Всяка бъдеща булка трябва да знае тези неща

6 тънкости при планирането на сватбата

28 март 2019 г.

Снимка: Guliver / Getty images

Как да се разберем с претенциите на родителите и роднините, да се вместим в бюджета и да изпитаме удоволствие от собствената си сватба – напипваме най-тънките моменти при организирането на тържество и важните моменти, които да планираме, за да няма разочарования и да не прецакаме семейния живот от самото начало. Съвети от Heroine.ru:

1. Търсете компромис между идеалното и реалното

Сватбата е сюблимен житейски момент, който поставя начало на нещо хубаво, затова премислете как ще го преживеете – с плащане на прекалено помпозно тържество или с инвестиция в нов дом, примерно. Бъдете реалисти в очакванията си и гледайте в перспектива, не влагайте всичките си усилия и финанси в един-единствен ден, това би било разочароващо, затова, предвидете и разчетете добре разходите си.

2. Планирайте бюджета според приоритетите

Сигурно сте наясно с това, но сме длъжни и ние да го кажем, защото често пъти на бъдещите младоженци им се иска нещо върховно, нещо най-… Но се налагат компромиси между желанията и онова, което е възможно. Списък с приоритетите помага да се съсредоточите върху най-важните моменти, без които сватбата е немислима: тоалети, пръстени, фотосесия, сватбено меню, музика и за който каквото е най-важно. Но не се притеснявайте да задраскате някои точки, които не сте готови да финансирате.

3. Вашите желания са най-важни

Някои булки и младоженци са подложени на огромен натиск от страна на родителите, и често те са не просто гости, а главните спонсори на тържеството и мислят, че е тяхно право да диктуват условията. Но тъй като това е ваш празник, имате право да настоявате за своите предпочитания. Изразете ги ясно така че да не остава място за съмнение как точно искате да премине този ден и какво изрично не желаете. Мненията на близките са важни, но това не значи да се отказвате от собствените си представи как да премине този ден – настоявайте за тях и няма да съжалявате.

4. Отчитайте мнението на близките

Да държите на своите желания все пак не значи да игнорирате останалите, затова, не поставяйте ултиматуми или поне вземете предвид интересите на гостите. Попитайте родителите си те без какво не могат да си представят сватбата – не е изключено това да е някакъв малък ритуал, така че да е възможен компромис. Важно е да проявите уважение към по-старото поколение и да не си разваляте отношенията с роднините, но все пак нека последната дума е ваша.

5. Делегирайте отговорности

Може да имате страхотни организаторски умения, но не се нагърбвайте с всичко, преценете на кой етап каква задача можете да поверите на други хора и не се опитвайте да контролирате целия процес в детайли – просто ще се съсипете.

Ако не се доверите на сватбена агенция, изберете няколко отговорни приятели и приятелки и разпределете отговорностите между тях.

Така тържеството няма да зависи изцяло от вас и ще се освободите време да свършите и нещо друго, освен да се грижите за тържеството. Но опитен организатор не е излишен, защото той може да избегне излишни разходи и да изпипа всичко така, че наистина да се почувствате важни и значими, а не обслужващ персонал на собствената си сватба.

6. Не зацикляйте в детайлите

Сватбената церемония се състои от огромен брой дребни нещица, като това как ще седят гостите, колко време отнема официалната програма, как да се декорират масите - от подложката за пръстените до дизайна на чашите. И всеки от тях изглежда важен, защото този ден трябва да се помни от всички завинаги.

Снимка: Shutterstock

Като се съсредоточавате върху дреболиите, рискувате да пропуснете същността на празника. Трябва ли да се тревожите, че цветовете на букета не са правилно комбинирани, а водещият не помни името на баба ви… Всъщност идеята е да се насладите на този ден, както и да премине.

Вие как планира(х)те своята сватба?

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Магията си ти

21 януари 2021 г.