Премахнете лошите хранителни навици на детето си - Част 2

Не е проблем да се преборите с негативните привички на малчугана

Снимка: Shutterstock

Не очаквайте, че ако детето ви е започнало да придобива вредни хранителни навици, то ще разшири репертоара си от само себе си. „Хранителните навици от детството определено могат да се пренесат в зряла възраст, така че е най-добре да се справите с тях сега“, казва д-р Дженифър Трахтенберг.

Правилната тактика обаче може да ви помогне да се справите сравнително лесно и с този проблем. Ето и останалите съвети, които може да използвате.

Снимка: Shutterstock

Пиене на сок 24/7

Малко количество натурален сок може да бъде здравословна част от хранителния режим на детето. Повече от половин чаша на ден обаче запълва детските коремчета, така че в тях остава по-малко място за храна, и може да предизвика диария при най-малките. Въпреки че изследванията не са установили връзка между пиенето на сок и наддаването на тегло, той определено е източник на допълнителни калории, които бързо се натрупват. Сокът може да достави витамин С, но това могат да направят и други храни.

Как да премахнете този навик?

- Откажете се от шишетата

Сервирайте сока в обикновена чаша на масата. Децата няма да могат да го изпият толкова бързо или да го разнасят из къщата цял следобед.

- Първо предложете вода

Не давайте на детето си сок, когато е много жадно. Започнете да му предлагате чиста вода след детската площадка или тренировката по футбол. След това го оставете да се наслади на вкуса на по-малки количества сок по-късно, когато няма толкова голяма нужда от течности.

- Разреждайте

Намалете количеството на сока поне наполовина. Само не забравяйте, че предлагането на разреден сок през целия ден е безсмислено. Уверете се, че сместа от сок и вода не надвишава количеството от една до две чаши на ден.

Прекалена консумация на захар

Бебетата се раждат с предпочитание към сладкото, така че не е изненада, че всички деца го обичат. Но добавената захар, тоест тази, която се съдържа в десертите, осигурява много калории без много хранителни вещества. Проучванията на хранителните навици показват, че малките деца приемат еквивалента на 14 чаени лъжички захар всеки ден, а 4-5-годишните - около 17.

Как да премахнете този навик?

- Поставете граници

Вместо да се отказвате, установете някои основни правила и се придържайте към тях. Например давайте на детето си по едно сладко лакомство на ден или няколко малки лакомства (малко квадратче шоколад или бисквитка с размер на хапка). Каквото и да е, бъдете ясни и дайте възможност за избор. Попитайте го: „Искаш ли да си хапнеш сладкото сега или след вечеря?“. Поддържането на ограничен брой сладки храни в къщата ще помогне.

- Обръщайте внимание на количеството захар

Погледнете съдържанието на захар в храните, които детето ви консумира - особено в тези, които може да не смятате за лакомства, като зърнените закуски и плодовите закуски. Всеки четири грама се равняват на една чаена лъжичка захар. Яденето на много сладки храни през целия ден ще стимулира апетита за още повече.

- Не предполагайте

Ако автоматично извадите бисквитите и сладоледа след вечеря, няма да дадете на детето си възможност да задоволи желанието си за сладко с по-здравословни неща. То може просто да се захласне по нарязан банан с поръсена канела, парченца пресен ананас или ягоди, ако му предоставите това.

Снимка: Shutterstock

Прием на твърде много въглехидрати

Децата, които отказват богати на белтъчини храни като месо, може да не получат всички ценни хранителни вещества, от които се нуждаят, като цинк и желязо. Ако консумират много въглехидрати (в белия хляб например), които организмът усвоява бързо, има вероятност те да започнат да огладняват много скоро след като вече са яли.

Как да премахнете този навик?

- Направете месото по-меко

Много деца не харесват месо заради текстурата му. Често то е твърдо и отнема много време за дъвчене. Това е една от причините, поради които повечето деца обичат пилешки хапки. Месото в тях е нарязано на парчета и е лесно за ядене. Опитайте да задушите месото (гответе го с бульон в покрит съд). Също така може да поднасяте месните ястия гарнирани със сос, който ще се хареса на детето ви.

- Осигурете протеини

Ако детето ви въпреки всичко отказва месото, включете в храненията някакъв източник на белтъчини, например боб, яйца или нискомаслени млечни продукти. Но не се напрягайте твърде много, защото повечето деца си набавят достатъчно протеини. Средностатистическото малко дете се нуждае само от около 16 грама на ден.

- Увеличете количеството въглехидрати

Пълнозърнестите храни са по-засищащи, а освен това са пълни с фибри и хранителни вещества като витамин Е и магнезий. Когато избирате зърнени закуски в магазина, прилагайте „Правилото на трите“: поне три грама фибри и протеини на порция, а захарта не трябва да е една от първите три изброени съставки.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа