Защо мъжете не умеят да изразяват чувствата си пред жените

Ето и отговорът на учените на този въпрос

02 Юни 2023 г.
Защо мъжете не умеят да изразяват чувствата си пред жените

Срамежлив мъж. Снимка: Shuterstock

Свикнали сме да смятаме, че жените са тези, които изразяват чувствата си много по-често, отколкото мъжете. Разбира се, при всеки човек е различно – някои мъже могат да бъдат много емоционални и да споделят чувствата си. Въпреки това изследователите търсят отговор на въпроса защо мъжете не изразяват чувствата си така, както жените. Ето до какви изводи стигат:

Мъжете изпитват чувства също като жените

Обикновено жените се оплакват как имат чувството, че на мъжа до тях „не им пука“. Дали обаче това отговаря на истината? Според статистиката сочи, че жените са много по-податливи на стрес и депресия, но това се отнася и за мъжете, които също се борят с тежки психически състояния.

Знаете ли, че повече от 30 процента от мъжете ще изпаднат в депресия в някакъв момент от живота си? Приблизително 9 процента съобщават за състояния на паник атаки и други подобни всеки ден. Въпреки социалните стандарти, според които мъжът не бива да показва чувствата си, е особено важно мъжете да обръщат внимание на психическото и емоционалното си състояние.

Нека проверим защо мъжете крият чувствата си.

Виновни са обществените стандарти

Изненадващо, популярната фраза „Дръж се мъжки“ играе съществена роля в поведението на мъжете. Изразът, който според речника означава да се справиш с дадена ситуация храбро и с достойнство, е вид обществен натиск върху мъжа и автоматично завишава очакванията към него, задавайки определен модел на поведение, в който той трябва да се впише.

Изследванията сочат, че близо 50% от мъжете на възраст между 18 и 34 години се стремят да поддържат „мъжкарски“ вид, който задължително включва и релефна мускулатура. Всичко това със сигурност оказва натиск върху емоционалната и психическата им стабилност.

Мъжете са по-малко склонни да обсъждат проблемите си. Според изследванията, когато жените са в депресия, най-често проявяват чувства като тъга или оповестяват на глас чувствата си. От друга страна, когато мъжът изпадне в депресия, обикновено показва гняв, раздразнение или агресия. Като разграничаваме тези специфики в поведението на двата пола, можем по-лесно да разпознаем признаците на депресия. Мъжете не изразяват гласно чувствата си, което работи против тях.

Мъжете просто не знаят как да изразят чувствата си

Никой никога не е обяснявал на мъжете как да изразяват чувствата си. Още от малки им се втълпява, че не трябва да плачат, че трябва да се държат „като мъже“. Това е стереотип, с който те растат. „Юнак без рана не може!“, „Ти си мъж, не бива да плачеш!“, „Мъжете не плачат, стегни се!“ и т.н. Примерите са безброй. Почти всеки баща е изричал тези фрази пред сина си, без да си дава сметка, че всъщност по този начин вреди на детето си, като му вменява едва ли не чувства на вина, задето плаче.

Ако жените открито изразяват разочарование, нервен срив, отчаяние и други емоционални състояния, то мъжете са склонни да ги прикриват. Обществените стандарти почти забраняват на мъжа да бъде чувствителен и раним. Това са теми табу. В резултат емоционалната им стабилност е застрашена. Ако ги насърчаваме да говорят открито за чувствата си, бихме могли да предотвратим нервен срив или друга емоционална криза.

Въпрос на неврология е

Corpus callosum е основната точка на обединение на двете мозъчни полукълба, където невроналните аксони се пресичат. Тази част от мозъка е по-голяма при жените , отколкото при мъжете. Това води до по-добра способност да чувстват и мислят едновременно.

От друга страна, мъжете са склонни да делят емоциите от мислите си, в резултат на което предпочитат да не говорят на тема чувства. Въпреки че е разбираемо как това създава проблеми в една връзка, е важно да знаем, че подобно поведение се дължи и на неврологията.

Мъжете и жените си приличат в много отношения, но все пак си имат и своите различия. Не можем да очакваме еднакво поведение и еднакво мислене от двата пола. Дори начинът, по който се справят със стреса, зависи от обществените очаквания, от психологията и от неврологията.

Обекти.бг

Още от Да поговорим

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бременността носи невероятни усещания.

Снимка: Shutterstock

5 незабравими мига по време на бременността

Снимка: Getty

На три месеца бебето става подозрително към непознати

Снимка: Getty

На 2 месеца бебето опознава тялото си – открива, че има ръце и крака

Бременна жена разговаря със своята дула. Снимка: Shuttestock

Как дулата помага на бременната жена

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите