата могат да бъдат непредсказуеми и дори бурните им реакции любов, могат да изплашат детето.

Как да помогнем? Ако детето е много уплашено, не му предлагайте да се сприятелява с кучето, дори ако то е мило и спокойно.
Започнете от далече. Купете книги за кучета с хубави илюстрации, покажете на детето си какви са те и какво могат, колко са лоялни към стопаните си, игриви, привързани и могат да бъдат истински защитници.
Подарете му играчка куче и играйте с него. Запознай го със сладко малко кученце, което живее с ваши приятели или може би съседи. Но обяснете, че можете да гали животните само с разрешение на стопаните и в никакъв случай не трябва да ги дърпа за опашката или за ушите, нито да вика и да размахва ръце около тях.

Клоуни и аниматори (от 2 до 7 години)

Защо хлапето се страхува? Вашето мъниче бяга от ужас от аниматорите на партито и се крие зад вас при вида на клоуни и артисти? Разбира се, защото лицата им са почти невидими под маската или плътния грим, а то се плаши от „нечовешкия“ им външен вид.
Трудно е да се разчитат емоции по нарисуваното лице. Хлапето не може да разбере какво ще направи този човек и дали е приятелски настроен. Освен това клоуните и шутовете се държат много странно: имат неестествени жестове, силен глас и необичаен начин на говорене.

Как да помогнем? Ако детето ви бяга от клоуни и аниматори, а вие отивате на парти или цирк, трябва честно да му кажете какво го очаква там. Ако все още се страхува, по-добре го отведете настрана и го успокойте.
Попитайте го от какво точно се страхува и му обещайте, че ако не му хареса, ще си тръгнете веднага. Това е необходимо, за да му давете време да свикне и му дадете право на избор дали да бъде на това място. Това ще му помогне да поеме контрол над ситуацията. И може би страхът ще отшуми.

Мона Василева

 

Да поговорим

Коя е причината и от какво се страхуват бебетата

Да поговорим

Как да помогнем на детето да не се страхува от тъмното

Да поговорим

Страховете помагат на децата да растат

Да поговорим

7 неща, които трябва да знаете за страха

Още от Да поговорим

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

Самотата не означава просто да си сам.

Снимка: Shutterstock

Самотата настъпва тогава, когато сме сами, въпреки че не желаем да сме сами

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе наднича над креватчето. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Никой не предупреждава за лошите изненади на родителството

Майки от цял ​​свят споделят в социалните мрежи своя опит

Брук Шийлдс и Гриър. Снимка: Instagram

Заедно

Брук Шийлдс празнува пълнолетието на дъщеря си

Малката й дъщеря от брака й с Крис Хенчи Гриър навърши 18 години

Бебе, което плаче на пода. Снимка: Getty

Заедно

Без паника: какво да правите, ако изпуснете бебето

Основното правило: запазете спокойствие

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Наслаждавате се на времето, прекарано заедно.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

42 неща, които се променят в живота след раждането на дете (2 част)

Колкото и да сте подготвени за новите страни в ежедневието ви, пак ще останете изненадани от някои

Празнично украсена маса за партито. Снимка: Getty

 

Бременност и раждане

Baby Shower: какъв празник е и как се празнува

От къде идва традицията, която става популярна и у нас

Полезно е бебето да пълзи.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Пълзенето намалява риска от астма при бебетата

Вижте защо вдишването на малко прах е полезно за вашето дете