Застраховки при пътуване в чужбина - основните са 2 типа

Ценна информация за спокойно пътуване

28 ноември 2018 г.

Снимка: eSky

Не тръгвайте на път без застраховка - не струва много, а осигурява спокойствие и може да ви спести огромни разходи, съветват експертите от eSky с наближаване на натоварения зимен сезон и зачестяващите закъснения на полетите.

Все повече хора намират решение в сключването на застраховка за своето пътуване, но нужно ли е времето да е лошо, за да направим застраховка, или тя трябва да е част от всяко наше пътуване?  

При пътуване в чужбина могат да се откроят основно 2 типа застраховки – за анулация на пътуване и обикновена турситическа застраховка.

Застраховката за анулация на пътуването е по-рядко потребявана услуга, но е изключително полезна при възможна промяна в плановете. Тя важи в случаите, когато поради основателни причини (най-често медицински), пътникът няма възможност да осъществи своето пътуване и му се наложи да го отмени.

Тогава застрахователят следва да покрие всички разходи по закупени самолетни билети, хотелско настаняване и др.

Този тип застраховка може да се закупи най-късно 72 часа след закупуването на самолетния билет. Цена ѝ не е фиксирана, тъй като се определя от стойността на самолетния билет, и е подходяща за хора, които организират пътуванията си доста по-рано или чиито планове е възможно да се променят.

По-разпространена е стандартната туристическата застраховка, която може да обхваща широк спектър от покрития, сред които медицински разходи и асистанс, злополука, загуба на трудоспособност, търсене и спасяване в планина, изгубен, откраднат или повреден багаж, закъснение на полет и много други.

Цената на застраховката може да варира в зависимост от своите покрития и таван на обезщетенията, но със сигурност не е висок разход, предвид множеството рискови ситуации, на които се излагаме по време на път.

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.