Вечеря с бившия – дали е добра идея

По-скоро не, твърди семеен психолог и коментира вечния въпрос за връщането на изгубената любов 

20 Май 2019 г.
Вечеря с бившия – дали е добра идея

Снимка: Guliver / iStock

„Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река.“

Хераклит

Можем ли да си върнем изгубената любов? Има ли шанс възобновяването на отношенията с човек, който някога ни е изоставил? Семейният психолог Марина Якуба не съветва да правим опити да си възвърнем предишни любими мъже.

Защото обидата от раздялата оставя дълбоки следи. Обикновената, но ужасна фраза: „Трябва да се разделим“ дълго се върти в главите на отхвърлените и всичко, което някога е било, е по-добре да остане в миналото, а човек да продължи да живее живота си на чисто.

Това не е така лесно да се направи, защото често след раздялата изпитваме желание да звъннем на бившия, да започнем отново да се виждаме с него, да опитаме да залепим счупеното.

За момичетата е нормално да идеализират миналите отношения, коментира психологът. Спомнят си не неловките мълчания и скандалите, а щастливите моменти, подаръците, милите жестове и изненади. Така бившият придобива чертите на Идеалния мъж, и често пъти им се струва, че никой друг не може да се сравни с него.

Следващият етап настъпва, когато отхвърлената жена започне да обвинява единствено себе си за провала на тази любов, а снимката с новата му приятелка, която има прекрасна фигура, поражда безкрайно много комплекси.

Това е моментът да осъзнаем, че в никакъв случай не бива да се опитваме да подхранваме някакви илюзии за нови отношения с него. Точката е сложена, но освобождаването на мисълта идва тогава, когато вече не изпитвате болка и обида, когато можете спокойно да гледате неговия профил в социалните мрежи без да ви трепери сърцето, коментира Якуба.

Представете си обаче момент, в който спомените за любимия от миналото вече избледняват и дори на хоризонта има нов човек, който привлича вниманието ви. Бившият обаче ви се обажда с предложение за среща. Какво??? Толкова пъти сте си представяли тази среща… Планирали сте какво да облечете, какво  бихте му казали, представяте си какво ще ви отговори. Спешна диета, фитнес, посещение при козметичката и още куп усилия с надеждата той да оцени вашия нов облик.

И така, ето ви: отслабнала, разхубавена, по-мъдра, с блясък в очите - просто няма кой да ви съперничи. Гледате се в огледалото и мислите – а нужна ли е тази вечеря с човек, който ви е зарязал? До какво ще доведе срещата с мъжа, когото някога сте обичали толкова много?

Професорът от Калифорнийския университет, автор на книгата „Изгубени и намерени влюбени“ Нанси Калиш твърди, че многократните отношения могат да завършат с щастлив край.

И ако все пак прекарате една вечер с бившия си партньор - как да се държите? Какво поведение да възприемете, дари разговорите ви могат да доведат до нови унижения и скандал? Ами ако всичко е илюзия? Може би той просто иска да уплътни една своя свободна вечер? Как да се държите естествено с него, когато ви идва да ревнете, как да бъдете себе си?

Марина Якуба смята, че срещата с бившия най-вероятно няма да доведе до положителни емоции у вас: Любовта си има срок. Силното влечение към партньора изтлява за около три години, а след това възникват привързаност, уважение, приятелство. Ако това не се случи, хората се разделят. Разбира се, тази среща би могла да възроди романтиката, и това е доказано в различни изследвания, но заедно с чувствата изплуват и спомените за минали огорчения. Щастието не може да се издигне там, където е имало предателство и изневяра.

Благодарете на този човек за всички върховни моменти, които сте изпитали с него, но дайте възможност на новите хора да влязат в живота ви. Ако все пак решите да отидете, не играйте никакви роли, не кройте сложни сценарии – целунете се, поговорете си за хубави неща, изпийте по едно кафе и си извикайте такси.

Източник, превод Марина Атанасова

Да поговорим

Разликата между любов и привързаност

Да поговорим

9 токсични навика в любовните отношения

Да поговорим

Етикет: Ръководство за любовен разрив в социалните мрежи

Заедно

Изпитани рецепти за подобряване на любовните отношения

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Забавните приключения на любимите герои ще зарадват най-малките.

Снимка: Cartoonito

Родителите трябва да се научат да изслушват децата.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Ако ви трябвам

Има начини детето да научи правилно цветовете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

На каква възраст децата научат цветовете

И по какъв начин може да им помогнете да направят това по-лесно

В даден момент на вратата на детската стая е възможно да се появи табелка "Не влизай".

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

И как да ги предразположите да ви се доверят

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да накарате таткото да се почувства специален

След като бебето се появи, той лесно може да остане в сянка