В гъстата мъгла - децата с шал на устата

Бялата пелена, която зави София, носи риск за малки деца и бременни

03 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

През последните дни въздухът в столицата е мръсен. А мъглата, която падна тази сутрин, "попи" всички отрови – дим, прах, серен двуокис и директно ги сервира на белия дроб. Отровите се концентрират във водните частици и заедно с азотните съединения и бензиновите пари образуват вредния смог.

Няма как да останем в къщи – възрастните са на работа, децата на градина и училище.

Какво може да направим?

- Колкото и да ви се вижда старомодно, като излизате, предпазете и себе си, и детето с шал на устата.  Шалът предпазва, защото филтрира и затопля въздуха.

- Дишайте през носа. Това е най-добрият „климатик“ на организма. Освен това, носът филтрира най-грубите вредни частици, овлажнява и затопля въздуха.

- Бременни и малки деца е по-разумно да не излизат в ранните часове, когато мъглата е най-гъста

- Децата и възрастни хора е добре да ограничат излизането и активностите навън. Никакви физкултурни занимания и ритане на футбол, предупреждават лекари.

- Пийте повече течности, за да хидратирате в организма. Полезни са минерална вода, обезмаслено мляко, натурални пресноизцедени сокове, зелен чай.

- От помощ за имунната система са цитруси, прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти.

Ако човек е здрав, мъглата ще затрудни белите му дробове, но макар и бавно те ще успеят да елиминират това, което е попаднало с въздуха в тях и ще се справи без особени последици.
Ако обаче е пушач, има хронична белодробна болест или астма, мъглата или който и да е замърсител, могат да се окажат сериозен проблем. Те допълнително затрудняват изчистването на белия дроб.

Проблем има и при хора над 65 години, особено тези с хроничен бронхит, емфизем и хронична белодробна болест. Състоянието им се влошава. Мъглата директно може да предизвика астматичен пристъп.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа