Защо летните лагери са полезни за децата

Те им помагат да се социализират и да станат по-самостоятелни

16 Май 2024 г.
Защо летните лагери са полезни за децата

Деца на летен лагер.

Снимка: Shutterstock

Една седмица далеч от дома, мама и татко, баба и дядо, дори от кучето… За детето това е ново приключение. И няма никакво значение дали ще спи на палатка в планината, ще се спуска по бързи реки, ще се учи да се ориентира по мъха на дърветата и звездите или ще пее песни с останалите деца край огъня, запален на плажа.

Приключението се нарича летен лагер. И несъмнено е едно от най-запомнящите се преживявания за децата, за които те разказват с любов с години и дори като възрастни, припомняйки си забавните истории, случили се там.

Летните лагери обаче носят не само спомени, а и много конкретни ползи. Ето кои са те.

Така децата намират приятели.

Снимка: Shutterstock

Социални контакти

Няма съмнение, че това е първият бонус, който те дават на детето. Дори и най-срамежливият малчуган, който трудно успява да завърже приятелства в училище, тук се отпуска и изведнъж се оказва обграден от съмишленици, с които са на една вълна.

Има и нещо друго. В домашната и спокойна семейна среда децата свикват със социалните взаимоотношения, които представляват за тях източник на сигурност. В училище те се научават да общуват, но с едни и същи хора. Опитват се да изградят с тях определени взаимоотношения, които по някакъв начин ги успокояват и разкриват личността им, подпомагат техните нужди.

Когато са на лагер, макар и само за една седмица, децата трябва да се научат да влязат в съвършено нова роля и да се разбират с другите. Те свикват много бързо да откриват особеностите на всеки един там и да се напаснат така, че да си прекарат всички заедно добре. Развиват също така истинско шесто чувство, аналитични умения и внимание към детайла, които им помагат да се случи всичко това.

Бърза адаптация

Вкъщи (а също и в училище) всичко е просто и познато. В повечето случаи това всичко е направено така, че да бъде в услуга на детето, за да улесни живота му максимално.

Когато се озове само и в непозната среда, в непозната ситуация и с хора, които са непознати, то трябва много бързо да се научи да се адаптира. При това не само в една посока. Трябва да адаптира навиците си към общите правила, да адаптира вкуса си към предлаганата храна, да адаптира нуждите си към тези на другите.

Отначало всичко може да изглежда трудно. В действителност тази способност да се адаптира се превръща в умение, което остава за цял живот, и носи много ползи на детето дори и в зряла възраст. Защото оттук нататък животът ще иска почти винаги това от него. Когато е подготвено, то ще знае как да реагира в дадена ситуация и няма да изпада в стрес, а бързо ще съумее да извлече най-важното, за да се впише сред другите.

В този смисъл, лагерът е перфектното място, където детето ще се научи да се вписва в ситуации, различни от тези, в които досега е било и далеч от зоната му на комфорт в домашната среда.

Дисциплина и липса на капризи

Няма какво да се лъжем. В лагера няма кой да угажда постоянно на капризното дете. А у дома мама и татко са помислили почти за всичко.

Например: децата обикновено не носят отговорност за битови неща. Те замърсяват дрехите си, но от тях се иска най-много да ги сложат в коша за пране или пералнята, нищо повече. Евентуално оправят сами леглото си и подреждат стаята. И с това ангажиментите им почти приключват.

Когато са сами, те трябва бързо да измислят как да поддържат реда в помещението, което ще обитават през следващите 7 дни. Това включва също така да се грижат и за другите, с които споделят това помещение. Това е важен урок, който научават в движение. Но той ги прави отговорни и самостоятелни. Невинаги е лесно да научите детето на всичко това у дома, защото то просто знае, че ако не се справи, има друг, който ще оправи нещата след него. А на лагера трябва да разчита само на себе си.

Научават и много полезни умения.

Снимка: Shutterstock

Контрол над собственото тяло

Ето това е вече наистина изключително ценно умение, което ще помогне на детето много – както сега, така и в бъдеще. Да се научи да разпознава и контролира нуждите на своето тяло, е нещо, което трудно може да се случи у дома. С обяснения и разговори то може да добие известна представа, но трябва да има ключов фактор, който да му въздейства да започне да го прави.

Летните лагери изискват много енергия. Децата се включват в много ежедневни дейности и дните са белязани от различни моменти, които изискват физическа и умствена ангажираност. Това прави малчуганите не само по-издръжливи, но им дава възможност и да се справят по-лесно с натрупаната умора, да противодействат на стреса и да усещат кога са на предела на силите си.

След лагера вероятно ще се учудите на промяната в детето, при това в положителна посока. Най-малкото – вечер няма да се налага да му напомняте по 100 пъти да си ляга и да разтребвате след него стаята. Заслужава си определено! Въпреки, че е много вероятно да се прибере „на решето“ от комарите и може би малко по-мръсен, малчуганът ще е безкрайно щастлив.

Деси Тодорова по материали от Bambinopoli

Заедно

Какво да сложите в багажа за летния лагер

Да поговорим

С деца на къмпинг

Още от Да поговорим

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Как да разберете дали детето е далтонист

Някои майки наистина обсебват живота на децата си.

Снимка: Shutterstock

Може ли майката да провали живота на детето

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Запазете спокойствие, когато детето капризничи.

Снимка: Shutterstock

20 трика срещу детските капризи (Част 2)

Ученици в двора. Снимка: Guliver / iStock 

Когато детето се оплаче: Ана ми каза, че съм тъпа

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да разберете дали детето е далтонист

В първите години от живота си е нормално малкото да не различава добре различните нюанси

Бременна, която гледа през прозореца. Снимка: Getty

Здраве

Капризният апетит по време на бременност

Как да излъжем организма при токсикоза и липса на апетит (част 1)

Мъж и жена спорят, докато са на път. Снимка: Getty

 

Да поговорим

5 трика, с които ще избегнете семейните кавги

Понякога, за да не стигнете до конфликт, е достатъчно да предприемете няколко прости стъпки

Джейсън Момоа. Снимка: Instagram

Заедно

Джейсън Момоа открито разказа за връзката си с Адриа Архона

Звездата от "Аквамен" и актрисата са готови да споделят любовта си с целия свят

Майка на разходка с бебе. Снимка: Getty

 

Здраве

С бебе в жегата

Правила за разходка под лъчите и първа помощ